Η Επιμνημόσυνο λόγο από τον Αντιπρόεδρο του ΠΣΗΕ Ελευθέριο Δημητρίου, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του νεομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, στην Κύπρο.

Μνημόσυνο για τον νεομάρτυρα Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατσίφα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας στην Πάφο την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2018, Προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

Επιμνημόσυνο λόγο εξεφώνησε ο Ελευθέριος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος Του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού(ΠΣΗΕ), ο οποίος εξήρε την πλούσια δράση του νεομάρτυρα του Ελληνισμού στα εθνικά θέματα και την θερμή αγάπη του προς την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος δολοφονήθηκε  από Αλβανούς αστυνομικούς ακριβώς πριν από ένα χρόνο  ήταν γνωστός για τους αγώνες του και το πάθος που είχε για την Ελλάδα και την Ελληνική Σημαία.

Όπως ανέφερε ο κύριος Δημητρίου: «Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, οικοδόμος στο επάγγελμα, από την κατεχόμενη  Ήπειρο ηλικίας 35 ετών, έπεσε ηρωικά στις 28 Οκτωβρίου 2018, από πυρά  της αλβανικής αστυνομίας στη γενέτειρα του, στους Βουλιαράτες της κατεχόμενης Ήπειρο, κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο νεομάρτυρας  Κωνσταντίνος Κατσίφας, το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 2018, έβγαλε το σταυρό του, τον άφησε στη μάνα του και ανέβηκε στο βουνό, κι ενώ θα μπορούσε να διαφύγει, προτίμησε, με γενναιότητα να προτάξει το στήθος του στους δολοφόνους και βροντοφωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η Βόρεια Ήπειρος», να εκτελεστεί. Ο μαρτυρικός θάνατός του Κωνσταντίνου, είναι τρανό παράδειγμα για το πώς και γιατί πεθαίνουν οι Έλληνες, αναδεικνύοντας, συνάμα, το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και τις δραματικές συνθήκες ζωής των  Βορειοηπειρωτών.

Προστέθηκε έτσι και ο Κωνσταντίνος Κατσίφας στον κατάλογο  των σύγχρονων ηρώων-μαρτύρων του έθνους μαζί με τους Τάσο Ισαάκ, Σολωμό Σολωμού, Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση, Κώστα Ηλιάκη, Αριστοτέλη Γκούμα, κ.ά., στα φέρετρα των οποίων ακούμπησε και ακουμπά η Ελλάδα.»

Παρέμβαση στον μαρτυρικό θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα έκανε και ο Mητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος ταύτισε τη μαρτυρική πορεία του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου με αυτήν της Κύπρου.

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)