– Πως οι οικονομίες-μπαλαντέρ, όπως η μικρή Ελλάδα, μπορούν να προκαλέσουν σοκ διεθνών διαστάσεων.
-Σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες κατατάσσονται oι οικονομίες του πλανήτη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για την χαώδη κατάσταση, που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, σε όρους οικονομικών αποκλίσεων, προειδοποιεί ο Μοhamed Εl-Erian, πρώην ισχυρός άντρας της “Pimco” – του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως – και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της “Allianz”.
Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, ο Μοhamed Εl-Erian επιχειρεί να αναλύσει την χαώδη κατάσταση, που επικρατεί διεθνώς, σε όρους οικονομικών επιδόσεων, νομισματικής πολιτικής και αγορών.
Όπως επισημαίνει ο 56χρονος, αιγυπτιακής καταγωγής Αμερικανός ειδήμων σε θέματα ομολόγων, αυτό το χάσμα σε όρους οικονομικών επιδόσεων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εστίες κινδύνου για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, αλλά και την εκτόξευση στα ύψη των αποδόσεων των ομολόγων των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Η κατάσταση αυτή, όχι μόνον δεν εμφανίζει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα αυξάνει περισσότερο τις πιέσεις προς τα πολιτικά συστήματα και τις κυβερνήσεις.

Οι τέσσερις διακριτές κατηγορίες οικονομιών του πλανήτη μας

Κατά τον El-Erian, ορισμένες από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη κατατάσσονται σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες:
– Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία.
Η ανάκαμψη των οικονομιών τους ολοένα και ισχυροποιείται, γεγονός, που καθιστά εύκολη αποστολή τον στόχο να ξεπεράσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, που τις ταλανίζουν.
– Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες, όπως η Κίνα.
Πρόκειται για οικονομίες, που, παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης, έχουν κατορθώσει να παραμένουν σε τροχιά ανάπτυξης, διασφαλίζοντας, αφενός αύξηση των κατά κεφαλήν εισοδημάτων και αφετέρου χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
– Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία, καθώς και ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Πρόκειται για οικονομίες, που αναπτύσσονται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και αντιμέτωπες με πληθώρα κινδύνων.
– Η τέταρτη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες, που αποτελούν οικονομικούς “μπαλαντέρ”, όπως είναι η Ρωσία.
Πρόκειται για χώρες, που μπορεί να επιτύχουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά είναι ικανές να προκαλέσουν μέσα σε μια στιγμή οικονομικά σοκ, πλήττοντας, όχι μόνον την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται, κατά τον οικονομικό σύμβουλο της “Allianz”. και η Ελλάδα.

“Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, αντιμέτωπη με νέο γύρο “αναιμικής” ανάπτυξης, χρηματοπιστωτικής αστάθειας, όξυνση της ανισότητας και χαμένες θέσεις εργασίας”

Σύμφωνα με τον El-Erian, η χαώδης κατάσταση, που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, συνιστά ένα φαινόμενο, όχι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το χάος, απαιτείται συνεργασία μεταξύ των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη σε ανώτατο διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και αποτελεσματικές, σε εθνικό επίπεδο, δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.
Όμως, η πολιτική ελίτ σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον El-Erian, μοιάζει, είτε ανίκανη, είτε απρόθυμη, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την μείωση των μεγάλων αυτών ανισορροπιών, που αποτελούν με μεγάλες – και δη επικίνδυνες ρωγμές – το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.Europa01
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, αντιμέτωπη με νέο γύρο “αναιμικής” ανάπτυξης, χρηματοπιστωτικής αστάθειας, όξυνση της ανισότητας και χαμένες θέσεις εργασίας.
Όπως εκτιμά ο διαπρεπής οικονομικός σύμβουλος της “Allianz”, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών, από μόνες τους, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την επιτακτική εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, γι’ αυτό οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση.
Όσο περισσότερο το καθυστερούν, τόσο λιγότερο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειές τους.
Όσο οι κακές πολιτικές επιλογές διαγράφουν τις οικονομικές ευκαιρίες, τόσο θα πλήττεται η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης απέναντι στα ανά τον κόσμο πολιτικά συστήματα, καταλήγει ο Μοhamed Εl-Erian.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ