Μια σημαντική και απαραίτητη για τους Έλληνες Ορθόδοξους της Γερμανίας έκδοση της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας- Η Ενορία Αγίας Τριάδος Βόννης.

“Μικρές πατρίδες. Οι Ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας (1963-2013)” είναι ο τίτλος μιας ξεχωριστής και μοναδικής προσπάθειας που πήρε τη μορφή ενός καλαίσθητου και προσεγμένου βιβλίου. Αφιερώνεται “στους Ορθόδοξους Έλληνες της Γερμανίας τους συνεργούς του θαύματος του Θεού στη γη της αποδημίας”, όπως αναφέρει εισαγωγικά ο Μητροποπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος. Μάλιστα το βιβλίο προλογίζει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Το χρυσό ιωβηλαίο της Ιεράς Μητροπόλεως μας στάθηκε αφορμή γιά τήν παρούσα έκδοση, σημειώνει επίσης στον πρόλογο ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος.DEFTERO THEMA STHN ENNEA SELIDA

Την επιμέλεια και ευθύνη της ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, έχει ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Κουτσουρίδης, ενώ τη σελιδοποίηση-τεχνική επεξεργασία ο πρεσβύτερος Παναγιώτης Καραγιουβάνης. Κατά κανόνα συντάκτες των κειμένων του παρόντος τόμου είναι οι κατά τόπους αρχιερατικώς και ιερατικώς προϊστάμενοι των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τα ενοριακά αρχεία.

Πιο αναλυτικά, στον πρόλογο ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, σημειώνει πιο αναλυτικά, ότι “κινητήρια δύναμη για όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας στη Γερμανία αποτελεί η προτροπή του αποστόλου Παύλου στον μαθητή του Τιμόθεο «τήν διακονίαν σου πληροφόρησον» (Β’ Τιμ. 4,5), η οποία αποδίδεται στα νέα ελληνικά «να εκπληρώσεις το καθήκον σου στην υπηρεσία του Θεού». Έχουμε όλοι, προσθέτει, κληρικοί και λαϊκοί, τη συναίσθηση ότι πασχίζουμε να πράττουμε το χρέος μας. Η κρίση για το αποτέλεσμα της πάλης αυτής δεν είναι δική μας. Μπορούμε, ωστόσο, διευκρινίζει, να χαρούμε εν Κυρίω, διότι αξιωνόμαστε να γευθούμε τους καρπούς μιας σποράς πενήντα χρόνια μετά τήν επίσημη έναρξή της.

Το χρυσό ιωβηλαίο τής Ιεράς Μητροπόλεως μας στάθηκε αφορμή γιά τήν παρούσα έκδοση. Θεωρώ ιερό καθήκον νά δουν όλοι οι πιστοί στη Γερμανία, γιά πρώτη φορά, το θαύμα της Χάριτος του Θεού «στά σπλάγχνα τοΰ λαού Του». Και τούτο, διότι οι Ορθόδοξοι Έλληνες στη γη της αποδημίας υπήρξαν συνεργοί αυτού του θαύματος. Δεν μπορούσε, λοιπόν, συνεχίζει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, παρά να αφιερωθεί σε όλους αυτούς, ζώντες και κεκοιμημένους, ο τόμος που κρατάτε στα χέρια σας. Στόχος του δεν είναι η πλήρης ή συστηματική καταγραφή της ιστορίας της Μητροπόλεως μας, αλλά η παρουσίαση μέσα από λόγο και εικόνες των μικρών πατρίδων, όπως συνηθίζω να αποκαλώ τις κατά τόπους ενορίες μας, για να καταλήξει:

“Θα δοθεί έτσι η ευκαιρία να αποκτήσει ο καθένας μια συνολική εικόνα για την μαρτυρία τής Εκκλησίας μας σ’ ολόκληρη τή Γερμανία. Μοναδική είναι η τιμή να χαιρετίζει την έκδοση αυτή η Α. Θ. Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος αποτιμά τη διακονία μας και μας μεταφέρει την πολύτιμη ευχή, την προσωπική του και της Μητρός μας, Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στην οποία έχουμε το προνόμιο νά ανήκουμε. Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά οι ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Ευχαριστώ τους συγγραφείς των κειμένων, αλλά και τους υπευθύνους της εκδόσεως, οι όποιοι, με σεβασμό στο προσωπικό ύφος των συντακτών, επιχείρησαν να προσδώσουν ομοιογένεια στο υλικό και να τα αναδείξουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιά τις αθέλητες παραλείψεις ή τά ενδεχόμενα λάθη ελπίζουν στην κατανόηση μας”.

 

Ενορία Αγίας Τριάδος Βοnn

Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος, Πρωτοπρεσβ. του Οικουμενικού Θρόνου Σωκράτης Νταλλής και ο Εφημέριος Πρεσβύτερος Μιχαήλ Tauber, παρουσιάζουν στην έκδοση τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ενορία Αγίας Τριάδας Βόννης.

Η Ενορία Αγίας Τριάδος Βόννης ιδρύθηκε το έτος 1958 με την παρουσία του πρώτου κληρικού, αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε στη Βόννη για διδακτορική εργασία, υπαγόταν δε στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Με τήν ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας το 1963 η ενορία της Βόννης αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες, καθ’ ότι ή Βόννη γίνεται έδρα του εκάστοτε Μητροπολίτου Γερμανίας και είναι προ πολλού η έδρα της ελληνικής πρεσβείας.

Γιά είκοσι περίπου χρόνια η ενορία δεν είχε δικό της ναό και οι εκκλησιαστικές ακολουθίες τελούνταν σε ευαγγελικούς ή ρωμαιοκαθολικούς ναούς. Η ενορία αρχικά περιελάμβανε πέραν τής Βόννης και τις πόλεις

Siegburg, Troisdorf, Eitorf, Nieder-Kassel, Konigswinter, Bad Honnef, Neuwied/Rh., Koblenz, Trier, Meckenheim, Rheinbach και Kirchen. Το 1968 οι πόλεις Siegburg, Eitorf και Troisdorf απεσπάσθησαν και απετέλεσαν χωριστή ενορία. Το 1983 η πόλη και περιοχή Euskirchen απεσπάσθησαν, επίσης, και προσηρτήθησαν στη νεοϊδρυθείσα ενορία του Bruhl.

Το 1976, με την ανέγερση του μητροπολιτικού κτηρίου, κτίζεται και ο καθεδρικός ναός Αγίας Τριάδος Βόννης. Η πρώτη θεία Λειτουργία τελείται την ημέρα της Πεντηκοστής του 1977 με τα μεταφερόμενα από πόλη σε πόλη ιερά σκεύη – τα λεγόμενα ιερά σκεύη εκστρατείας. Τον ίδιο χρόνο τοποθετήθηκαν στο ναό το εικονοστάσι και μερικά στασίδια.

Ένα χρόνο αργότερα, επίσης την ημέρα της Πεντηκοστής, με την παρουσία Πατριαρχικού Εξάρχου, του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος, έγιναν τα εγκαίνια του ναού Αγίας Τριάδος Βόννης. Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα με δέος, ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη, ως επίσης με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα και τη συμμετοχή ελληνικών και γερμανικών πολιτικών και εκκλησιαστικών άρχων.

Μετά τα εγκαίνια άρχισε η αγιογράφηση του ναού, η οποία έγινε σε περισσότερα στάδια και χρονικά διαστήματα. Αποπερατώθηκε το 2001 και είναι έργο του εκ Θεσσαλονίκης περίφημου αγιογράφου Χριστοφάνους Βουτσινά. Το έργο αυτό είναι ένα καλλιτεχνικό κόσμημα και για την πόλη της Βόννης.

Ο αριθμός των πιστών της ενορίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί μέ ακρίβεια, διότι, ανάλογα με τις εποχές, τις δυνατότητες εργασίας και τις σχολικές ανάγκες των παιδιών, παρουσιάζει αυξομειώσεις. Τή δεκαετία του 1960 ο αριθμός ανήρχετο σε όλες τις πόλεις στις δέκα χιλιάδες. Τη δεκαετία του 1970 ο αριθμός μειώνεται περίπου στις τέσσερις χιλιάδες. Από του έτους 1980 και εξής ο αριθμός των ενοριτών ανέρχεται περίπου στις δύο χιλιάδες.

Οι δραστηριότητες της ενορίας εκτείνονται, ανάλογα με τις δυνατότητες, στην κατήχηση παιδιών και ενηλίκων, διαλέξεις, διδασκαλία παραδοσιακών χορών. Επίσης, έξ αφορμής της συνυπάρξεως ενοριών των τριών δογμάτων στην ίδια περιοχή (ευαγγελική, ρωμαιοκαθολική και ορθόδοξη ενορία), παρέχεται η δυνατότητα της άλληλογνωριμίας, της συνεργασίας και της από κοινού διεξαγωγής θεολογικών συζητήσεων και θρησκευτικών εκδηλώσεων, ούτως ώστε να δημιουργούνται ειρηνικές και καλές εκκλησιαστικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των πιστών των ενοριών αυτών.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ