Προς τον
Διευθυντή του Μουσείου Καραθεοδωρή
κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη
Κομοτηνή
30 Μαρτίου 2019
Αξιότιμε κ. Αθανάσιε Λιπορδέζη,

επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και γραπτώς για την εγκάρδια συνάντησή μας στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, στις 26 Μαρτίου 2019 και για την λίαν εμπεριστατωμένη ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους.
Βίωσα από κοντά τον ιερό ζήλο, τον παλμό, το μεράκι και τη μακρόχρονη θυσιαστική προσφορά σας για την ανάδειξη της ζωής και του, παγκοσμίου έμβέλειας, έργου του αειμνήστου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Επίσης μ’εντυπωσίασε ιδιαίτερα και „η ψυχή τε και σώματι“ ανιδιοτελής συνεργία του διευθυντή του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, κ. Ανέστη Βακιάνη, να πετύχετε του σκοπού σας και του οράματός σας, να αποτελέσει το Μουσείο τόπο μόρφωσης και καύχησης, όχι μόνο για την Κομοτηνή, αλλά και για όλο το επιστημονικό και μορφωτικό γίγνεσθαι, απανταχού της γης.
Η μετά την ξενάγηση κοινή μας επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, η ένθερμη και εγκάρδια υποδοχή μας από τον Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα, η πατρική του αγάπη, η σοφή του ποιμαντική οιακοστροφία και η ευρύτατη οικουμενική και συνάμα πατριωτική του κοσμοθεώρηση, μαρτυρούν τη μεγάλη συμβολή και συμπαράστασή του στο έργο του Μουσείου και την παντευλόγητη επιβράβευσή του.
Το εξαίρετο πόνημά σας „Η Ιστορία του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή“ (εκδόσεις Ακρίτας, Αθήνα 2018), που είχατε την καλωσύνη να μου επιδώσετε, το διάβασα απνευστί και σας συγχαίρω ολόθερμα για τη λίαν εμπεριστατωμένη καταγραφή της πολυδιάστατης ιστορίας του Μουσείου. Δεν σας κρύβω την πλήρη αδυναμία μου, ως στερουμένου μαθηματικών γνώσεων, να κατανοήσω τα της διδασκαλίας του Καραθεοδωρή που εμπεριέχονται στις σελίδες 319 μέχρι 340.
Κάθε σελίδα του βιβλίου σας μαρτυρεί εύγλωττα την αγων?α σας και τον αγώνα σας να στήσετε ένα „ηρώο“ μνήμης και μάθησης, συνεπικουρούμενος από πλειάδα προσωπικοτήτων που ενστερνίζονται τα οράματά σας, από την ίδρυση του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή μέχρι σήμερα, όπως λ.χ. από τη μακαριστή θυγατέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή, τη δισέγγονη του Καραθεοδωρή κ. Δέσποινα Σκούταρη, τον κ. Νίκο Λυγερό, την κ. Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη, τον πρώην Υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τις τοπικές δημοτικές και εκκλησιαστικές Αρχές, και άλλους φορείς και προσωπικότητες εντός και εκτός της Κομοτηνής.
Αισθάνομαι ευτυχής για το γεγονός, ότι και στο Μόναχο τιμώ τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή με την κατ’ έτος τέλεση μνημοσύνου επί του τάφου του.
Είχα επίσης την τιμή και μεγάλη χαρά, ως Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας να συνοδεύσω το 2002 τη Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή, στην τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας διδασκαλίας της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου σε „Αίθουσα Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“. Στην τελετή παρέστησαν ο τότε Γενικός Πρόξενος κ. Ανδρέας Παπασταύρου και επιφανείς εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και της Βαυαρικής κοινωνίας.
Με μεγάλη συγκίνηση τέλεσα, με την ιδιότητά μου ως Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας και εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, και το μνημόσυνο επί του τάφου, παρουσία του Υπουργού κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και των άλλων επισήμων, όπως  ακριβώς τα περιγράφετε στις σελίδες 39-40 και αποτυπώνονται και στη πρώτη φωτογραφία στη σελίδα 41. Σας ευχαριστώ επίσης και για την καταχώρηση στις σελίδες 281 και 282 του μνημοσύνου που τέλεσα και με άλλους κληρικούς το 2018 στον τάφο Καραθεοδωρή, στο Μόναχο.
Προσπάθησα με επιστολές μου προς την Ελληνική Πολιτεία (2008 και 2009) και προς το Δήμο Περιστερίου να ονοματοδοθεί μια στάση του τότε υπό κατασκευή Μετρό στο Περιστέρι Αττικής, σε στάση „Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση.
Επίσης έστειλα επιστολή το 2013 στο Μουσείο του Αϊνστάιν στη Βέρνη της Ελβετίας για συμπερίληψη στα εκθέματα του και του ονόματος του Καραθεοδωρή, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Είμαι όμως τρισευτυχισμένος για το γεγονός ότι η προ ετών εκφρασθείσα πρότασή μου και η πρωτοβουλία μου για μεταφορά του ιωνικού κίονα από τον τάφο Καραθεοδωρή (Μόναχο) στο προαύλιο του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, αρχίζει να υλοποιείται.
Επίσης με χαροποιεί αφάνταστα η εκπεφρασμένη πρόθεσή σας για τη μεταφορά των οστών Καραθεοδωρή από το Μόναχο και την εναπόθεσή τους σε μνήμα-μνημείο στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Κομοτηνής. Είμαι στη διάθεσή σας, εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, να συμβάλλω στην διευθέτηση της διαδικασίας που σχετίζεται με την εκταφή των οστών από τον Δήμο Μονάχου και την αποστολή τους στην Κομοτηνή.
Επιτρέψτε μου, με αφορμή την μεταφορά του κίονα στην εκκλησία μας στο Μόναχο και την επιθυμητή μεταφορά των οστών του στην Κομοτηνή, να διασκευάσω, σε επίκαιρη εκδοχή, τον στίχο 38 του ποιήματος των φοιτητών της Γοττίγγης, που έγραψαν το 1918 με αφορμή τη μετάθεσή του Καραθεοδωρή, ή Cara όπως τον αποκαλούν, στο Βερολίνο (σελίς 289):
Διασκευή ποίημα των φοιτητών
Και στον Cara μας Και στον Cara μας
του ευχόμαστε καλή ανάπαυση του ευχόμαστε καλή τύχη
αν και το Μόναχο του αρέσει αν το Βερολίνο δεν αρέσει
ας γυρίσει πίσω σε μας (στη Θράκη) ας γυρίσει πίσω σε μας
Ανεκτίμητης σημασίας είναι και η όσονούπω μεταστέγαση του Μουσείου Καραθεοδωρή στο κτίριο Τσανάκλειο της Κομοτηνής. Στη σελίδα 248 αναγράφεται η πληροφορία ότι ο χώρος αυτός ονομάστηκε „μικρό G?ttingen“. Επιτρέψτε μου όμως μια ταπεινή σκέψη-πρόταση. Μήπως θα έπρεπε να προστεθεί και το όνομα της πόλης Μονάχου και να ονομαστεί „Göttingen-München“; Και οι δύο πόλεις ήταν πόλοι της μεσουράνιας απήχησης και φήμης του Καραθεοδωρή.
Θέλω να διαβεβαιώσω και σας προσωπικά, κ.Λιπορδέζη, καθώς επίσης και το Συμβούλιο του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή και όλους τους συνεργάτες σας, ότι θα συνεχίσω και στο μέλλον να είμαι συνοδοιπόρος σας στο ανεκτίμητο έργο που επιτελείτε.

Με ευχές
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Φωτογραφίες εντός και εκτός Μουσείου: Διονύσιος Βοργιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ