Η  οποία φθάνει ετησίως  σε 27%, καταγράφει έρευνα της ΤτΕ !

-Μεγάλη είναι η κατάρρευση του καθαρού πλούτου, των περιουσιακών στοιχείων, του εισοδήματος, και της κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών στα χρόνια της κρίσης!

Την κατάρρευση του καθαρού πλούτου, των περιουσιακών στοιχείων, του εισοδήματος, και της κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών καταγράφει μελέτη της ΤτΕ στα χρόνια της κρίσης, για τα στοιχεία της οποίας γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Ωστόσο, εκείνο, που εντυπωσιάζει, είναι, ότι σημειώθηκε μεγάλη μείωση και στην κατανάλωση τροφίμων, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται ετησίως συνολικά  σε 27%.

Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών, που δήλωσαν, ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.

Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν, στο μικροοικονομικό επίπεδο, την μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 και την συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης.

Αναλυτικότερα, αναφέρουμε, πως η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος και παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση για τα περιουσιακά στοιχεία, τα δάνεια και τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, καθώς επίσης και για το εισόδημα και την κατανάλωσή τους.

 

Το  ποσοστό των νοικοκυριών, που δήλωσαν, ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους, μειώθηκε από 21,9% το 2009, σε 13,5 % το 2014!

 

Η πρώτη φάση της έρευνας στην Ελλάδα έγινε το 2009 με δείγμα 2.971 νοικοκυριά, και η δεύτερη το 2014, με δείγμα 3.003 νοικοκυριά.

Η τρίτη φάση της έρευνας για τα ελληνικά νοικοκυριά θα διεξαχθεί εντός του 2017 και θα ενσωματώνει πρόσθετες ερωτήσεις για το παθητικό των νοικοκυριών και συγκεκριμένα για τις οφειλές τους προς Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών.

Σημειώνεται, ότι, εκτός από τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014. Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξε σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών, που φαίνεται και από το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων, που, όπως προαναφέραμε, μειώθηκε κατά 27%.

Επίσης, επισημαίνεται, ότι η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ το  ποσοστό των νοικοκυριών, που δήλωσαν, ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους, μειώθηκε από 21,9% το 2009, σε 13,5 % το 2014.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ