Προανήγγειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας!
-Έστειλε μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών, πως τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα μειωθούν, χωρίς δραστικές παρεμβάσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα !

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Νέα χαλάρωση των capital controls στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προανήγγειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters».
Επιπλέον, έστειλε μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών, πως τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα μειωθούν, χωρίς δραστικές παρεμβάσεις.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σταδιακά πρόκειται να άρουμε τους περιορισμούς, που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων συντόμως. Ωστόσο, η πλήρης άρση τους βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Για να φθάσουμε εκεί, απαιτείται να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, και να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Διοικητής της ΤτΕ αποσαφήνισε, ότι, αν δεν ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ αγοράς κρατικών ομολόγων), που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπογραμμίζοντας, ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάσσεται ο Διοικητής της ΤτΕ, υποστηρίζοντας, ότι το Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις, που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το Χρέος και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων!

«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το Δημόσιο Χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ πρέπει να έχει στα χέρια της συγκεκριμένα μέτρα για το Δημόσιο Χρέος, πριν προχωρήσει στην δική της ανάλυση βιωσιμότητας του», είπε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Προσέθεσε δε, ότι «δευτερογενώς τα αποτελέσματα από την ένταξη της χώρας στο QE είναι σημαντικότερα, καθώς μία τέτοια εξέλιξη αντανακλά εμπιστοσύνη και διαθέτει ισχυρό συμβολισμό. Αποτελεί στην ουσία το διαβατήριο μας για την έξοδο στις αγορές».
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος εκτιμά, ότι η «Κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει μία δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας στις αγορές στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ, Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας, ότι το Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις, που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το Χρέος και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

«Ο φιλόδοξος στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019, είναι «ρεαλιστικός» και θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας του χρόνου»!

Ο κ. Στουρνάρας είπε, πως ο φιλόδοξος στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019, είναι «ρεαλιστικός» και θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας του χρόνου.
«Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κατανοούν. Με την ανάκαμψη, μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διορθωθεί, όμως δεν πιστεύουμε στους αυτόματους πιλότους», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Διευκρίνισε δε, πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες, που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια και οι οποίες έχουν εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία και Ιταλία.
«Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε περίπου έξι άδειες και υπάρχουν και άλλες στην αναμονή. Αυτά τα funds θα φέρουν και την δική τους ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος, ότι οι στόχοι των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθούν», κατέληξε ο Διοικητής της ΤτΕ.