Εκδήλωση για τη θρυλική ραδιοφωνική «Εκπομπή του Μονάχου» πραγματοποιεί η Βαυαρική Ραδιοφωνία «BR» την Παρασκευή 07.11. 2014 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων του ARD.

Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί και η ίδρυση «Αρχείου της Ελληνικής Μετανάστευσης» στο Μόναχο.

Την πρώτη Νοεμβρίου του 1964 ξεκίνησαν τα ξενόγλωσσα προγράμματα του ARD σε πέντε γλώσσες. Στόχος της δημόσιας ραδιοφωνίας ήταν να προσφέρει βοήθεια, ενημέρωση και ψυχαγωγία στους „Γκασταρμπάιτερ“ που έχτιζαν τότε το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Την παραγωγή των ξενόγλωσσων ανέλαβαν τα ραδιοφωνικά ιδρύματα της Βαυαρίας „BR“ και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας „WDR“ και αναμεταδίδονταν από τα υπόλοιπα ιδρύματα του ARD σε παγγερμανική εμβέλεια.monaxo

Η Βαυαρική Ραδιοφωνία „BR“ ανέλαβε την παραγωγή και του Ελληνικού Προγράμματος με διευθυντή τον Παύλο Μπακογιάννη. Η 40λεπτη «Ελληνική Εκπομπή του Μονάχου» από την πρώτη στιγμή έγινε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, ήταν το αποκλειστικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας τους.

Το πρόγραμμα μεταδίδονταν καθημερινά στις οχτώ και είκοσι το βράδυ – έδωσε και τον τίτλο «20΄20΄΄» στη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Βασιλικού το 1971.

Στην περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών η «Εκπομπή του Μονάχου» αποτέλεσε σημαντικό βήμα του αντιδικτατορικού αγώνα. Τα καυστικά σχόλια του Παύλου Μπακογιάννη, οι συνεντεύξεις με εξόριστους πολιτικούς και σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής και οι ανταποκρίσεις του Κώστα Τατσαρώνη αναμεταδίδονταν εν μέρει από το Ελληνικό Πρόγραμμα της Ντόιτσε Βέλε και στην Ελλάδα.

Μέχρι το κλείσιμο του Ελληνικού Προγράμματος στο τέλος του 2002 η «Εκπομπή του Μονάχου» συνόδευσε τους Έλληνες της Γερμανίας σε όλα τα στάδια της μετεξέλιξής τους από «Γκασταρμπάιτερ» της πρώτης γενιάς σε ευρωπαίους πολίτες της δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών.

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η Βαυαρική Ραδιοφωνία θα μιλήσει η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη για το ρόλο του ιδρυτή και πρώτου διευθυντή του Ελληνικού Προγράμματος Παύλου Μπακογιάννη, ενώ θα παρουσιαστούν ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής.

Την πορεία και την προσφορά της Ελληνικής Εκπομπής θα παρουσιάσουν βασικοί συντελεστές της, ο αθλητικός δημοσιογράφος Ασημάκης Χατζηνικολάου που συμμετείχε στην πρώτη εκπομπή, η δημοσιογράφος-συγγραφέας Ελένη Τορόση, ο επί χρόνια διευθυντής του Προγράμματος Κώστας Πετρογιάννης και η τελευταία διευθύντρια Ελένη Ηλιάδου.

Η εκδήλωση για τα 50 Χρόνια της Ελληνικής Εκπομπής δεν μένει στην ανασκόπηση του παρελθόντος. Δίνει το έναυσμα για ένα νέο φιλόδοξο εγχείρημα: τη δημιουργία «Αρχείου της Ελληνικής Μετανάστευσης» στο Μόναχο με φορέα το ελληνικό ίδρυμα «ΠAΛΛΑΔΙΟΝ» σε συνεργασία με την έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο παν/μιο του Μονάχου LMU.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ