(c)elliniki-gnomi.eu

Τέθηκε ήδη σε πιλοτική λειτουργία, το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης καταθέσεων και εισοδημάτων, το οποίο μπορεί να αποκαλύπτει αποκλίσεις εντός 24 ωρών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, στα χέρια του ελεγκτικού μηχανισμού του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και τέθηκε ήδη σε πιλοτική λειτουργία, το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης καταθέσεων και εισοδημάτων, το οποίο μπορεί να αποκαλύπτει αποκλίσεις εντός 24 ωρών!
Το πρώτο βήμα έγινε με την ενοποίηση των διαφόρων λιστών φορολογουμένων, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής. Όλες οι υπάρχουσες λίστες (Λαγκάρντ, καταθετών Λουξεμβούργου, όσων είχαν εμβάσματα ή καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ στο διάστημα 2000-2012, κλπ.) ενοποιήθηκαν σε μία και έτσι προέκυψε μία τεράστια λίστα, που περιλαμβάνει συνολικά 1.270.047 ΑΦΜ.
Το επόμενο βήμα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εντυπωσιακών αποτελεσμάτων, καθώς μπορεί να προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις με αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων, αυτό που σήμερα αποκαλείται «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» και αποτελούσε μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία για τον ελεγκτικό μηχανισμό.
Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε προ ημερών στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών, χρησιμοποιήθηκε ήδη σε πιλοτική βάση και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το νέο αυτό σύστημα δεν παρουσιάστηκε στους δανειστές, αλλά η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να σχετίζεται με την παράλληλη διαπραγμάτευση για το νομοσχέδιο οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο συνεχίζει να συγκεντρώνει ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών.

Το σύστημα, σε λίγες ώρες, επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία

Το αρχικό σχέδιο ήταν το νέο «σούπερ όπλο» της Εφορίας να τεθεί σε παράλληλη εφαρμογή με τα κίνητρα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους φοροφυγάδες να αυτο-αποκαλυφθούν. Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, αλλά οι διαδικασίες ενεργοποίησης του νέου συστήματος τρέχουν.
Το σύστημα, σε λίγες ώρες επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογούμενου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και προκύπτει η λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», για την περίοδο 2000-2012.
Σήμερα, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι απαιτούν ακόμα και μήνες για να ολοκληρωθούν, με χρονοβόρες διαδικασίες από την αρχή έως το τέλος.
Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές, μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, αποστέλλουν αίτημα στις τράπεζες για την παροχή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Αν ένας φορολογούμενος έχει δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς σε τρία τραπεζικά ιδρύματα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να στείλει δέκα διαφορετικά αιτήματα.

Οι υποθέσεις εξετάζονται κατά προτεραιότητα, στην βάση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, ώστε ο έλεγχος να ξεκινήσει από τις υποθέσεις, στις οποίες υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις διάπραξης φοροδιαφυγής

Οι τράπεζες, οι οποίες κατακλύζονται από χιλιάδες τέτοια αιτήματα, πολλές φορές καθυστερούν την αποστολή στοιχείων, αναφέρουν στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, σημειώνοντας, ότι και η επεξεργασία τους στην συνέχεια είναι πολύ χρονοβόρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα και να προκύψει το ζητούμενο της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.
Η διαδικασία αυτή επιχειρείται πλέον να αυτοματοποιηθεί. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά σε πρώτη φάση στον κατάλογο του 1.270.047 ΑΦΜ, ο οποίος έχει προκύψει από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανών φοροφυγάδων, που είχε στην διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος προέκυψαν ήδη αποκλίσεις για περισσότερους από 200.000 ελεγχθέντες, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν σχετικά από το Υπουργείο Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα!
Ωστόσο, δεν πρόκειται να ελεγχθούν στο σύνολό τους και οι 1.270.047 φορολογούμενοι, που περιλαμβάνονται στην συγκεντρωτική λίστα, καθώς οι υποθέσεις εξετάζονται κατά προτεραιότητα, στην βάση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, ώστε ο έλεγχος να ξεκινήσει από τις υποθέσεις, στις οποίες υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις διάπραξης φοροδιαφυγής. Σημαντικό ρόλο στα κριτήρια επιλογής υποθέσεων παίζουν και το ύψος των διαφυγόντων φόρων, όπως και η πιθανότητα είσπραξής τους.
Εκτιμάται, πάντως, ότι το νέο πρόγραμμα θα δώσει την δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να διενεργήσει διπλάσιους ελέγχους σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

ypourgeio Oikonomikon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ