Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“NeMo 1” (Neutral Motor One) ονόμασαν το «σκεπτόμενο αυτοκίνητο», που επινόησαν και κατασκεύασαν τρεις Έλληνες φοιτητές, επιτυγχάνοντας μια παγκόσμια καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας.nemo
Σαν να είναι βγαλμένο μέσα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το “NeMo 1” κινείται, παίρνοντας εντολές από απόσταση, χωρίς τηλεχειριστήριο, αλλά μόνον με την σκέψη των χειριστών του!
Εντυπωσιάζοντας το κοινό για τις δυνατότητές του, κέρδισε τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών – μικρών και μεγάλων – στο 1ο Thessaloniki Science Festival , που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Θεσσαλονίκη, στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo.

Με κόστος περίπου 500 ευρώ, στήριξη από φίλους και συγγενείς, και μόλις 5 (!) ημέρες εντατικής δουλειάς, η ιδέα τους έγινε πράξη και το επίτευγμά τους, πραγματικότητα!

Πριν από περίπου δύο μήνες, τρεις νεαροί φίλοι, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Θανάσης Θεοχάρης, πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Αστέρης Αραμπατζής, δευτεροετής φοιτητής της Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό προϊόν και να δείξουν, ότι είναι εξαιρετικά απλό να εκμεταλλευτεί κάποιος το πιο φυσικό πράγμα για έναν άνθρωπο – την σκέψη! Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, με κόστος περίπου 500 ευρώ, στήριξη από φίλους και συγγενείς, και μόλις 5 (!) ημέρες εντατικής δουλειάς, η ιδέα τους έγινε πράξη και το επίτευγμά τους, το “NeΜο 1”, πραγματικότητα!

Ο τρόπος λειτουργίας του βασίζεται σε συνδυασμό συσκευής καταγραφής Ηλεκτροεγκφαλικών κυμάτων και κύκλωμα μετατροπής τους σε ηλεκτρικό ρεύμα

«Η ανάγκη για καινοτομία σε οδηγεί στην καινοτομία. Και τους τρεις μας εξιτάρει η επιστημονική φαντασία και η δυνατότητα, που δίνει η επιστημονική γνώση για να δημιουργείς ξεχωριστά πράγματα», τονίζει σε συνέντευξή του ο Γ.Σιδηρόπουλος.
Όσο κι’ αν φαντάζει πολύ δύσκολος, ο τρόπος λειτουργίας του “ΝeMo 1” είναι απλός, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία BCI (Brain-Computer Interface, Διεπαφή Εγκεφάλου-Υπολογιστή). Χρησιμοποιώντας συσκευή EEG (Ηλεκτροεγκεφαλογράφου) διαβάζονται εγκεφαλικά κύματα, που συνεχώς εκπέμπονται, τα οποία μεταφράζονται στην συνέχεια σε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι με το κατάλληλο κύκλωμα και τον προγραμματιστικό κώδικα, μπορεί ο χρήστης, έχοντας συγκεκριμένες σκέψεις, να περιστρέψει ένα ηλεκτρικό μοτεράκι, με συνέπεια να μετακινηθεί το αυτοκινητάκι.

Οι τρεις κατασκευαστές αναζητούν χρηματοδότηση για την εμπορική εκμετάλλευση του επιτεύγματός τους και εξετάζουν νέες πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας BCI

Οι τρεις φοιτητές δεν μένουν στο ομολογουμένως εντυπωσιακό αυτό εγχείρημά τους, για το οποίο ψάχνουν κάποιου είδους στήριξη και χρηματοδότηση, προκειμένου να βγει στην αγορά, αλλά ήδη εξετάζουν νέες εφαρμογές της τεχνολογίας BCI.
«Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ατελείωτες εφαρμογές, από την χρήση των smartphones, μέχρι και πράγματα, που κάνουμε στο σπίτι, όπως το να ανάβουμε τα φώτα ή να ενεργοποιούμε την τηλεόραση και άλλες συσκευές. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την σκέψη. Για παράδειγμα, συνδυάζοντας την BCI με την τεχνολογία cloud computing μπορεί ένας χρήστης να ανάψει τον θερμοσίφωνα καθ’οδόν για το σπίτι του. Το μόνο, που έχει να κάνει, είναι να το σκεφτεί», αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος.
Οι τρεις φίλοι δηλώνουν, πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και την έρευνά τους στον τομέα του BCI, αποτελώντας ένα από τα πολλά παραδείγματα νέων ανθρώπων, που έχουν την όρεξη και όλες τις βάσεις για να διαπρέψουν στον τομέα τους, αρκεί να μην τους εμποδίσει το σύστημα Παιδείας και Έρευνας, που – δυστυχώς – καρκινοβατεί στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ