Οι καταναλωτές, κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνον το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

– Ενώ συνεχίζεται η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να υπολείπεται της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η μέση τιμή του μπρεντ το 2016 θα κυμαίνεται στα 57,30 δολάρια το βαρέλι.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δεν ανέκαμψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά τις προβλέψεις που υπήρχαν, καθώς κατέγραψαν απώλειες στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τα futures του πετρελαίου, μετά την συμφωνία των κρατών- μελών του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν την παραγωγή αργού στα ίδια επίπεδα. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,11 δολάρια ή 2,7% στα 39,97 δολάρια το βαρέλι.2aac6-oil-prices-increase
Ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση, δεν άγγιξε το όριο της παραγωγής σε ημερήσια βάση με αφορμή το γεγονός, ότι δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η προσφορά του Ιράν την επόμενη χρονιά. Από την πλευρά της Τεχεράνης, κατέστη σαφές, ότι δεν εξετάζεται καμία μείωση της παραγωγής, προτού αρθούν πλήρως οι κυρώσεις της Δύσης.
Ο Υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, προκειμένου να απορροφηθεί η αυξημένη παραγωγή. Αυτή την στιγμή η κατανάλωση υπολείπεται της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Στον αντίποδα πολλές είναι οι επικρίσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, που δεν θέλει την μείωση της παραγωγής.

Στα 10,779 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ανήλθε τον Νοέμβριο η παραγωγή πετρελαίου στην Ρωσία

Είναι γεγονός, πως χώρες χωρίς ρευστό (Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Αλγερία και Βενεζουέλα) πιέζουν για αύξηση της παραγωγής, αλλά, όπως φαίνεται, η αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της είναι πολύ μεγάλη. Υπενθυμίζεται, πως πέρσι το Ριάντ αποφάσισε να κρατήσει σταθερή την παραγωγή και να παλέψει για το μερίδιο της αγοράς της αντί για την μείωση της παραγωγής και την ισορροπία των υψηλών τιμών πετρελαίου.
Κοντά σε επίπεδο-ρεκόρ βρίσκεται και η παραγωγή πετρελαίου στην Ρωσία.
Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή τον Νοέμβριο, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 10,779 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία μονάδας του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας. Πρόκειται για αύξηση 1,3% σε σχέση με το περασμένο έτος και ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ των 10,782 εκατομμυρίων βαρελιών του Οκτωβρίου.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, μη-μέλη του OPEC, όπως η Ρωσία, είναι απρόθυμοι να συντονίσουν την παραγωγή τους με τον OPEC , και παράγουν σε επίπεδα-ρεκόρ για να γεμίσουν τα ταμεία τους

Η υπερπροσφορά παραμένει πρόβλημα, καθώς ο πόλεμος τιμών ουσιαστικά μεταξύ ΗΠΑ και χωρών του ΟΠΕΚ συνεχίζεται και καμία πλευρά δεν δέχεται να μειώσει την παραγωγή για να μην μειώσει το μερίδιό της στην αγορά.
Για περισσότερο από έναν χρόνο, ο ΟΠΕΚ αντλούσε πετρέλαιο σε μεγέθη-ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε μια υπερπροσφορά πετρελαίου, με τα αποθέματα να αυξάνονται σε μεγέθη-ρεκόρ.
Η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες σύμμαχοι του Περσικού Κόλπου, έχουν αφήσει να εννοηθεί, ότι θα μειώσουν την παραγωγή από τα επίπεδα-ρεκόρ –αλλά μόνον εάν το Ιράν, το Ιράκ και άλλοι παραγωγοί κάνουν το ίδιο. Αυτό μπορεί να είναι υψηλός πήχης για την επίτευξη μιας συμφωνίας, από την στιγμή, που παραγωγοί μη-μέλη του OPEC, όπως η Ρωσία, είναι απρόθυμοι να συντονίσουν την παραγωγή τους, και το Ιράκ παράγει σε επίπεδα-ρεκόρ για να γεμίσει τα ταμεία του στη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

“Ολόκληρη η βιομηχανία πετρελαίου θα πρέπει να αντέξει για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το ξέσπασμα της κρίσης του 2008”

Οι μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι traders πετρελαίου του κόσμου υποστηρίζουν, ότι η υπερπαραγωγή δεν θα ξεπεράσει την ζήτηση στο άμεσο χρονικό διάστημα και ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποιο rally στην τιμή του «μαύρου χρυσού» πριν το 2017.
Σύμφωνα με την άποψη ειδικών της αγοράς, το γκρουπ των 12 κρατών-μελών -αλλά και ολόκληρη η βιομηχανία πετρελαίου- θα πρέπει να αντέξει για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την «βουτιά» που ακολούθησε το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, όταν και οι τιμές ανέκαμψαν μέσα σε ένα χρόνο. Το πετρέλαιο μπρεντ πωλούνταν μεταξύ 43 και 65 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους έξι μήνες, με τις χώρες Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ρωσία κ.ά. να διατηρούν την άντληση σε υψηλούς ρυθμούς, προκειμένου να προστατεύσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Η υπερπαραγωγή πετρελαίου θα συνεχιστεί και θα αυξηθούν τα απούλητα αποθέματα στην Βόρεια Θάλασσα και την Δυτική Αφρική

Αναμένεται, πάντως, η υπερπαραγωγή να συνεχιστεί και λόγω της ύπαρξης μίας σειράς από πρότζεκτ, τα οποία είχαν εγκριθεί, όταν ακόμη η τιμή του βαρελιού ήταν στα επίπεδα των 100 δολαρίων. Στην Βόρεια Θάλασσα, μία περιοχή όπου τα υψηλά κόστη καθιστούν ακόμα πιο επώδυνη την υπάρχουσα συνθήκη της πολύ χαμηλής τιμής, τα αποθέματα των τεσσάρων εταιρειών, που εξάγουν μπρεντ, αναμένεται να «χτυπήσουν» υψηλό τετραετίας τον Ιανουάριο. Στην Δυτική Αφρική, τα φορτία με αργό πετρέλαιο της Αγκόλας παραμένουν απούλητα για αυτόν τον μήνα.
Ο ΟΠΕΚ, που παράγει το 40% της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου, έχει ξεπεράσει τους συλλογικούς αριθμούς του για 18 ολόκληρους μήνες. Η de facto ηγέτιδα του γκρουπ, Σαουδική Αραβία, «σήκωσε» την παραγωγή της στο ρεκόρ των 10,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που συνιστά αύξηση ύψους 800.000 βαρελιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς (ή -αλλιώς- αύξηση ίση με την παραγωγή του Κατάρ).

Η μέση τιμή του μπρεντ θα κινηθεί το 2016 στα 57,30 δολάρια το βαρέλι

Ορισμένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν, το Ιράκ και ο Ισημερινός έχουν δηλώσει δημόσια την επιθυμία τους για μείωση της παραγωγής, προκειμένου να δοθεί ένα boost στις τιμές.
Σύμφωνα με έρευνα ειδικών, η μέση τιμή του μπρεντ θα κινηθεί στα 57,30 δολάρια το βαρέλι την επόμενη χρονιά. Έτσι, τα περισσότερα από τα μέλη του ΟΠΕΚ (με εξαίρεση το Κατάρ) θα είναι ανίκανα να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Θεωρείται, λοιπόν, ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ να εμμείνει στην υπάρχουσα πολιτική, θα διατηρήσει τα διϋλιστήρια σε μεγάλη δραστηριότητα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ