Σήμερα 7.2.23 ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος συμπληρώνει με τη χάρη του Θεού τα 85 έτη ζωής του.

Το πολυσχιδές έργο του στη Μητρόπολη Γερμανίας και ιδιαίτερα στο Μόναχο είναι τοις πάσι γνωστό.

Με αφορμή το γεγονός αυτό συνέταξα μια μικρή “βαυαρική ανθοδέσμη” λόγων ευγνωμοσύνης και βαθύτατου σεβασμού στο πρόσωπό του.
Πρωτοπρεσβὐτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας

κ. Αυγουστίνο

Βόννη

Μόναχο, 7 Φεβρουαρίου 2023

Σεβασμιότατε,

με τη Χάρη του Θεού συμπληρώνετε σήμερα το 85ο έτος της ηλικίας σας.

Για όλους εμάς που Σας συνοδεύουμε στη ζωή Σας από το 1972 που χειροτονηθήκατε Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και ιδιαίτερα από το 1980 με την ανάληψη των καθηκόντων Σας ως Μητροπολίτη Γερμανίας μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά αδύνατο να απαριθμήσουμε όλοι εμείς όλες τις μεγάλες δωρεές Σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και στον απόδημο ελληνισμό της Γερμανίας.

Η προ της χειροτονίας θεολογική κατάρτισή Σας στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας μας, στο Σεπτό Κέντρο και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η ακολουθήσασα επιστημονική μετεκπαίδευσή Σας σε Πανεπιστήμια Αυστρίας και Γερμανίας, σφυρηλάτησαν τον χαρακτήρα Σας και τα πολυποίκιλα χαρίσματά Σας για την θυσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά Σας στο Θεό και στον άνθρωπο.

Η διηνεκής φιλάνθρωπος ποιμαντική Σας διακονία στη Γερμανία, η οξυδερκής πρόσληψη και ερμηνεία των συγχρόνων εκκλησιαστικών, κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων που βιώνουμε στη Γερμανία και στην Ευρώπη και οι απαντήσεις Σας στις προκλήσεις αυτές αναγνωρίστηκαν και επαινέθηκαν από τις επίσημες εκκλησιαστικές και πολιτειακές Αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδος, κυρίως δε από το πολυπληθές ποίμνιό Σας εν Γερμανία.

Ιδιαίτερα όμως επισημαίνω τις ακάματες προσπάθειές Σας για τα θέματα της Μητρόπολής μας στο Μόναχο, όπως λ.χ. την επαναφορά μετά από τριακονταετή δικαστικό αγώνα της Σαλβάτορκιρχε στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητρόπολής μας, την αγορά του οικοπέδου και όλου του κτηριακού συγκροτήματος του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, καθώς και  τη συμβολή Σας στην ίδρυση του Ορθοδόξου Ινστιτούτου και στην διεύρυνσή του σε Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, όπως επίσης και στην πολυδιάστατη ποιμαντική Σας φροντίδα για τις υπόλοιπες Ενορίες στη Βαυαρία.

Δικαιούμαι να καυχώμαι για το γεγονός ότι η Πρόνοια του Θεού οδήγησε τα βήματά μου και της οικογενείας μου κοντά Σας, στην μεγάλη πατρική και στοργική αγκαλιά Σας με την ποικιλότροπη συμβουλή και στήριξη από μέρους Σας της πεντηκονταετούς εκκλησιαστικής μου διακονίας. Με βαθιά ευγνωμοσύνη διαλαλώ ότι είστε ο πνευματικός μου Πατέρας σε όλες τις εκφάνσεις της εκκλησιαστικής και οικογενειακής ζωής μου στη Γερμανία.

Εύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να Σας χαρίζει έτη πολλά και ευλογημένα να συνεχίσετε με υγεία το πολυσχιδές και βαθυστόχαστο έργο Σας στην Εκκλησία μας και στον απόδημο εν Γερμανία Ελληνισμό.

Με βαθύτατο σεβασμό

Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ