Γράφει η Ρένα Τσόγκα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος όλοι σχεδόν οι ελληνικοί σύλλογοι του Μονάχου και των περιχώρων, όπως και άλλων περιοχών της Βαυαρίας, τίμησαν το έθιμο της Πρωτοχρονιάς, κόβοντας την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα.

Κάθε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου οι Έλληνες κάτοικοι του Μονάχου και της ευρύτερης περιοχής της Βαυαρίας ήταν καλεσμένοι το λιγότερο σε δύο εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας.
Η πρώτη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2016 ήταν η εκδήλωση του “Συλλόγου Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού πολιτισμού” της Βαυαρίας, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, ενώ ο μήνας έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας της “Ηπειρωτικής Κοινότητας Νταχάου, Κάρλσφελντ και περιχώρων” στις 31. Ιανουαρίου.pita

Την εκδήλωση του “Συλλόγου Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού της Βαυαρίας τίμησαν με την παρουσία τους ο νέος Συντονιστής της ελληνικής Εκπαίδευσης στο Μόναχο, Δρ. κ. Γεώργιος Παπατσίμπας, ο οποίος παρευρέθηκε στη γιορτή με την οικογένεια του, η εκπρόσωπος του ελληνικού Γενικού Προξενείου Μονάχου, κα Μ. Οικονομάκου, ο δημοτικός σύμβουλος Bürstadt, κος Π. Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος της “Ένωσης Ελληνικών Συλλόγων Μονάχου” κος Γ. Τσορακλίδης, πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΔΣ των συλλόγων Θρακιωτών, Δραμινών, Κοζανιτών, Ποντίων, Ηπειρωτών, Ιονίου-Αιγαίου, Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, ΕΚΜ και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου.
Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο νεοχειροτονηθείς Αρχιμανδρίτης, π. Γ. Σιώμος, ενώ το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία ο “ΔΙΑΥΛΟΣ”, ένα νέο ελληνικό μουσικό σχήμα στο Μόναχο, που φρόντισε για μια όμορφη μουσικοχορευτική βραδιά.
Την εκδήλωση της “Ηπειρωτικής Κοινότητας Νταχάου Κάρλφελντ και περιχώρων” τίμησαν με την παρουσία τους μέλη των ΔΣ των αδελφών συλλόγων Ποντίων και Θρακομακεδόνων της περιοχής, του “Συλλόγου Λόγου και Τέχνης”, της “Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου” καθώς και η κα Σοφία Κυριακίδου, δημοτική σύμβουλος της πόλης και πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Νταχάου.pita1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ