Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ο Πάνος Γ. Δροσινάκης, ο πρώτος  Έλληνας υποψήφιος για την Βουλή του Αμβούργου

Συνέντευξη-παρουσίαση: Αποστόλης Ζώης.

Την υποψηφιότητά του για την βουλή (Hamburgische Bürgerschaft) στις επικείμενες εκλογές στο Αμβούργο, την 15η Φεβρουαρίου 2015, είχε ανακοινώσει ο Πάνος Γ. Δροσινάκης. Είναι ο πρώτος Έλληνας υποψήφιος για την Βουλή του Αμβούργου. Σήμερα μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει:

“Σαν Έλληνας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων Αμβούργου θα επιδιώξω την συνέχιση και ευόδωση των πολύχρονων προσπαθειών για την ίδρυση ενός δίγλωσσου ελληνογερμανικού σχολείου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση”. SPD_Panos_Drossinakis_DSC_9356_ICv2002

-Είστε ο πρώτος Έλληνας υποψήφιος για τη Βουλή του Αμβούργου. Τι σημαίνει αυτό για σας προσωπικά και τι για τον ελληνισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο Αμβούργο υπάρχει μία καταγεγραμμένη ολοζώντανη ελληνική παρουσία από το 1730. Και στην υπόλοιπη Γερμανία ο ελληνισμός, όπως στο Αμβούργο, διαπρέπει και εξελίσσεται παράλληλα με την γερμανική κοινωνία. Οι Έλληνες της διασποράς νοιώθουμε, όντες μακριά από την πατρίδα, δύο φορές Έλληνες! Ως παραδοσιακά πολιτικά όντα, έχουμε διαπιστώσει, ότι μέσα από την συμμετοχή μας στα κοινά, είτε μέσω συλλόγων και πρωτοβουλιών είτε μέσω της ενεργής πολιτικής στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας. Οι έλληνες του Αμβούργου έχουμε ασχοληθεί μέχρι σήμερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας με επιτυχία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα για την Βουλή του Αμβούργου αποτελεί την φυσιολογική συνέχεια και εξέλιξη αυτής της επιτυχημένης πορείας. Ο δήμαρχος – πρωθυπουργός του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, ο οποίος απολαμβάνει στην πόλη μας μία δημοτικότητα υψηλότερη αυτής της καγκελαρίου Μέρκελ, είναι ένας δεδηλωμένος φιλέλληνας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, ότι το SPD του Όλαφ Σολτς είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα στο Αμβούργο, που συμπεριλαμβάνει έναν Έλληνα στις λίστες των υποψηφίων του!

Αυτή η συμμετοχή μου σημαίνει για μένα, ότι ανταμείβονται οι μελετημένες πολύχρονες προσπάθειές μου για την ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου στο Αμβούργο σε επίπεδο εκτελεστικής πολιτικής. Η υποψηφιότητά μου συνιστά μεγίστη τιμή, αλλά και ευθύνη, ώστε να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες, που οι συμπατριώτες μου αλλά και οι γερμανοί φίλοι μου συνδέουν με αυτήν. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογής, εκπέμπουμε, επιτέλους, και στο Αμβούργο ένα συγκεκριμένο, σημαντικό πολιτικό μήνυμα: Οι Έλληνες δηλώνουμε το παρόν στην πολιτική σκηνή του Αμβούργου! Και έπεται συνέχεια.

-Ποια θεωρείτε αδήριτη ανάγκη για τον ελληνισμό της διασποράς στη Γερμανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η τραυματική εμπειρία της αντιμετώπισης της Ελλάδας και των Ελλήνων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους απλούς ανθρώπους, κατά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, πρέπει να μας βοηθήσει να βγάλουμε τα ενδεδειγμένα συμπεράσματα. Η πασιφανής αδυναμία μας να απαντήσουμε συντεταγμένα, με σοβαρή ελληνική πολιτική φωνή παγγερμανικής εμβέλειας, με εξαίρεση αυτής του Γιώργου Χατζημαρκάκη, καθώς και κάποιων πατριωτών με περιορισμένο τοπικό ακροατήριο, έβγαλε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια ένα σημαντικό έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα οφείλουμε να το καλύψουμε, αναπτύσσοντας μία νέα στρατηγική για τα επόμενα δέκα – δεκαπέντε χρόνια. Πρέπει να θέσουμε στόχο, να εκλεγεί τουλάχιστον ένας Έλληνας σε κάθε ένα από τα δεκαέξι κοινοβούλια στα ομόσπονδα κρατίδια και, οπωσδήποτε, και στην κεντρική Βουλή, την Bundestag, στο Βερολίνο. Αυτό, φυσικά, ανεξάρτητα από τα Κόμματα συμμετοχής μας. Πρέπει, δηλαδή, να βοηθήσουμε και να αναδείξουμε όλοι μας όποιους συμπατριώτες μας έχουν την δυνατότητα, ανεξάρτητα από το κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν.

Ο ελληνισμός της διασποράς στον κόσμο στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Ιδιαίτερα τώρα, σε περίοδο κρίσης, η οποία, κακά τα ψέματα, δεν θα ξεπεραστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει η σύμπραξη και η υποστήριξη να εντατικοποιηθούν. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από πρωτοβουλίες συμπαράστασης αλλά και μέσα από την ανάπτυξη μίας στρατηγικής, όπως αυτή που εξήγησα παραπάνω για την Γερμανία. Όσο περισσότερο επηρεάζουμε τις αποφάσεις στα διάφορα φόρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όσο περισσότερο συμβάλλουμε στην ανάπτυξη συνεργασίας στη βάση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ της χώρας που ζούμε και της Ελλάδας, τόσο μεγαλύτερη είναι η προσφορά και η βοήθειά μας προς την Ελλάδα.

-Εκτιμάτε με αφορμή την αντιμετώπιση που έτυχε ο ελληνισμός στο αποκορύφωμα της κρίσης, στη Γερμανία, μόνο από την άμεση συμμετοχή των Ελλήνων στο γερμανικό πολιτικό γίγνεσθαι και στα φόρα λήψης αποφάσεων μπορούμε να αναπτύξουμε μια ελληνική φωνή με δύναμη και ισχύ που θα είναι σεβαστή και θα εισακούγεται στη Γερμανία; Ποια η δική σας άποψη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς! Όπως ανέπτυξα παραπάνω, αυτή η φωνή πρέπει απαραίτητα να έχει πολιτικό περιεχόμενο, να περνάει μέσα από τα δημοκρατικά γερμανικά κόμματα και να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι προφανές, ότι όλοι οι έλληνες, που θα είναι μέλη στα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων και στα φόρα λήψης των αποφάσεων, θα πρέπει να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις προσπάθειές τους τόσο μεταξύ τους όσο και με την Ελλάδα. Η ισχύς της φωνής μας θα εξαρτηθεί τόσο από την ποσότητα όσο και από την ποιότητα της παρουσίας μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να την ενισχύσουμε στοχευμένα ποσοτικά και ποιοτικά, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βέβαια, αυτή η πορεία δεν είναι καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι σε μεγάλο τμήμα της γερμανικής κοινωνίας κυριαρχούν σοβαρές προκαταλήψεις εναντίον των ξένων, λιγότερο όσων προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περισσότερο από τρίτες χώρες. Ο αγώνας μας, λοιπόν, θα πρέπει να παίρνει υπόψη του αυτό το γεγονός και να αναπτύσσεται και εναντίον των κάθε μορφής προκαταλήψεων και της ξενοφοβίας.

Αναρωτιέμαι, για παράδειγμα, ποιοι Έλληνες της Γερμανίας θα αναπτύξουν στην δεδομένη χρονική στιγμή έναν πειστικό και σοβαρό λόγο, αν η καινούργια ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσει το θέμα αποπληρωμής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου; Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θα προβάλουν, προφανώς, κατά κόρον τις γερμανικές θέσεις. Σίγουρα κάποιοι Γερμανοί θα στηρίξουν, τουλάχιστον εν μέρει, τις ελληνικές θέσεις. Όμως θα χρειαστούμε και έναν ισχυρό ελληνικό αντίλογο. Ελπίζω πραγματικά, να υπάρχουν κάποιοι που θα μπορέσουν να παίξουν αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

-Πώς κρίνετε την στάση των ελληνικών κομμάτων απέναντι στους έλληνες της διασποράς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αποτελεί κοινή διαπίστωση πολλών ελλήνων της διασποράς, ότι τα ελληνικά κόμματα δεν κατάφεραν να συμπεριλάβουν τους απόδημους και να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις της διασποράς, για να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις. Δεν αρκεί, κάπου-κάπου να καλείται ένας επιτυχημένος έλληνας επιστήμονας από το εξωτερικό να καταλάβει κάποια θέση στην κυβέρνηση ή σε σημαντικούς κρατικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Τα κόμματα πρέπει να κατανοήσουν, ότι οι έλληνες της διασποράς είμαστε ενίοτε περισσότερο χρήσιμοι στην πατρίδα μέσα στις κοινωνίες που ζούμε και όχι απαραίτητα ή αποκλειστικά στην Ελλάδα!

Και, φυσικά, για να δεθεί ακόμη περισσότερο ο ελληνισμός της διασποράς με την πατρίδα, θα πρέπει επιτέλους να μας δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο ή άλλο τρόπο, στον τόπο κατοικίας μας. Η πορεία αυτής της συζήτησης τις τελευταίες τρεις-τέσσερις δεκαετίες συνιστά την μεγαλύτερη κοροϊδία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στον ελληνισμό της διασποράς. Διατυπώνουμε την απαίτηση, να μας δοθεί η δυνατότητα ψήφου με νόμο, που θα τον στηρίξουν όλα τα δημοκρατικά, μη φασιστικά κόμματα της νέας βουλής.

– Μπορείτε να αναφερθείτε περιληπτικά στις προτεραιότητές σας και στο πρόγραμμά σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Αμβούργο είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Γερμανίας, πολύ γνωστή σε όλον τον κόσμο, που καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη ευρωπαϊκών πόλεων, με βάση την ποιότητα ζωής. Διαθέτει απέραντα πάρκα, ένα λιμάνι που προσδίδει στην πόλη μεσογειακή ατμόσφαιρα και αναπτύσσεται ραγδαία, με αυξανόμενο πληθυσμό κάθε χρόνο.

Ανταποκρινόμενος στην πρόκληση της υποψηφιότητάς μου, θα προσπαθήσω να προσδώσω στην πολιτική σκηνή του Αμβούργου μία, έστω μικρή, ελληνική χροιά. Θα προσπαθήσω να τονίσω το ευρωπαϊκό πρόσωπο της πόλης μας. Θα επιδιώξω, μέσω της – υπό προϋποθέσεις – στήριξης της προσπάθειας να τελεστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Αμβούργο το 2024 ή το 2028, να φυσήξει στην πόλη μας αύρα ελληνική. Θα συμβάλλω στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων του Αμβούργου με την Θεσσαλονίκη και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην δημόσια διοίκηση.

Πέρα από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της υποψηφιότητας μου, θα ασχοληθώ, φυσικά, με θέματα της καθημερινότητας στην πόλη μας. Η περαιτέρω ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, η ενίσχυση των υποδομών στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και το Πανεπιστήμιο, η διατήρηση και επέκταση των χώρων πράσινου και η στήριξη της προσπάθειας φιλοξενίας των προσφύγων είναι μερικά από τα θέματα, με τα οποία θα ασχοληθώ με ιδιαίτερη αφοσίωση. Σαν Έλληνας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων Αμβούργου θα επιδιώξω την συνέχιση και ευόδωση των πολύχρονων προσπαθειών για την ίδρυση ενός δίγλωσσου ελληνογερμανικού σχολείου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση.

Σαν σύμβουλος επιχειρήσεων στην πληροφορική, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία μου, θα προσπαθήσω να προωθήσω την ανάπτυξη των υποδομών στην λεγόμενη ψηφιακή οικονομία και να συμβάλλω στην προσπάθεια ανάδειξης και επέκτασης του τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους τομείς στο Αμβούργο. Επίσης, σαν έλληνας, που μάλιστα κατάγομαι από οικογένεια θαλασσινών, δεν μπορώ να παραβλέψω τον αιμοδότη της πόλης μας, το λιμάνι, στο οποίο δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ