«Εάν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, αυτό θα αποτελεί ισχυρό ράπισμα για την Γερμανία».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επέβαλε την γερμανική «οικονομική ορθοδοξία» στην Ευρωζώνη με κύρια στοιχεία την λιτότητα, την στήριξη μιας υφεσιακής νομισματικής πολιτικής και την εθνικοποίηση του τραπεζικού χρέους… Ο κ. Σόϊμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη, από ότι ο Αλέξης Τσίπρας».
Αυτά τονίζει ο Τόμας Ράϊτ, διευθυντής του «Project on International Order and Strategy» στο «Brookings Institution», σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό «Newsweek». Ο κ. Ράϊτ αναφέρει στο άρθρο του αυτό, ότι «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει σαφή εντολή για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους και της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», προσθέτοντας, ότι «θα γραφτούν πολλά τις επόμενες εβδομάδες για τα οικονομικά θέματα, που περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις».
Σχετικά με μιά ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, τον ρόλο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και τις εναλλακτικές επιλογές της Γερμανίας, ο Αμερικανός αρθρογράφος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Πρώτον, η πεποίθηση, ότι οι τεράστιες συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη μπορούν να ελεγχθούν, θα καταστήσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όχι λιγότερο, αλλά περισσότερο πιθανή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί, ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, παραμένει απίθανη μια έξοδος της Ελλάδας, όχι τόσο, επειδή η Γερμανία δεν θα θελήσει να πραγματοποιήσει το πείραμα, αλλά επειδή η κατάσταση θα οδηγείτο πραγματικά στην «άκρη του γκρεμού», προκαλώντας την αντίδραση της ΕΚΤ και την ενεργοποίηση των μηχανισμών, που διαθέτει, όπως την διακοπή της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

 

Δεύτερον, υπάρχει η άποψη, ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από ότι ο Αλέξης Τσίπρας. Τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί, ο κ. Τσίπρας να χαρακτηρισθεί ως η αιτία των προβλημάτων της Ευρωζώνης, μολονότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επέβαλε την γερμανική «οικονομική ορθοδοξία» στην Ευρωζώνη, όπου συμπεριλαμβάνονταν η λιτότητα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η στήριξη μιας υφεσιακής νομισματικής πολιτικής και η εθνικοποίηση του τραπεζικού χρέους.
Τρίτον, η Γερμανία θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Το χειρότερο αποτέλεσμα για την Γερμανία θα ήταν μια συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς θα ενίσχυε τα λαϊκιστικά κόμματα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την γερμανική οπτική, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ως προειδοποίηση και για τις άλλες χώρες. Εάν, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει και η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, θα αποτελεί και αυτό ισχυρό ράπισμα για την Γερμανία».
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει, ότι «υπάρχει βέβαια και μια μέση άποψη, μια συναινετική συμφωνία με την Ευρωζώνη, που θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Γερμανία απορρίπτει ωστόσο και αυτή την επιλογή».