Του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αγαπητοί φίλοι!

Σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) την Τετάρτη 13 Μαϊου 2015, στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 70 χρόνων από τη Νίκη κατά του φασισμού, εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη στους Έλληνες βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.mosxa1

Εγκαινιάζοντας την εκδήλωση η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια διοργανώνουμε εορτές στους φιλόξενους χώρους του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, αφιερωμένες σε Εθνικές Επετείους και ημέρες μνήμης, κατά τις οποίες πάντα τονίζουμε ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη εθνών και κοινωνιών, για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και την κληροδότηση της παράδοσης στις επόμενες γενεές. Σήμερα τιμούμε την Επέτειο των 70 χρονων της Νίκης κατά του φασισμού, του απολυταρχισμού, της μισαλλοδοξίας, του σκοταδισμού. Πρόκειται για κοινή νίκη των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτάρκεια, αυτοπροσδιορισμό. Πρόκειται για τη νίκη του αθρωπισμού και της αρετής. Οι δύο ομόδοξοι λαοί, Έλληνες και Ρώσοι, τους οποίους συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας, κοινή ιστορική, πνευματική, πολιτιστική εγγύτητα, κοινή κοσμοθεωρία, αντιμετώπιση του κόσμου, νοοτροπία, που βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού, της αρετής, της προόδου, πάντα πορεύονταν μαζί. Έτσι και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν, ως σύμμαχοι, στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων, πολέμησαν από κοινού τον κοινό εχθρό, το φασισμό, τον απολυταρχισμό, κάτι που πρόσφατα σημείωσε ο Έλληνες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις αρχές Απριλίου στη Μόσχα και τη συνάντησή με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σήμερα, όταν είμαστε θιασιώτες πρωτοφανών φαινομένων βίας, μίσους, συγκρούσεων, εξωτερικών παρεμβάσεων στο δικαίωμα των λαών για ελευθερία, αυτοπροσδιορισμό, ανεξαρτησία, κυριαρχία και αυτάρκεια, τα μηνύματα της Επετείου της Νίκης καθίστανται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα.

Εξαιρετικά εκφραστική η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση και απέσπασε τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στους πρόσφατους εορτασμούς της ημέρας της Νίκης στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, μάρτυρες των οποίων ήμασταν όλοι μας, και στη συγκινητική πορεία των αθανάτων, και είπε χαρακτηριστικά ότι όλοι μας, αν ανατρέξουμε στην ιστορία της οικογένειάς μας, δικαιούμαστε να αναρτήσουμε τα πορτρέτα των γονιών και των παππούδων μας και να συστρατευτούμε σε αυτή την πορεία αθανάτων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Πάρις Κεσίσοβ-Κεσίσογλου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι υποκλινόμεθα γονυπετείς στον άθλο των βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολούθησε σύντομη αναφορά από τη Δώρα Γιαννίτση στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. «Η Ελλάδα στον Πόλεμο. Η συμβολή του Αλβανικού Έπους στην αναχαίτιση και αποδυνάμωση του εχθρού, στην καθυστέρηση της επίθεσης στο Σοβιετική Ένωση». Έγινε, επίσης, εκτεταμένη αναφορά στους Έλληνες βετεράνους – ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης (σχετική παρουσίαση επισυνάπτεται), στη μνήμη των οποίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή ντοκιμαντέρ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού για τους Έλληνες βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε σκηνοθεσία της ομοογενούς δημοσιογράφου, επί σειράς ετών παρουσιάστριας στη ρωσική τηλεόραση, Λιουμπόβ Γκεμεντζίεβα. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι, έχοντας ως στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης και των μαρτυριών των ίδιων των συμμετεχόντων στα ιστορικά γεγονότα, την περίοδο 2006-2008 είχαμε προβεί σε γύρισμα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των Ελλήνων και Φιλελλήνων βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήτοι του στρατηγού Ανδρέα Βουράκη, του Νικόλαου Τιφτικίδη, του Γκριγκόρι Αρς, του Μιχαήλ Αβράμοβ, των αδελφών Ταμάρας και Ραϊσα Λουκά, με τη συμμετοχή των ίδιων.

Η βραδυά εμπλουτίστηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ρωσικά και ελληνικά τραγούδια και χορούς, που σχετίζονται με τη θεματική της εκδήλωσης, από τo Χορευτικό Συγκρότημα (επικεφαλής η Τατιάνα Τσόρναγια) και τη Χορωδία (επικεφαλής η μουσικός Όλγα Τάντσεβα και η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός από το πουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Ινέσσα Εφραιμίδου) του Κ.Ε.Π. και το Καλλιτεχνικό Συγκρότημα «Οτράντα» (=Χαρά) του Ορθόδοξου Γυμνασίου, που εδράζει στις εγκαταστάσεις Ορφανοτροφείου στο Γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην πόλη Μαλογιαροσλάβετς (Малоярославец) της Περιφέρειας Καλούγκα. Τα παιδιά παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς ρωσικούς και ελληνικούς χορούς και τραγούδια και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Επί τούτου αναφέρεται ότι τα παιδιά διένυσαν 120 χιλιόμετρα ειδικά για να μετάσχουν στην εκδήλωσή μας, ενώ επισημαίνεται ότι το εν λόγω συγκρότημα ιδρύθηκε το 1994 με τις ευλογίες του Πατριάρχη τη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου. Έκτοτε έχει διαπρέψει με τις εμφανίσεις του τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, τακτικά δε πραγματοποιεί εμφανίσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Κορυφαίες στιγμές της βραδυάς οι αφηγήσεις των ίδιων των βετεράνων, το τανγκό που χόρεψαν μαζί με τα μέλη του Χορευτικού μας Συγκροτήματος

Συναρπαστικός στην κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας από τον Πόλεμο ο μεγάλος φίλος της Ελλάδας, ακαδημαϊκός, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκριγκόριι Αρς, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει το 90ο έτος της ηλικίας του. Πρόκειται για έναν επιστήμονα, που πάνω από εξήντα (60) χρόνια μελετά στα αρχεία τις ελληνορωσικές σχέσεις, την περίοδο της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης, τον Καποδίστρια. Έχουμε συνηθίσει να τον ακούμε ως ιστορικό-Ελληνιστή, απόψε, ωστόσο, μάς ταξίδεψε στο 1943, όταν 17χρονος μαθητής βρέθηκε στο μέτωπο. Του είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκρισή του.mosxa2

Η εορταστική βραδυά έκλεισε με το πασίγνωστο και αγαπητό σε όλους ρωσικό τραγούδι «Νίκη», που τραγούδησαν σύσσωμο το κοινό. Στο τέλος της βραδυάς οι βετεράνοι μας, στους οποίους μοιράστηκαν συμβολικά δώρα, καταχειροκροτηθηκαν και καταφωτογραφήθηκαν από τους παρευρισκομένους. Διάχυτη ήταν η χαρά στα πρόσωπα των βετεράνων μας, Μαρίας Παναγιωτίδου, Ραϊσας Λουκά, Χαράλαμπου Αρτζάνοβ, Γκριγκόριι Αρς.

Μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συντελεστές της βραδυάς, στη σκηνοθέτη Λιουμπόβ Γκεμεντζίεβα για το έργο της, σε όλα τα συγκροτήματα που συμμετείχαν, στους βετεράνους και τα μέλη των οικογένειών τους, στο κοινό και στην πρέσβειρα Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, που την τίμησαν με την παρουσία τους.

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ