Αγαπητοί φίλοι,

Ναι, άλλο ένα εκδοτικό πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού υλοποιήθηκε. Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε το κοινό εγχείρημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, της εξέχουσας ελληνίστριας-φιλολόγου Ειρήνης Μπελέτσκαγια και της δημοφιλούς ζωγράφου, καλλιτέχνιδος Έλενας Σιπιτσόβα «Μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας», σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο “URSS Publishing Group”.

Το παρόν λεύκωμα αποτελεί μία πρώτη, άνευ προηγουμένου στο παρελθόν, προσπάθεια, να μας μυήσει στην αρχαία ελληνική μυθολογία, έχοντας ως εργαλείο δύο γλώσσες, τη ρωσική και την ελληνική – και ακριβώς σε αυτό το σημείο έγκειται και η παιδαγωγική του σκοπιμότητα-, πλαισιωμένο από σκίτσα, τα οποία αρμονικά εμπλουτίζουν και ενισχύουν την εντύπωση που κομίζουμε από τη γνωριμία με τον αρχαίο μύθο.mosxa

Το συγκεκριμένο εγχείρημα δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη αφ΄ενός να περιηγηθεί στον ιδιαίτερο, φανταστικό κόσμο της αρχαίας μυθολογίας, να καταστεί κοινωνός του γλωσσικού πλούτου της ελληνικής και ρωσικής γλώσσας, αλλά και της ομορφιάς και βαθύτητας της έκφρασης των σκίτσων, που αναπαριστούν εικαστικά και ενισχύουν το κείμενο. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, κείμενο και σκίτσο/σχέδιο είναι αλληλένδετα, ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας, αρμονικά, το ένα το άλλο, μετουσιώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο-αποτέλεσμα.

Το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, παγκοσμίως, για την αρχαία μυθολογία -πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων- παραμένει αναλλοίωτο εδώ και αιώνες. Αποτελώντας από τα πλέον δυνατά δείγματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς, με το συγκεκριμένο εγχείρημα οι μύθοι αναβιώνουν μέσα από το λόγο και την εικόνα, μεταφέροντας στον αναγνώστη δυνατά μηνύματα, έντονα συναισθήματα, μυώντας σε διαχρονικές αξίες και αρχές.

Στο επίκεντρο της αρχαίας ελληνικής σκέψης και πολιτισμού ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και η τύχη του, η ΜΟΙΡΑ, περιπλεκόμενοι από τους ΘΕΟΥΣ, στις πράξεις των οποίων διαυγέστατα διακρίνεται όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, της ανθρώπινης φύσης: πάθη, αδυναμίες, η ενάρετη κορύφωση και η χαμερπής ποταπότητα χαρακτήρων και ψυχών και η τελική νίκη της μίας και μοναδικής αλήθειας, η αποκατάσταση της ηθικής τάξης, η κάθαρσις.

Οι δημιουργοί του εν λόγω λευκώματος προέβησαν σε τιτάνιο έργο. Το έπραξαν, όμως, με εξαιρετικό ενθουσιασμό, με ειλικρινή αγάπη, γεγονός που, κρίνω, ο αναγνώστης το εισπράττει.

«Φιλοκαλούμεν μετ΄ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας»(Θουκυδίδης, «Επιτάφιος του Περικλή») – φράση-απαύγασμα της ελληνικής φιλοσοφίας, του ελληνικού πνεύματος, που συνίσταται στην αρμονική συνύπαρξη μέτρου, απλότητας, περιεχομένου, κάλλους, αυθεντικότητας, στη διατράνωση της αληθινής αρετής. Ελπίζουμε ότι ο αναγνώστης του παρόντος βιβλίου θα απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα του αρχαίου πνεύματος, ατμόσφαιρα αρμονίας και κάθαρσης και θα αποκομίσει αληθινή απόλαυση από τη γνωριμία του με τους ελληνικούς μύθους.

Οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν τους «Μύθους της Αρχαίας Ελλάδας» δύνανται να απευθύνονται στα γραφεία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού +7-495-7084809/10, καθώς και στον εκδοτικό οίκο οίκο “URSS Publishing Group” www.Urss.ru

Σύντομα θα σας ενημερώσουμε σχετικά με επικείμενη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου.

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού