Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι Δήμοι της χώρας, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων γονιών, καταβάλλουν μηνιαίο επίδομα ύψους 44 ευρώ σε άπορα ανήλικα παιδιά, που στερούνται της πατρικής προστασίας, μέχρι συμπληρώσεως του 16ου έτους της ηλικίας τους.
Επισημαίνεται, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή τους εν λόγω επιδόματος είναι, το εισόδημα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 235 ευρώ μηνιαίως. Το επίδομα αυτό δικαιούται το πρώτο ανήλικο παιδί, ενώ για κάθε άλλο ανήλικο επιπλέον μέλος της οικογένειας το ποσό του βοηθήματος προσαυξάνεται κατά 20 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα επιδοματικής πολιτικής των Δήμων, στους οποίους κατοικούν, υποβάλλοντας την σχετική αίτηση, προκειμένου να τους αποδοθεί το χρηματικό βοήθημα.
Σχετικά με τα προαπαιτούμενα και τα απαραιτήτως προσκομιζόμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία, ισχύουν τα ακόλουθα:

Προϋποθέσεις:

Το μηνιαίο επίδομα χορηγείται σε παιδιά έως 16 ετών, εφόσον στερούνται πατρικής φροντίδας και προστασίας λόγω:
1) Θανάτου
2) Αναπηρίας 67% και άνω
3) Εγκατάλειψης
4) Φυλάκισης άνω των τριών μηνών
5) Στράτευσης
6) Τυγχάνουν εκτός γάμου τέκνα

Τα δικαιολογητικά, ανάλογα με την περίπτωση είναι τα εξής:
1) Αίτηση του ενδιαφερόμενου στο αρμόδιο τμήμα του οικείου Δήμου
2) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, με την οποία ο ενδιαφερόμενος γονέας βεβαιώνει τα μέλη, με πλήρη στοιχεία τους, που αποτελούν την οικογένειά του, την διεύθυνση κατοικίας, καθώς και το σύνολο των λαμβανομένων εισοδημάτων αν τυχόν υπάρχουν
3) Φωτοτυπίες ταυτοτήτων
4) Ληξιαρχική πράξη θανάτου (του πατέρα) ή
5) Βεβαίωση από την στρατιωτική μονάδα όπου υπηρετεί, στην οποία θα αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία απόλυσης ή
6) Ιατρική γνωμάτευση από γιατρό κρατικού νοσοκομείου ή απόφαση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή απόφαση άλλου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία θα αναγράφονται το ποσοστό αναπηρίας του πατέρα και το χρονικό διάστημα της αναπηρίας ή
7) Βεβαίωση φυλακών (με πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης)
8) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
9) Πιστοποιητικό εγκατάλειψης: Απόφαση διαζυγίου, απόφαση επιμέλειας των παιδιών (επικυρωμένο αντίγραφο) και απόφαση διατροφής
Μετά την υποβολή της αίτησης με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, στο οποίο κατατίθεται το αίτημα, προβαίνει σε σχετικό έλεγχο.
Παράλληλα πραγματοποιείται έρευνα από κλιμάκιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η οικογένεια.
Κατόπιν των προαπαιτούμενων ελέγχων και εφόσον αυτοι ολοκληρωθούν, εκδίδεται απόφαση καταβολής της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης. Σημειώνεται, ότι ως ημερομηνία έναρξης της παροχής του βοηθήματος είναι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.Dimarxeio Thessaloniki

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ