Θέσεις εργασίας από την Νανοτεχνολογία στη χώρα μας.

Το 80% των νέων θέσεων εργασίας θα προκύψουν από νέες εταιρείες που θα πρέπει να δημιουργηθούν στη χώρα μας και ο αριθμός τους θα πρέεπει το επόμενο διάστημα να ξεπεράσει τις 10.000.

Αυτό δείχνουν πρόσφατες έρευνες, ωστόσο όπως εξήγησε και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης , οι καινοτόμες επιχειρήσεις στον τομέα της Νανοτεχνολογίας που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και απορρόφησης νέου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. NANOTEXNOLOGY3

Έρευνα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, έδειξε ότι το 49% των επιχειρήσεων Νανοτεχνολογίας έχει έδρα την Αττική και η πλειοψηφία τους παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα καθαρισμού επιφανειών, αμέσως μετά προϊόντα Νανοϊατρικής και υφαντουργικά προϊόντα (textile) .

Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξελίσσεται ραγδαία σε ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, οι εταιρείες οργανικών ηλεκτρονικών έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό, δεύτερες έρχονται οι εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων και στην τρίτη θέση οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα καθραρισμού επιφανειών με νανοτεχνολογικά υλικά.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Στο μεταξύ στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου, υπογράφηκαν δύο πολύ σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η πρώτη αφορά τη συμφωνία της HOPE-A του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία (Βόρεια Βεστφαλία) με σκοπό την ανταλλαγή οικονομικών και ερευνητικών σχέσεων και η δεύτερη αφορά στην συνεργασία της εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) με έδρα τη Θεσσαλονίκη με τη γερμανική εταιρεία Azurspace, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών για τους δορυφόρους. Τώρα η καινοτομία των νέων υλικών μέσω και της συνεργασίας με την ΟΕΤ ,μεταφέρεται και στην οικιακή χρήση.

Η καινοτομία των Οργανικών Ηλεκτρονικών αλλά και γενικότερα της Νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη καθώς από το Φθινόπωρο θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη , στην περιοχή του Αεροδορμίου, τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκρτονικών.

Στο πλάισιο της συνάντησης φορέων από την Κεντρική Μακεδονία και γενικότερα την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με θέμα “Ευκαιρίες και Προτεραιότητες Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Η2020”, τονίστηκε η δυνατότητα ανάπτυξης της βιομηχανίας οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα που μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.

Στο Διεθνές Πολυεπιστημονικό Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2014, στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 ερευνητές από 57 χώρες απ όλο τον κόσμο , παρουσιάστηκαν 750 ερευνητικές εργασίες, πήραν μέρος 140 ερευνητικοί φορείς και 280 Πανεπιστήμια , ενώ παρουσιάστηκαν και 40 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Στελίνα Μαργαριτίδου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ