Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών και μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς το hot spot της Μόριας, στην Λέσβο!
-Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση, ενώ προτάθηκε να ναυλωθεί πλοίο, το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός, μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς, συνέθεταν το σκηνικό τρόμου, που στήθηκε την νύχτα στο hot spot της Μόριας, στην Λέσβο, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν μαζικά τον καταυλισμό, που έχει πλέον καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του από την πυρκαγιά. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην ελληνική Κυβέρνηση, που αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Ήδη στο νησί φθάνουν επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ, καθώς εκφράζονται φόβοι, πως στο προσεχές διάστημα θα επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια και πως θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, εξαιτίας και των τελευταίων εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας.
Η νέα ένταση στην Μόρια ξεκίνησε, συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, λίγες ώρες μετά από απογευματινά επεισόδια, που προηγήθηκαν, όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους ομάδες Πακιστανών και Αφγανών μεταναστών. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν με την εμπλοκή και άλλων εθνοτικών ομάδων και γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Μεγάλες εστίες φωτιάς άρχισαν να ξεπηδούν από διάφορα σημεία του καταυλισμού, που πιθανώς οφείλονται σε εμπρησμό, με σκηνές, κοντέϊνερ και άλλα είδη εξοπλισμού να παραδόδεται στις φλόγες.

Περίπου 3.000 έως 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, γκρέμισαν την περίφραξη και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης

Αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η πτέρυγα, όπου φιλοξενούνται 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκκενώθηκε, με τα παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Guardian”, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, περίπου 3.000 έως 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, γκρέμισαν την περίφραξη και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης.
Την ίδια ώρα δυνάμεις της Αστυνομίας προσπαθούσαν να αποτρέψουν την μαζική φυγή και, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μετά τις 23.00 το βράδυ, η πλειονότητα των μεταναστών, που είχαν εγκαταλείψει το hot spot, άρχισαν να επιστρέφουν σε αυτό.
Από τις Αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν 18 αλλοδαποί, διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 9. Σε βάρους σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Υπολογίζεται, πως κάηκαν περίπου 90 σκηνές και αρκετά κοντέϊνερ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες, πως το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων και των φακέλων, που φυλάσσονταν στον καταυλισμό, έχει καταστραφεί!

Την ίδια ώρα, εθελοντές στην Μυτιλήνη έδιναν μάχη, προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος για την προσωρινή φιλοξενία μερίδας των άστεγων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Λέσβου. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, είχε δηλώσει, πως η κατάσταση είνσι εξαιρετικά κρίσιμη και είχε απευθύνει έκκληση στην Κυβέρνηση να στείλει ένα πλοίο για την αποσυμφόρηση του νησιού, με την μεταφορά σημαντικού αριθμού ατόμων στην ηπειρωτική χώρα.
Το πρωί η μυρωδιά από τα αποκαΐδια ήταν έντονη, με το πρώτο φως της ημέρας να αποκαλύπτει ένα σκηνικό καταστροφής. Λίγες ώρες νωρίτερα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαν δώσει μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατάφεραν να τις σβήσουν, αφού καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Συνολικά υπολογίζεται, πως κάηκαν περίπου 90 σκηνές και αρκετά κοντέϊνερ, ωστόσο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρχαν πληροφορίες για τραυματίες. Πάντως, από ότι έγινε γνωστό από ανεπίσημες πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων και των φακέλων, που φυλάσσονταν στον καταυλισμό, έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα να απαιτείται για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες η εξ αρχής δημιουργία αρχείου με τα στοιχεία και τα πιστοποιητικά τους.

Προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο, το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός, κυρίως των οικογενειών, μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot!

Οι εξελίξεις αυτές στην Λέσβο προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος, η ένταση να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα νησιά, όπου υπάρχουν αντίστοιχες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα από τις 9.00 η ώρα το πρωί να βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για την εξέταση μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στην Λέσβο.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης, με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών Αιγαίου, Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο, το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός, κυρίως των οικογενειών, μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot. Επίσης, άμεσα θα μεταβούν στην Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.
Σε σύσκεψη εξετάσθηκαν επιπλέον λύσεις ανακούφισης, τόσο της Λέσβου, όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση στο νησί είχε ενταθεί ήδη από τις περασμένες ημέρες, καθώς σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μελών οργανώσεων, που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην Λέσβο έχουν μεταφερθεί και ομαδες της “Χρυσής Αυγής”, που αναπτύσσουν δράση, με πρόφαση την προστασία των κατοίκων του νησιού.

lesvos_map

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ