Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ως ώρες κοινής ησυχίας ορίζονται κατά μεν την θερινή περίοδο οι ώρες από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00 η ώρα, ενώ κατά την χειμερινή περίοδο, οι ώρες από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30 η ώρα

-Θα αντικαταστήσουν τις παλιές χειρόγραφες και μηχανογραφημένες ταυτότητες και θα εκδίδονται από την
ΕΛ.ΑΣ. σε 20 λεπτά, χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
-Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι, ότι θα προωθήσουν το πκήρες ηλεκτρονικό “φακέλωμα” των πολιτών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Από εφέτος αναμένεται να ξεκινήσει στην χώρα μας η έκδοση των νέων, ψηφιακών αστυνομικών ταυτοτήτων των πολιτών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα παλαιά χειρόγραφα ή μηχανογραφημένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, που διαθέτουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.
Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του Συμφώνου Σένγκεν και άρα το δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας αποτελεί έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο κατά τις μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των χωρών-μελών της Συμφωνίας Σένγκεν, επέχον θέση διαβατηρίου. Στις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες το ονοματεπώνυμο του κατόχου αναγράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες από το 2000, ενώ τα παλιά δελτία ταυτότητας είναι ισοδύναμα με τα νέα και όλες οι χώρες-μέλη του Συμφώνου Σένγκεν είναι υποχρεωμένες να τα αναγνωρίζουν ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, σημειώνεται, ότι το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση προσώπου των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες (τοπικές/περιφερειακές, εθνικές/βουλευτικές και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Οι νέες ψηφιακές αστυνομικές ταυτότητες θα εκδίδονται από την ΕΛ.ΑΣ μετά την ηλεκτρονική διασύνδεση του POLICE ONLINE της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του Υπουργείου Εσωτερικών

Πριν το 2005 τα Δελτία Ταυτότητας ήταν υποχρεωτικά για πολίτες άνω των 14 ετών, ενώ περιελάμβαναν και άλλα πεδία, που μετά το 2005 αφαιρέθηκαν για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων ή/και γιατί δεν είναι απαραίτητα για τον σκοπό της ταυτοποίησης του προσώπου.Τα πεδία, που αφαιρέθηκαν, είναι τα εξής:
· Επάγγελμα, · Θρήσκευμα, · Διεύθυνση κατοικίας,
· Ονοματεπώνυμο συζύγου, · Δακτυλικό αποτύπωμα του δείκτη του δεξιού χεριού, και Χρώμα ματιών και μαλλιών
Όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και οι διαδικασίες για τις νέες Αστυνομικές ψηφιακές ταυτότητες, αυτές θα εκδίδονται στην Ελλάδα μέσα σε 20 λεπτά, χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ταλαιπωρούν τους πολίτες.astynomia
Με μία επίσκεψη στα Αστυνομικά Τμήματα και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζονται οποιαδήποτε δικαιολογητικά, θα μπορούν πλέον να εκδίδονται από την ΕΛ.ΑΣ τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας για πολίτες, μετά την ηλεκτρονική διασύνδεση του POLICE ONLINE της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εκτός από τα πιστοποιητικά, που θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά, οι Αστυνομικοί θα θέτουν ερωτήσεις ασφαλείας στους δήμους, τις απαντήσεις των οποίων δεν τις γνωρίζει ούτε ο ενδιαφερόμενος

Στην σχετική παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής αστυνομικής ταυτότητας αναφέρθηκε, ότι, ετησίως εκδίδονται 500 χιλιάδες ταυτότητας και με την νέα διαδικασία εξοικονομούνται 3 εκατομμύρια φύλλα χάρτου για φαξ και 128 χιλιάδες έντυπα από τους δήμους και τα ΚΕΠ.
Σύμφωνα με την νέα διαδικασία, όταν ο πολίτης μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα για έκδοση ταυτότητας, θα ζητούνται ηλεκτρονικά από τα αρμόδια μητρώα των δημοτολογίων, το πιστοποιητικό γέννησης και άλλα έντυπα και θα προχωράει αμέσως η διαδικασία έκδοσης. Τονίστηκε, επίσης, ότι ο τρόπος αυτός είναι και πιο ασφαλής, αφού, εκτός από τα πιστοποιητικά, που θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά, οι Αστυνομικοί θα θέτουν ερωτήσεις ασφαλείας στους δήμους, τις απαντήσεις των οποίων δεν τις γνωρίζει ούτε ο ενδιαφερόμενος.
Ωστόσο, η υποχρεωτική κατοχή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας δεν ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς υπάρχουν κράτη, στα οποία δεν υπάρχει η αστυνομική ταυτότητα ως θεσμός, όπως και κράτη, στα οποία η κατοχή αστυνομικής ταυτότητας δεν είναι υποχρεωτική.

“Οι νέες ψηφιακές αστυνομικές ταυτότητες θα προωθήσουν το πλήρες “φακέλωμα” των πολιτών, καθώς θα περιλαμβάνουν πολλά ψηφιακά, κωδικοποιημένα “κρυφά” δεδομένα για τους κατόχους τους”

Έτσι, χώρες, όπου οι πολίτες δεν διαθέτουν καθόλου ταυτότητες, είναι η Βρετανία, η Αυστραλία, η Φιλανδία και η Νορβηγία, ενώ χώρες, που η ταυτότητα δεν είναι υποχρεωτική, είναι η Αυστρία, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Εκτός αυτών, όμως, υπάρχουν και κράτη, που αρνήθηκαν την χρήση ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας από τους πολίτες τους. Τέτοια κράτη είναι η Βρετανία, η Ισλανδία και η Δανία.
Αυτό δείχνει, ότι η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, δεν είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά ο Δημόσιος τομέας. Πολλά αναπτυγμένα κράτη δεν έχουν καν ταυτότητα και ο πολίτης σε αυτά εξυπηρετείται άψογα σε όλες του τις δραστηριότητες και επαφές του με τις δημόσιες Υπηρεσίες.
Μάλιστα, ειδικοί αναλυτές, αναφερόμενοι στις υπάρχουσες αστυνομικές ταυτότητες, υποστηρίζουν, ότι αυτές διαθέτουν υπεραρκετά στοιχεία για ταυτοποίηση του πολίτη και δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης τους, ενώ επισημαίνουν, ότι οι νέες ψηφιακές αστυνομικές ταυτότητες θα προωθήσουν το πλήρες “φακέλωμα” των πολιτών, καθώς θα περιλαμβάνουν πολλά ψηφιακά, κωδικοποιημένα “κρυφά” δεδομένα για τους κατόχους τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ