Αγαπητοί φίλοι!

Μία υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών, συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση είχε τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό, Έλληνες και Φιλέλληνες της Μόσχας, το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017, κατά τη μουσική-φιλολογική βραδυά «Αφιέρωμα στο Βασίλη Μιχαηλίδη» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατο του θρυλικού ποιητή της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Πρεσβείας της Κύπρου στη Μόσχα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα, το Κέντρο Ελληνικού  Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. www.hecucenter.ru με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και σε αυτήν παρουσιάστηκε ποίηση του θρυλικού Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, μελοποιημένη από τον σημαντικό σύγχρονο Κύπριο συνθέτη Λάρκο Λάρκου.

Στη μουσική-ποιητική βραδυά ακούστηκαν ζωντανά τα τραγούδια από το CD και βιβλίο του συνθέτη Λάρκου Λάρκου «Το πρώτο ’δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει», το οποίο περιέχει 17 μελοποιημένα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη. Η περίτεχνα δομημένη, άρτια καλλιτεχνικά παρουσίαση, που συνδύασε μουσικό και αφηγηματικό σκέλος, συνοδευόμενο από οπτικοακουστικό υλικό, συγκίνησε το κοινό, που είχε κατακλείσει τους χώρους της Πρεσβείας, μυώντας το στον κόσμο του ρομαντικού ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, κόσμο προβληματισμών, αναζητήσεων, απογοητεύσεων, πόνου…

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

– χαιρετισμό του Εξοχότατου Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Κασουλίδη·

– καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν:

Λάρκος Λάρκου: λαούτο, φωνή, κιθάρα

Μαριάννα Μουμτζή: κρούστα, κανονάκι

Αφροδίτη Νικολάου: ηλεκτρικό μπάσο

Χρήστος Κασουλίδης: φωνή, βιολί

Daria Lebedeva: βιολί

Elizaveta Malyakina: βιολί

Anna Dementeva: βιόλα

Natalia Volegova: βιολοντσέλο

Παρουσίαση – αφήγηση

Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού -Κ.Ε.Π., ιστορικός, ηθοποιός

Γιώργος Παναγόπουλος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π.

Βαρβάρα Τσάβα, καλλιτέχνης, μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π.

Η εκδήλωση εμπλουτίσθηκε από έκθεση ζωγραφικής της Ένωσης Ζωγράφων Μόσχας.

Με την ολοκλήρωση της μουσικο-ποιητικής παρουσίασης, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού -Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση εξέφρασε δημόσια τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας απέναντι σε όλους, που συνέβαλαν ώστε πραγματοποιηθεί η όλη αυτή μουσικο-ποιητική εκδήλωση. Έχοντας αλληλογραφία με τον Κύπριο συνθέτη επί 2,5 περίπου χρόνια και προβαίνοντας σε προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας της, η βραδυά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και να παρουσιαστεί με τέτοια αξιοπρέπεια χωρίς την ουσιαστική, άμεση, αποτελεσματική συμβολή των λειτουργών της Διπλωματικής Αρχής της Κύπρου στη Μόσχα, του πρέσβυ Γιώργου Κασουλίδη και του επιτελείου του, των συνεργατών του, στους οποίους εκφράζουμε την ειλικρινή και βαθειά ευγνωμοσύνη μας.

Επίσης, βαθειά ευγνωμοσύνη στον ίδιο το συνθέτη Λάρκο Λάρκου για τις συστηματικές, άοκνες και συνεπείς προσπάθειές του, που οδήγησαν στην ευόδωση του στόχου μας, ως επίσης και στην Ένωση Ζωγράφων Μόσχας και δη στις καλλιτέχνιδες Νατάλια Μισουκόβα, Όλγα Μολγκουνόβα και Σβετλάνα Μουρζινά για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρότασή μας να κοσμίσουν με τα έργα τους , που αντλούν τη θεματική και έμπνευσή τους από το φυσικό κάλλος και την πολιτισμική κληρονομιά της Κύπρου, τούς χώρους της Πρεσβείας.

Δεν μπορούμε, επίσης, να μην εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ως άνω συντελεστές της βραδυάς, στους μουσικούς και τα μέλη του κουαρτέτου «Ίστρα», στο Γιώργο Παναγόπουλο, σκηνοθέτη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π., στη Βαρβάρα Τσάβα, μέλος του Θεατρικού μας Εργαστηρίου.

Σας ευχαριστούμε, πιστοί μας φίλοι!

 

Μόνο με την εποικοδομητική σύμπραξη, την καλοπροίρετη συνεργασία, την ουσιαστική συνεργεία, γεννιούνται τέτοιες εκδηλώσεις και δρώμενα, που αναδεικνύουν και μεταλαμπαδεύουν στο κοινό πολιτισμό, μηνύματα, αξίες, αλήθεια, αγάπη,  αρετή…

 

Η βραδυά ολοκληρώθηκε με cocktail, με την ευγενική προσφορά της Πρεσβείας της Κύπρου, που αρμονικά συνόδεψε τη φιλική, ευχάριστη, ειλικρινή και αβίαστη επικοινωνία του κοινού με τους καλλιτέχνες.

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Βασίλης Μιχαηλίδης (1849-1917)

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στο Λευκόνοικο, ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου.  Ήταν το δεύτερο παιδί του Χατζή Μιχαήλ Χαραλάμπους, που ήταν πιο γνωστός στο χωριό του με το παρατσούκλι Χατζηκουμπάρος και της Αννέττας του Κονόμου, από το Δάλι.  Κανονικά λοιπόν το όνομα του ποιητή είναι Βασίλης Χατζή Μιχαήλ.  Πότε πήρε το όνομα «Μιχαηλίδης» είναι άγνωστο.  Πάντως έτσι υπογράφει ακόμη και τα πρώτα του στιχουργήματα, πράγμα που σημαίνει ότι το «Μιχαηλίδης» το θεωρούσε πιο κατάλληλο για ένα λόγιο ή ένα ποιητή.

 

Πολύ μικρός ο Μιχαηλίδης χάνει τη μάνα του.  Τότε ο πατέρας του, που είναι φτωχός μεροκαματιάρης, αναγκάζεται να στείλει το Βασίλη στο Δάλι, κοντά στο θείο του το Χρύσανθο.  Υπάρχει χρονολογική ασάφεια στην μετακίνηση του Βασίλη από το Λευκόνοικο στο Δάλι, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Μιχαηλίδης φοίτησε στο σχολείο κοντά στο Χρύσανθο Παπακονόμο. η μόρφωση που μπόρεσε να αποκτήσει δεν ήταν ούτε καν η μόρφωση ενός απόφοιτου του «αλληλοδιδακτικού».  Μετά βίας δηλαδή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μη αναλφάβητος».

 

Κατόπιν η πνευματική και επαγγελματική του πορεία και η κοινωνική του συμπεριφορά δείχνει την τάση του να παρουσιάζεται ως λόγιος, να προτιμά να συναναστρέφεται με πλούσιους και μορφωμένους αστούς, τουλάχιστον μέχρι μια ορισμένη εποχή, να κάμνει συντονισμένο αγώνα για να επιβληθεί ως ποιητής, να επιζητεί ένα καλύτερο επάγγελμα στο χώρο της δημοσιογραφίας, να αποφεύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να τον ζημιώσουν και τέλος όταν οι συνθήκες πια γίνονται ιδιαίτερα δυσμενείς γι’ αυτόν, να μην έχει τη δύναμη να τις αντιμετωπίσει και αν καταλήγει αλκοολικός στο πτωχοκομείο.

 

Λάρκος  Λάρκου

Είναι συνθέτης, μουσικός και εκπαιδευτικός (Καθηγητής Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση) . Κατάγεται από το χωριό Κοντέα Αμμοχώστου. Το 2005 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «Κυπρογένεια» με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως «Κύπρια 2006», Προεδρικό Μέγαρο, Δικαστικό Μέγαρο- Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία, Σερβία αλλά και σε μεγάλες δικοινοτικές συναυλίες το 2015, στέλλοντας ισχυρό μήνυμα ενότητας και ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και λαμβάνοντας για δύο χρονιές το βραβείο δικοινοτικής συνεργασίας του “Stelios foundation”.

Στο θέατρο συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ και όλα σχεδόν τα επαγγελματικά θέατρα της Κύπρου σε πάνω από 30 θεατρικές παραγωγές όπως «Λυσιστράτη», «Βάτραχοι», «Ο μικρός πρίγκιπας», «Λεωφορείον ο πόθος», «Ειρήνη» κ.ά. Μελοποίησε μεγάλο μέρος της ποίησης του Βασίλη Μιχαηλίδη και το παρουσιάζει από το 2009 σε συναυλίες και στον ψηφιακό δίσκο (CD) και βιβλίο με τίτλο “Το Πρώτο ΄δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει” στην Κύπρο και στην ομογένεια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Μελβούρνη).  Στο έργο συμμετείχαν οι Πέτρος Γαιτάνος, Κώστας Χατζής, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας, Χρίστος Θηβαίος, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Μιχάλης Ττερλικκάς και άλλοι εκλεκτοί ερμηνευτές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ