Γράφει η συνεργάτιδα της «Ε.Γ.» Ρένα Τσόγκα. Την ευχή να «βρουν ξανά τον δρόμο της ομορφιάς, μέσω της ποίησης» έδωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους ο εφημέριος π. Ιωάννης Mηνάς το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, κατά την κοπή της Βασιλόπιτας του «Συλλόγου Λόγου, Τέχνης και ελληνικού Πολιτισμού» στην Βαυαρία.rena1

«Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί κόβω εγώ την Βασιλόπιτα του Συλλόγου, που ασχολείται ακόμη στις ημέρες μας με την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό μας, αναζητώντας το όμορφο» είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο π. Ιωάννης, που δηλώνει θαυμαστής του Καβάφη, και συνέχισε, συμβουλεύοντας τους γονείς: «Δώστε στα παιδιά σας να διαβάσουν Παπαδιαμάντη».

Την Βασιλόπιτα του «Συλλόγου Λόγου, Τέχνης και ελληνικού Πολιτισμού» ευλόγησε και έκοψε ο π. Ιωάννης, παρουσία της προέδρου του ιδρύματος «Παλλάδιον» κας Βασιλείας Τριάρχη, του κ. Γ. Χανταβαρίδη και μελών των ΔΣ των ελληνικών Συλλόγων Θρακιωτών, Ποντίων, Κοζανιτών, Σερραίων, Δραμηνών και Μακεδόνων του Μονάχου και των περιχώρων, οι οποίοι, κατά την συνήθεια, έλαβαν από ένα κομμάτι της βασιλόπιτας για τους Σύλλογους τους και μετέφεραν τις ευχές των μελών τους στον εορτάζοντα Σύλλογο.

Απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια, ομιλίες και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

Πριν από την κοπή της βασιλόπιτας τα μέλη του «Συλλόγου Λόγου, Τέχνης και ελληνικού Πολιτισμού», κυρίες Μαρία Γαργούτα και Γεωργία Müller, απήγγειλαν και τραγούδησαν δικούς τους στίχους, ενώ ακόμη  η κ. Τζένη Κωνσταντινίδη έψαλλε  τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και παρουσιάστηκαν με ομιλίες η ιστορία της βασιλόπιτας από τον κ. Γιώργο Βρασενίκη  και το ιστορικό έθιμο των πρωτοχρονιάτικων καλάντων από την κ. Ρένα Τσόγκα.rena2

Η εκδήλωση συμπεριελάμβανε και λαχειοφόρο αγορά, όπου οι τυχεροί κέρδισαν κυρίως βιβλία, που εκφράζουν και το αντικείμενο του Συλλόγου. Στον τυχερό, που πήρε το φλουρί της βασιλόπιτας δόθηκε ως δώρο η συλλογική σειρά ελληνικών νομισμάτων «Οι τελευταίες ελληνικές δραχμές του 1994″.

Την εκδήλωση, η οποία «εγκαινίασε» τον χώρο του νέου ελληνικού εστιατορίου «Όραμα» στο Μόναχο, πλαισίωνε πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με ζωντανή ελληνική μουσική και χορούς.

Εκδήλωση – Αφιέρωμα στην ερωτική ποίηση

Ο «Σύλλογος Λόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού» της Βαυαρίας ετοιμάζει την επόμενη εκδήλωση σε δυο εβδομάδες.

Είναι η καθιερωμένη εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα στην ερωτική ποίηση», που πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, που θεωρείται η γιορτή των ερωτευμένων.

Αυτή την φορά η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία της γνωστής και ανερχόμενης στο ελληνικό λογοτεχνικό στερέωμα συγγραφέως κας Βάσως  Αποστολοπούλου-Αναστασίου, η οποία θα  έρθει στην εκδηλωση από την Ελλάδα για να παρουσιάσει τα βιβλία της. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης αυτής είναι η  «Ελληνική Γνώμη».rena4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prosklisi

 

 

 

 

 

 

 

rena3