Από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, λάβαμε και δημοσιεύουμε τα παρακάτω  για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης:

  1. Μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκηπρος την ομογένεια με υπότιτλους στην αγγλική, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Σχετικό link:  https://we.tl/t-t8ZLdNMS86  

 

  1. Ταινία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τίτλο «”σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προέβη στην παραγωγή ταινίας με τον τίτλο «”σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών αλλά και της καθημερινής ζωής. Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.

Η ταινία θα προβληθεί στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά την 25η Μαρτίου στις 19:00 ώρα Ελλάδας από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ, και στη συνέχεια την ίδια ημέρα από τις 20:00 θα είναι διαθέσιμη για θέαση μέσω των κοινωνικών δικτύων της Επιτροπής (www.facebook.com/Greece2021) καθώς και μέσω της ειδικά διαμορφωμένης για αυτό το σκοπό ιστοσελίδας της Επιτροπής (www.greece2021.gr/25martiou).

Η  Επιτροπή επιθυμεί να δώσει τη δυνατότητα προβολής της ταινίας στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν την ημέρα της 25ης Μαρτίου οι επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού. Η δυνατότητα δίνεται στις Αρχές του Εξωτερικού αποκλειστικά για χρήση στις εκδηλώσεις τους εντός της έδρας τους ανήμερα την 25η Μαρτίου ακόμη και πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδος, με την παράκληση για έλεγχο και αποφυγή διαρροών στο διαδίκτυο ή αλλού. Από τις 26 Μαρτίου, και  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι Αρχές Εξωτερικού θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους σε διαδικτυακές προβολές ή εκδηλώσεις με φυσική παρουσία.

Η ταινία, διάρκειας 50 λεπτών, υπάρχει σε τρεις εκδοχές, ελληνικά και μεταγλωττισμένη στα αγγλικά και στα γαλλικά. Συνημμένα επισυνάπτονται οδηγίες για αναπαραγωγή ή δυνατότητα κατεβάσματος (download) και των τριών εκδοχών της συγκεκριμένης ταινίας. Επισημαίνουμε ότι τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας ανήκουν στην Επιτροπή, και η χρήση της ταινίας μπορεί να γίνει μόνο για τους λόγους και μόνο από φορείς που έχουν τη σχετική έγκριση.

Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

και Δημόσιας Διπλωματίας