Πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας στο Μόναχο  -“Οι Hi-Tech εφευρέσεις της αρχαίας Ελλάδας – Η προέλευση της σύγχρονης τεχνολογίας μας”.

Γράφει η Ρένα Τσόγκα.

Μια χώρα με μαθηματικούς, όπως ο Πυθαγόρας, ο Θαλής ο Μιλήσιος ή ο Ευκλείδης, δεν μπορούσε, παρά να αναπτύξει έναν πολιτισμό, που χαρακτηρίζεται από καινοτομίες, οι οποίες αποσκοπούν στο να κάνουν την ζωή των πολιτών πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο μεθοδική.
Μια πτυχή των επιδόσεων των προγόνων μας στον τομέα της Τεχνολογίας, άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, φέρνει στο φως το ιδιωτικό Μουσείο του Κώστα Κοτσανά, στο Κατάκολο της Ηλείας.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, που λειτουργεί από το 2003 έχει 300 περίπου εκθέματα με απίστευτες εφευρέσεις-θαύματα των αρχαίων Ελλήνων. Ένα μέρος από αυτά, 30 περίπου εκθέματα με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων (από το «ρομπότ – υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) περιοδεύει με τον ιδιοκτήτη του Μουσείου, κύριο Κ. Κοτσανά, στην Ευρώπη, μετά από πρόσκληση φορέων, συλλόγων και ιδιωτών, στον χώρο τους, επιδεικνύοντας στους Ευρωπαίους την δύναμη της καινοτομίας και της εφεύρεσης στην Αρχαία Ελλάδα πριν από περίπου 2500 χρόνια.kotsanas1

“Σκοπός της Έκθεσης είναι να αναδείξει μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει, ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας”

Αυτή την στιγμή η Έκθεση βρίσκεται στους χώρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας στην πόλη του Μονάχου, έναν χώρο, που ξέρει να εκτιμήσει την προσφορά των προγόνων μας στην Τεχνολογία.
«Σκοπός της κινητής Έκθεσης, όπως και του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, είναι να αναδείξει αυτήν την σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει, ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Για παράδειγμα, οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνον από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων, που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη, χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Απλά χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής, που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν, αποδεικνύει περίτρανα, πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες».

η γενική πρόξενος κα Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης
η γενική πρόξενος κα Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου στα εγκαίνια της έκθεσης

Με αυτά τα λόγια χαιρέτισε τους καλεσμένους της Έκθεσης ο κ. Κοτσανάς στις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα των εγκαινίων που έγιναν από την νέα Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο κα. Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου.

Ποιός είναι ο Κωνσταντίνος Κοτσανάς

Ο Κωνσταντίνος Κοτσανάς γεννήθηκε το 1963 στην Αιγείρα Αχαΐας. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών απ’ όπου αποφοίτησε το 1986. Από το 1991 εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (και από το 2003 ως Δντης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου).
Έχει αφιερώσει την ζωή του στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Πολλές έρευνες, μελέτες και ανακατασκευές του, που αφορούν την Αρχαιοελληνική Τεχνολογία, έχουν παρουσιασθεί σε Διεθνή Συνέδρια και Εκθέσεις με εξαιρετική επιτυχία.
Έχει δημιουργήσει, με δικά του έξοδα και προσωπικά εκθέματα, το Μουσείο “Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας” και το “Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών”, που λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο στο Κατάκολο, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου, προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στα μουσεία εκτίθενται 300 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων και έχουν σαν στόχο να αναδείξουν μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξουν, ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.. Στα εν λόγω μουσεία έχει πραγματοποιήσει πλήθος ξεναγήσεων σε μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις του συνόλου ή μέρους των εκθεμάτων των μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: α) Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από 4-4-11 έως 30-6-11, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,
β) στην Λεμεσό Κύπρου από 23-1-09 έως 10-3-09, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Λανίτη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας Κύπρου, του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ιδρύματος Λανίτη,
γ) στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Ζ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας, με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού,
δ) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με την στήριξη του ομώνυμου Πανεπιστημίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, κ.α.

ο κος Κοτσανάς στα εγκαίνια
ο κος Κοτσανάς στα εγκαίνια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ