Μόσχα, 1 Οκτωβρίου 2019

Αγαπητοί φίλοι!

Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε για άλλη μία φορά, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 η ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας «Στα ίχνη της Ελλάδας», που περιλαμβάνει την Ελληνική Συνοικία κατά την περίοδο 17ου -19ου αι., αυτή τη φορά, κατόπιν επανειλημμένης εκδήλωσης επιθυμίας εκ μέρους του κοινού μας, και με διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα. Ιδιαίτερα μάς χαροποίησε η δραστήρια συμμετοχή της ελληνόφωνης ομογένειάς μας στη Μόσχα, εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος Ελλάδας και Κύπρου, των τακτικών μελών μας της Λέσχης Διαλόγου και Επικοινωνίας «Μόνο Ελληνικά», για τα οποία η δίγλωσση περιήγηση-ξενάγηση αποτέλεσε παράλληλα και γλωσσική πρακτική, καθώς και η συμμετοχή, με την ευκαιρία επίσκεψής τους στη ρωσική πρωτεύουσα, μελών του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας με επικεφαλής τον δραστήριο πρόεδρο και καλό φίλο Ιωάννη Τζεν.

Πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο και πρόσφατο εγχείρημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και του προγράμματος «Οι ξένοι στην πόλη».

exkurs2909 

Ένα ζωντανό παράδειγμα στενών θρησκευτικών επαφών μεταξύ Πριγκηπάτου της Μοσκοβίας και ελληνικών μοναστηριών ήταν η μεταφορά-δωρεά στη Μόσχα, το 1648, αντιγράφου Εικόνας της Παναγίας των Ιβήρων, ενός από τα βασικά λείψανα του Άθω. Η εικόνα  δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος του μελλοντικού Ρώσου Πατριάρχη Νίκωνα, γνωστού Φιλέλληνα. Ως ενδειξη  ευγνωμοσύνης προς τους Ιβήρους αδελφούς, το 1653 ο τσάρος Αλεξέι Μιχάιλοβιτς εκχώρησε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

 

Ιδιαίτερη, επίσης, θέση στο ξεναγητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει η Σλάβο-γραίκο-λατινική Ακαδημία, το πρώτο ανώτατο εκαιδευτικό ίδρυμα τη; Ρωσικής πρωτεύουσας, ου ιδρυσαν το 1687 οι Έλληνες λόγιοι αδερφοί Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος Λειχούδη.

Την ξενάγηση πραγματοποίησε ο ξεναγός Μαξίμ Λουτσίνιν.

luchΓεννήθηκε στη Μόσχα το 1992. Την περίοδο 2009-2014  φοίτησε στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης της Μόσχας, με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις. Το 2012 έκανε μετεκπαίδευση στην Γερμανία (με την στήριξη του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ). Αποτέλεσμα της μετεκπαίδευσής του υπήρξε η συγγραφή της επιστημονικής μελέτης «Το κίνημα δελφοποίησης των πόλεων της Ευρώπης. Το παράδειγμα του Γκίφχορν».

Ιδρυτής και επικεφαλής του προγράμματος «Οι ξένοι στην πόλη».

Ο κύκλος των επιστημονικών του ενδιαφερόντων επικεντρώνεται στην ιστορία της Μόσχας, της Ρωσίας, της διασποράς και μειονοτήτων στη Μόσχα και στο πολιτισμικό τους κληροδότημα.

Σάς περιμένουμε στις επόμενες ξεναγήσεις μας. Μην τις χάσετε!!!

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.