«Δεν έπεφτε καρφίτσα» στο αμφιθέατρο κατά την προχθεσινή ενδιαφέρουσα ημερίδα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε προχθές Κυριακή, μέσα, έξω και πέριξ του αμφιθεάτρου, των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και  Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην ημερίδα «Η Θεσσαλία των Ξηρών Καρπών» σαν παράδειγμα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών για όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεγάλη και ανέλπιστη για τους οργανωτές προσέλευση του κόσμου, δείχνει πρωτίστως έλλειψη ενημέρωσης από την επίσημη Πολιτεία για τις δεντρώδεις καλλιέργειες, αλλά  κυρίως προκύπτει από νέους ανθρώπους, ο έντονος προβληματισμός τους  για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, καθώς κάποιες καλλιέργειες έχουν φτάσει στα όριά τους.  Το μόνο για την Ελλάδα, Θεσμοθετημένο και με ISO 9001, Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και  Εδαφικών Πόρων» HortLab του ΤΕΙ/Θεσσαλίας, διοργάνωσε την ανοιχτή Ημερίδα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Λάρισα, για την Σύγχρονη Καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών.

Ερωτήματα

“Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια; Μπορούν άραγε οι δενδροκομικές καλλιέργειες των ξηρών καρπών να κάνουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση των «εκτατικών» καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της ηπειρωτικής Ελλάδος; Με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε σήμερα, μπορούν κι αυτές οι δενδροκομικές καλλιέργειες να διαχειριστούν μηχανικά, σαν «εκτατικές» καλλιέργειες”; Απαντήσεις σε όλα αυτά έδωσαν  κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές που θα επεξηγήσουν όλα τα ερωτήματα.

Η εικόνα είναι έξω από την αίθουσα

Τα κυριότερα σύγχρονα και πρωτότυπα θέματα που παρουσιάστηκαν, είναι:

-Το νέο «Υπέρπυκνο Σύστημα Αμυγδαλιάς» με πλήρη Μηχανική Συγκομιδή σε χαμηλά σχήματα και με αποδόσεις ακόμη και 350 κιλά ανά στρέμμα, από το δεύτερο έτος! Περιγραφή των νέων αυτογόνιμων ποικιλιών από το μεγαλύτερο Ισπανικό Κέντρο Ερευνών CITA.

-Η Καρυδιά με ποικιλίες Καλιφόρνιας. Πως θα προφυλαχτούμε από το ανεξέλεγκτο Φυτωριακό υλικό. Οι νέοι τρόποι εμβολιασμού των δέντρων καρυδιάς και τα σύγχρονα σχήματα διαμόρφωσης για να έχουμε πυκνές φυτεύσεις και αυξημένες παραγωγές.

-Η Φουντουκιά εμβολιασμένη σε δενδρώδη υποκείμενα για μονόκορμα δέντρα και Μηχανική Συγκομιδή. Οι κυριότερες ποικιλίες.

-Η Φιστικιά Αιγίνης, για τις πιο άνυδρες περιοχές. Επιλογή μεταξύ των δύο ποικιλιών, της «Νυχάτης» και της «Ποντίκη», όπως και του κατάλληλου ανθεκτικού Υποκειμένου.

-Τα σύγχρονα «εργαλεία» χρηματοδότησης αυτών των καλλιεργειών, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

-Πως μπορούμε με τα κατάλληλα σκευάσματα, να επέμβουμε στην ορμονική ισορροπία των δέντρων και να πετύχουμε σταθερές αυξημένες παραγωγές και αντοχή στα διάφορα καιρικά στρες.

Στην ενδιαφέρουσα ημερίδα αρκετοί ήταν οι έμποροι γεωργικών φαρμάκων και αρδευτικών συστημάτων, που απάντησαν σε διάφορα επιμέρους φυτοπροστατευτικά και θρεπτικά προβλήματα των καλλιεργειών, καθώς και για τους σύγχρονους τρόπους άρδευσης τους.

Στον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης υπήρχε  έκθεση με «αγροτικά αυτοκίνητα» της NISSAN Σφακιανάκης και έκθεση με σύγχρονα Ψεκαστικά μηχανήματα.

Η Ημερίδα ήταν  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Μεγάλοι χορηγοί ήταν τα Φυτώρια-Αγροτικά Εφόδια Τσεσμελής, η εταιρία Larinuts-Ξηροί Καρποί /Τρόφιμα και τα Φυτώρια Σαργιώτη.

Χορηγοί οι NISSAN – Σφακιανάκης, Γεωργικά μηχανήματα Ι. Μπαντουλης, Μπουραζάνας Γεωργικά Εφόδια, Αρδευτική Λάρισας – Φώσκολος, ΑΦΟΙ Κασσάρου,  Ora services και ΘΕΣ ΓΗ.

Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν  η  εφημερίδα Ελευθερία, η Agrenda, το TRT-Αγροτόραμα, η Ύπαιθρος Χώρα η Ομογενειακή εφημερίδα  Elliniki Gnomi και η Spirito.

Τα θέματα

Κόσμος και μηχανήματα έξω από το κτήριο

Μετά τους χαιρετισμούς και τη σύντομη παρουσίαση της σημερινής κατάστασης της καλλιέργειας των Ξηρών Καρπών στην χώρα μας, ακολούθησαν οι επιστημονικές τοποθετήσεις, από τους παρακάτω:

-Το παράδειγμα της Καρυδιάς Καλιφόρνιας και της Φουντουκιάς.

Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας/ Διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών& Εδαφικών Πόρων».

-Παρέμβαση για το Φυτωριακό Υλικό της Καρυδιάς Καλιφόρνιας,

Βασίλης Σαργιώτη, Τ. Γεωπόνος, των Φυτωρίων Καρυδιάς Σαργιώτη

-Υπέρπυκνη Γραμμική Φύτευση Αμυγδαλιάς με τις νέες αυτογόνιμες Ποικιλίες

Μιχάλης Τσεσμελής, Γεωπόνος των Φυτωρίων ΤΣΕΣΜΕΛΗ

-Διαφορές στα Βλαστικά και Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά των Ποικιλιών Φιστικιάς «Νυχάτη» και «Ποντίκη».

Δρ. Γεώργιος Νάνος, Καθηγητής Δενδροκομίας, τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Νικόλαος Τερλικάκης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Γεωπονίας

-Μηχανισμοί Χρηματοδότησης της Καλλιέργειας των Ξηρών Καρπών

Δημήτριος Σοφολόγης Γεωπόνος MSc, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Ελλάδος

ORA SERVICES (ACADEMY) «Η Ορμονική Ισορροπία στις καλλιέργειες των Ξηρών Καρπών»

Άγγελος Κεφαλάς – Ηλίας Νασιάρας, Γεωπόνοι ORASERVICES

Ακολούθησαν ερωτήσεις –συζήτηση και τα συμπεράσματα.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας/ Διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων»