Σε μία εξαιρετικά φιλική, αβίαστη, ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014, η Χριστουγεννιάτικη Εορτή, που οργάνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου στην προξενική της κατοικία για τα παιδικά τμήματα ελληνικής γλώσσας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και τους μαθητές του Κλασσικού Ορθόδοξου Γυμνασίου «Μητροπολίτης Πλάτωνας (κατά κόσμον “Levshin”)», που λειτουργεί υπό την αιγίδα και στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου της Μόσχας (Nikolo-Perervinskyi Monastir), στο οποίο εντάξαμε τη διδασκαλια της ελληνικής γλώσσας τον περασμένο Μάρτιο.mosxa1

Με τον ξέχωρο πηγαίο, ζεστό και ειλικρινή τρόπο της, που αναδεικνύει την εσωτερική της ευγένεια, την ψυχική της ομορφιά, η γενική πρόξενος Ελένη Μιχαλοπούλου μίλησε στα παιδιά για το τεράστιο μήνυμα των Χριστουγέννων, μήνυμα καθολικής, πανανθρώπινης αγάπης, που αμέσως εισπράχθηκε από τους μικρούς σπουδαστές της ελληνικής. Ο Πανοσιολογιότατος Πατέρας Στέφανος από το Ναό του Αποστόλου Φιλίππου (εν Μόσχα Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), μοιραζόμενος τα συναισθήματά του, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα διοργάνωσης εορτής, αφιερωμένης στα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας. Η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός Γεωργία Παπαδοπούλου ευχαρίστησε τη γενική πρόξενο κα Μιχαλοπούλου για τη δυνατότητα που προσφέρει στα παιδιά να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στη γενική πρόξενο, καθώς και στους εκπαιδευτικούς, που ξεχωρίζουν για το φρόνημα, το ζήλο, τον επαγγελματισμό τους, τους πραγματικούς λειτουργούς, τόσο τους εν Μόσχα αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Χώρας μαςΓεωργία Παπαδοπούλου και Πέτρο Καλογερόπουλο όσο και τους Ρώσους συναδέλφους τους Άννα Μπέτσινα, Σοφία Πολυχρονίδου (καθηγητές ελληνικής γλώσσας) και Λιουντμίλα Γιεγκόροβα (καθηγήτρια μουσικής), η οποία σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα ετοίμασε με τα παιδιά πρόγραμμα για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Η διευθύντρια του Ορθόδοξου Γυμνασίου Ίννα Μεντβέντεβα ευχαρίστηκε σε γενική πρόξενο για την εξαιρετική τιμή και υποδοχή σε τόσο υψηλό επίπεδο και, από την πλευρά της, κάλεσε τους παρευρισκομένους στο Γυμνάσιο, όπου σύντομα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, αφιερωμένη στην ελληνική παιδεία.

Τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα, απήγγειλαν ποιήματα, άκουσαν αφήγηση για τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έλαβαν δώρα από τον Άγιο Βασίλη, μοίρασαν δώρα στη γενική πρόξενο και τους καθηγητές τους και απόλαυσαν τις ελληνικές λιχουδιές, που απλόχερα εοτίμασε ειδικά για τους μικρούς καλεσμένους της η γενική πρόξενος Ελένη Μιχαλοπούλου. Στην προξενική κατοικία επικρατούσε μία αύρα πραγματικής πανδαισίας, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το ελληνικό «ζήτω» και το ρωσικό «ουρά» συγχωνεύονταν αρμονικά σε μία ασίγαστη παιδική οχλοβοή.

«Ελληνικό ξεφάντωμα – Γλέντι αλά Ελληνικά»

Σε ένα ελληνικό ξεφάντωμα βυθιστήκαμε την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου τ.ε. στο κέντρο FREELABSART-CAFÉ , όπου πραγματοποιήσαμε την ελληνική εορταστική βραδυά μας «Ελληνικό ξεφάντωμα – Γλέντι αλά Ελληνικά». Καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδυάς ηχούσε αποκλειστικά ελληνική μουσική, παραδοσιακή, λαϊκή και σύχγρονη, πραγματοποιήθηκαν κουίζ με θέματα από την ελληνική ιστορία και παράδοση και παρουσιάσεις-masterclasses, ανταλλάξαμε πληροφορίες για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, τραγουδήσαμε τα κάλαντα, ενώ ο Έλληνας σεφ μαγειρικής Γιάννης Κωφόπουλος μαγείρεψε μαζί με τους καλεσμένους μας ελληνικά μελομακάρονα, τα οποία, στη συνέχεια, όλοι μαζί τα απολαύσαμε.

Μαζί μας ήταν και η ελληνική νεολαία της Μόσχας και της Ευρύτερης Περιοχής της Μόσχας, το κλαμπ νεολαίας «Εδώ και Τώρα – Здесь и Сейчас»,οι πρωτεργάτες του οποίου Ντιάνα, Σένια (Συμεών), Γκάλια και Χριστίνα εμπλούτισαν και ομόρφηναν τη βραδυά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αμέσως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν στη διοργάνωση του γλεντιού με πρόγραμμα από παρουσιάσεις, master-classes, κουίζ και μουσική.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον ομογενή μας Δημήτρη Γιαννίδη, που προωθεί στη ρωσική αγορά το ελληνικό κρασί «DIONYSOS – WINES», το οποίο είχε την ευγενική καλοσύνη να προσφέρει για τις ανάγκες της βραδυάς. Παρουσιάζοντας στο κοινό το καταληκτικό μπουκάλι της εταιρείας με κόκκινο και λευκό κρασί, που μάς παραπέμπει σε αρχαίο ελληνικό αμφορέα, δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε το Ρώσο διπλωμάτη-περιηγητή Κωνσταντίνο Μπαζίλη, ο οποίος, ευρισκόμενος μάζι με το ρωσικό στόλο στον Πόρο το 1831, καταγράφει τις εντυπώσεις του από το ζύμωμα των Ρώσων αξιωματικών με τον ντόπιο ελληνικό πληθυσμό:mosxa2

«Μπορεί να θεωρηθεί ότι ο Πόρος είναι ρωσική πόλη, ενώ τα παράλια του Μοριά ανεπτυγμένη ρωσική επαρχία. Όλοι, σχεδόν, οι κάτοικοι καταλαβαίνουν τη γλώσσα μας, ενώ αρκετοί νέοι Ποριώτες μιλούν ελεύθερα τη ρωσική. Οι φιλικές τους σχέσεις με τους ναύτες μας άρχισαν από εκείνη ακριβώς την ημέρα, όταν οι πρώτοι Ρώσοι, που πάτησαν το πόδι τους στο νησί, αντί να μακρηγορούν, έβγαζαν την τραγιάσκα τους και, κάνοντας το σταυρό τους, έλεγαν: «ο Έλληνας είναι χριστιανός, ο Ρώσος είναι χριστιανός» και φιλικά αγκαλιάζονταν ως ποίμνιο της ίδιας εκκλησίας, ενώ το κύπελλο με το κρασί επισφράγιζε την αδερφική τους ένωση.»[2]

Για άλλη μία φορά εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να συσπειρωθούμε εκ νέου, με καινούριες δυνάμεις, και αυτή τη φορά να γεμίσουμε μία αίθουσα, διπλάσια σε εμβαδόν.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ