Αγαπητοί φίλοι!

Σε μια διαίτερα ζεστή, φιλική, αβίαστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Διαδραστικού Πάρκου «Mitino η τελετή λήξης της έκθεσης ζωγραφικής «Οδύσσεια της Πηνελόπης», καθώς και η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Η μορφή της Ελλάδας στα έργα των Ρώσων ζωγράφων», που συνδιοργανώθησαν από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και την Ένωση Ζωγράφων Μόσχας.

Στη Στρογγυλή Τράπεζα μετείχαν οι Ρώσοι και Έλληνες ομογενείς ζωγράφοι-εικαστικοί-καλλιτέχνες Мαρίνα Κάμπις, Όλγα Μελγκουνόβα, Тατιάνα Μπάμπουσκινα, Όλγα Σαμόβσκαγια, Σβετλάνα Βούτσεν, Ιρίνα Μποριάγκινα,  Ναταλία Κωστάκη, η διευθύντρια του Εκθεσιακού Κέντρου, ιστορικός της τέχνης, Αναστασία Γκούσεβα και η δ/ντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση.

Ειδικός και επίτιμος προσκεκλημένος της στρογγυλής τράπεζας ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα και εκλεκτός φίλος Νικόλας Κρίκος.

Στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση και διάλογος. Οι καλλιτέχνες μοιραστήκαν βιώματα, εντυπώσεις, αναμνήσεις από την Χώρα μας, τόπο απύθμενου φυσικού κάλλους και απαράμιλλης πολιτισμικής κληρονομιάς. Με ιδιαίτερα εκφραστική μανέρα, με σπινθιρίζον βλέμμα και άπλετο ενθουσιασμό μάς εξήγησαν πώς γεννήθηκε το όλο εγχείρημα «ΟΔΥΣΣΕΙΑ για την ΠΗΝΕΛΟΠΗ», μάς μετέφεραν την ανιδιοτελή και ειλικρινή, βαθιά και ουσιαστική αγάπη τους για την Ελλάδα.

H εν λόγω Έκθεση φιλοξενήθηκε την περίοδο από 29 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2019 στο ως άνω Εκθεσιακό Κέντρο του Πάρκου «Mitino».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μνημειώδους και διακοσμητικής τέχνης οκτώ Ρώσων  εμπνευσμένων από το ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης ανήκει στους φίλους μας, στην Ένωση Ζωγράφων της Μόσχας. Υπεύθυνη – ζωγράφος Τατιάνα Μπάμπουσκινα.

Η εν λόγω έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε την περίοδο από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2018 στην εκθεσιακή αίθουσα του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος MEPOПEION της Αθήνας (www.meropion.gr), με την αρωγή της Unesco club of Pireus and Islands και την περίοδο από 7 έως 11 Οκτωβρίου 2018 στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Χαλκίδας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας.

Στην έκθεση εκτίθενται έργα των εξής καλλιτεχνών: Maryna Kabysh, Olga Melgunova, Tatyana Babushkina, Olga Samovskaya, Svetlana Vutsen, Irina Baryagina, Svetlana Murmina, Ekaterina Bubnova.

 

Στη ρωσική πρωτεύουσα τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Οδύσσεια της Πηνελόπης» πραγματοποιήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2019 στον εκθεσιακό χώρο της Ένωσης Ζωγράφων της Μόσχας, όπου η έκθεση λειτούργησε την περίοδο από 28 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Γιατί Οδύσσεια; Δεν είναι μόνο ένας ευθύς συσχετισμός με την ιστορία της Ελλάδας, η οποία έχει «βαφτιστεί» παγκοσμίως ως η «μητέρα του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης» και η οποία ακμάζει στις μέρες μας σε Ρωσία και Ευρώπη. H Οδύσσεια δεν συμβολίζει απλώς μία περιπέτεια. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα σύμβολο παγκόσμιας αναζήτησης της σύγκρισης νοοτροπιών διαφορετικών λαών σε σχέση με εμάς. Η ιδέα αυτή μάς παροτρύνει να ανακαλύψουμε κάποιες διαφορετικές πλευρές της καθημερινότητας.

Οδύσσεια είναι ο δρόμος για το οικείο, η επιστροφή του ανθρώπου στον εαυτό του, στην ελευθερία του, που τον γέννησε και γεννήθηκε μέσα από την αρχαία Ελλάδα. Ένα απίστευτο συναίσθημα, που σε κάνει να νιώθεις μέρος του κόσμου αυτού και μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε άοκνα τις προσπάθειές μας, τις αναζητήσεις μας.

Το άμεσο μέλλον προγραμματίζεται επανάληψη της εν λόγω έκθεσης σε καινούριους χώρους τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα.

 

Βιώσαμε εξαιρετικά ζεστά και όμορφα συναισθήματα, μοιραστήκαμε θετική ενέργεια, δημιουργική αύρα. Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους Φιλέλληνες εικαστικούς, στην κινητήρια δύναμη του εν λόγω εγχειρήματος, την ζωγράφο Τατιάνα Μπάμπουσκινα, στη διευθύντρια του Εκθεσιακού Κέντρου «Μίτινο» Αναστασία Γκούσεβα για την ευγενική φιλοξενία της έκθεσης και την εποικοδομητική σύμπραξη, στο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλα Κρίκο για την ουσιαστική συμμετοχή του, το ειλικρινές ενδιαφέρον του.

 

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ