Επίκειται λύση του Κουρδικού ζητήματος με ομοσπονδιοποίηση της Τουρκίας;

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του γνωστού αρθρογράφου και πρώην στελέχους της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη δημοσιεύει η ιστοσελίδα «pontos-news.gr», σύμφωνα με το οποίο, μέρος του υπό διαμόρφωση σχεδίου για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία είναι η διαίρεση ολόκληρης της χώρας και η ομοσπονδιοποίησή της σε 25 αυτόνομες περιοχές. Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Σάββας Καλεντερίδης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον κουρδικό και στον τουρκικό Τύπο, ο ηγέτης του PKK Abdullah Ocalan και η τουρκική κυβέρνηση του κόμματος AKP έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο επίλυσης του Κουρδικού, το οποίο θα εφαρμοστεί σε τέσσερις φάσεις.Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και η διαίρεση της χώρας σε 25 αυτόνομες περιοχές, μία πρόταση, που είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2007, ο στρατηγός (ε.α) Κενάν Εβρέν.
Πιο συγκεκριμένα ο στρατηγός (ε.α) και ηγέτης του πραξικοπήματος του 1980 Κενάν Εβρέν, είχε προτείνει το 2007 την υιοθέτηση μίας Ομοσπονδιακής λύσης για την Τουρκία με την διαίρεση της χώρας σε οκτώ αυτόνομες περιοχές.
Η πρώτη θα είχε έδρα την Κωνσταντινούπολη και θα κάλυπτε την ευρωπαϊκή Θράκη και τις ασιατικές ακτές απέναντι από αυτή, η δεύτερη θα περιελάμβανε τα παράλια της Ιωνίας μέχρι την Αττάλεια με έδρα την Σμύρνη, η τρίτη την βορειοκεντρική Ανατολία, τις ακτές της Σινώπης και της Σαμψούντας με έδρα την Άγκυρα, η τέταρτη την κεντρική περιοχή της Ανατολίας με έδρα την Καισάρεια, ενώ η πέμπτη θα κάλυπτε τις περιοχές της Κιουτάχιας, Αφιον Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ και Ικόνιο με έδρα το Ικόνιο
Η έκτη αυτόνομη περιοχή θα περιελάμβανε τις βορειοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας με έδρα το Ερζερούμ, η έβδομη την περιοχή των Αδάνων με έδρα την ομώνυμη πόλη και η όγδοη τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανατολίας, ουσιαστικά το τουρκικό Κουρδιστάν, με έδρα το Ντιαρμπακίρ.

Σχέδιο διαίρεσης της Τουρκίας σε 25 αυτόνομες περιοχές

Το σχέδιο της διαίρεσης της χώρας σε 25 αυτόνομες περιοχές διατύπωσε, σύμφωνα με τον Σάββα Καλεντερίδη, ο αρθρογράφος Αχμέτ Τακάν, της εθνικιστικής εφημερίδας «Γενί Τσαγ» σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό η Τουρκία πρόκειται στο προσεχές διάστημα να χωριστεί σε 25 περιοχές-ομόσπονδα κρατίδια, με την κάθε περιοχή να αποτελεί μια οντότητα με τις πληθυσμιακές και τις εθνοτικές ομάδες, που κατοικούν σ’ αυτήν.
Όπως αναφέρει ο Αχμέτ Τακάν, όλα τα ζητήματα, που μέχρι τώρα σχετίζονταν με την λειτουργία του κεντρικού κράτους, όπως η ασφάλεια και η υγεία, θα μεταφερθούν στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν την δική τους αυτόνομη βουλή και θα έχουν αυτονομία στην συλλογή των φόρων.kallinteridis
Όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, αυτό θα χωριστεί στα δύο, ενώ θα ιδρυθεί το Υπουργείο Ασφαλείας, στο οποίο θα υπάγονται η Στρατοχωροφυλακή και η Αστυνομία. Οι Γενικές Διοικήσεις θα υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Άγκυρα, όμως θα έχουν αυτόνομες διοικήσεις σε κάθε περιοχή, ακόμα και τοπικές μονάδες ειδικών δυνάμεων.
Η Κεντρική Κυβέρνηση θα μπορεί να δίνει εντολές στις μονάδες αυτές για ζητήματα εξοπλισμών αλλά και γενικής πολιτικής του κράτους. Αναφορικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό, αυτός θα συντάσσεται από την Κεντρική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο, για όλα τα παραπάνω θα ληφθεί ως βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο της Γερμανίας.