Τα μεγάλα και παγκοσμίως γνωστά βαυαρικά μουσεία έχουν καθιερώσει να προσφέρουν κάθε χρόνο σε επίσημες εκδηλώσεις τους, η σε εγκαίνια εκθέσεων, εξαίρετο βαυαρικό οίνο με ταυτόχρονη αναφορά σε θέματα ελληνικής μυθολογίας. Στις φιάλες οίνου υπάρχει κάθε χρόνο και μια διαφορετική ετικέττα με θέματα που έχουν σχέση με τον οίνο στην ελληνική μυθολογία.

Για το έτος 2018 – 2019 η ετικέττα των φιαλών οίνου (λευκός οίνος  ποικιλίας Σιλβάνερ) έχει μια παράσταση με τον θεό Ήφαιστο, ο οποίος μετά την κατανάλωση οίνου, οδεύει προς την κατοικία των θεών στον Όλυμπο.

Την  παράσταση αυτή, ζωγράφισε το 430 π.Χ. ο ζωγράφος Κλεοφώνας, πάνω σε αττικό πυθάρι, το οποίο κοσμεί το Μουσείο “Κρατική Συλλογή Αρχαιοτήτων” του Μονάχου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 έλαβε χώρα στη Γλυπτοθήκη Μονάχου η φετεινή επίσημη παρουσίαση του οίνου, με την παράσταση του Ηφαίστου, από την Βαυαρή Υπουργό Επιστημών, Πολιτισμού και Ερεύνης κ. Marion Kiechle. Η Υπουργός κατάγεται από οικογένεια αμπελουργών και οινοποιών και έχει άριστη γνώση των ποικιλιών των σταφυλιών και της γευστικότητας του οίνου. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι “σε μια καλή τέχνη ανήκει και ένα καλό κρασί”.

Στην παρουσίαση έλαβε μέρος και η εκλεγμένη για το 2018/2019 “Βασίλισσα του Βαυαρικού Οίνου”, φοιτήτρια Klara Zehnder, η οποία έχει ως αποστολή την προβολή των βαυαρικών οίνων σ΄όλο τον κόσμο.

Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης και της Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Dr.Florian Knauß, αναφέρθηκε διεξοδικά στον μύθο για τον Ήφαιστο, την καταγωγή του και τις περιπέτειές του και στην επιλογή αυτού του θέματος, ως ένδειξης το ότι ο οίνος οδηγεί τον Ήφαιστο και τον Διόνυσο στην κατοικία των θεών του Ολύμπου.

Παρέστησαν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο γνωστός εστιάτορας Μανώλης Μανουσάκης, που μετέχει και στην επιτροπή επιλογής των οίνων, οι τέσσερις οινοπαραγωγοί από την Φρανγκωνία/Βαυαρίας που βραβεύθηκαν εφέτος για την εξαίρετη ποιότητα του οίνου κ.α.

Περιγραφή της παράστασης στην ετικέττα:

Μπροστά προχωρεί ο γενειοφόρος Διόνυσος που ρίχνει το βλέμμα του στον Ήφαιστο που τον ακολουθεί. Στο αριστερό του χέρι κρατεί (ο Διόνυσος) τον Θύρσο και στο δεξί υψωμένο χέρι του τον κάνθαρο. Είναι ενδεδυμένος με ένα ιωνικό χιτώνα, με νεβρίδα (δέρμα ελαφιού) με ένα επανωφόρι στο αριστερό χέρι, και φέρει ένα διάδημα (μίτρα) στην κεφαλή.

Πίσω του προχωρεί με κλονισμένο βήμα ο Ήφαιστος, στηριζόμενος με το δεξί του χέρι από ένα σάτυρο, στεφανωμένο με κισσό. Ο Ήφαιστος φέρει γενειάδα και μίτρα στην κεφαλή του και είναι ενδεδυμένος με κοντό χιτώνα με ζώνη και επανωφόρι. Στο αριστερό του χέρι κρατεί ένα σφυρί που στηρίζεται στον αριστερό του ώμο και στο δεξί του χέρι κρατεί μια τσιμπίδα από λευκό μέταλλο.

Φωτογραφίες/ Fotos: Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με την Βαυαρή Υπουργό κ.Kiechle, την “Βασίλισσα του Βαυαρικού Οίνου”, φοιτήτρια Klara Zehnder, διευθυντή της Γλυπτοθήκης και της Κρατικής Συλλογής Αρχαιοτήτων κ. Dr.Florian Knauß

TIF: Staatliche Antikensammlungen und Glyptothek München, fotografiert von Renate Kühling

Kiechle: Staatliche Antikensammlungen und Glyptothek München, fotografiert von Renate Kühling

Foto 7806: münchen.tv

—————————————————————–

Στο συνημμένο λινκ τρἰλεπτο ρεπορταζ της τηλεόρασης του Μονάχου για την εκδήλωση.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjo9dbNo7bdAhWCl4sKHT5SBr0QtwIwAHoECAgQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.muenchen.tv%2Fmediathek%2Fvideo%2Fvier-edle-tropfen-duerfen-ab-sofort-das-etikett-bayerischer-museumswein-tragen&usg=AOvVaw370meYlyW7lmOpNivTS0EO

 

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Klara Zehnder Frankenwein KoeniginProf Dr Marion Kiechle MinisterinApostolos MalamoussisMuenchen1.09.18 Glyptothek Franken Museumsweine PraesendationFoto Bernd Lindenthaler

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ