Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στην διαδικασία του Κυπριακού», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι, που χαιρετίζουμε».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του Μαΐου, ενώ παράλληλα εξήγγειλε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μετά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναλυτικότερα, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, ότι το αργότερο οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα επισκεφθεί πρώτα την Πολωνία και ακολούθως θα μεταβεί στην Μόσχα. Θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και άλλους ξένους ηγέτες

Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει, αν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες κατά την επίσκεψη και την παραμονή του στην Μόσχα αυτή την εβδομάδα, απάντησε, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 7 Μαΐου για την Πολωνία, για να παραστεί στους εκεί εορτασμούς για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στους εορτασμούς θα παρευρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς, επίσης, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».KIPROS
«Ακολούθως», συνέχισε, «ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν, καθώς επίσης και με κάποιους άλλους ξένους ηγέτες. «Είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης για το πότε θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις και αμέσως μετά θα κάνουμε και σχετικές ανακοινώσεις, για το ποιούς θα συναντήσει στην Μόσχα, πέραν από τον Ρώσο Πρόεδρο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε, ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Μόσχα στις 8 Μαΐου και θα επιστρέψει στην Κύπρο, στις 10 του μηνός.

«Όλα τα κράτη Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά τα Μόνιμα Μέλη, αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία του Κυπριακού, και είναι κάτι, που καλωσορίζουμε»

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία, σε συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει, να συζητήσει για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, αλλά και τη σταθερή θέση της δικής μας πλευράς περί της ανάγκης εμπλοκής της ΕΕ στην διαδικασία.
Αναφερόμενος στην αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, ότι «σίγουρα όλα τα κράτη Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά τα Μόνιμα Μέλη, αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία του Κυπριακού, και είναι κάτι, που καλωσορίζουμε».
Και συνέχισε: «Εμείς επιδιώκουμε εμπλοκή και από τα πέντε Μόνιμα Μέλη, για να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές, μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και με την εμπλοκή της Τουρκίας – κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση – έτσι ώστε να μπορούμε να ευελπιστούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

«Αυτή την στιγμή η μόνη πρόταση, που υπάρχει στο τραπέζι, είναι η πρόταση του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».
«Σε σχέση με την αμερικανική πλευρά, ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να υπάρξουν και κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις. Από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναμένουμε να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε, ότι για όλες τις επαφές, που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με στόχο την εμπλοκή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «στο πλαίσιο της ανάγκης εμπλοκής από όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχουν επαφές προς αυτή την κατεύθυνση».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος είπε, ότι «αυτή την στιγμή η μόνη πρόταση, που υπάρχει στο τραπέζι, είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

«Στόχος μας είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου «στάτους κβο» και η επανένωση της πατρίδας μας»

«Εμείς δεν έχουμε την επίσημη ενημέρωση από πλευράς του κ. Ακιτζί, για το τι έχει υπόψη του σε σχέση με ΜΟΕ, πέραν από κάποιες δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε, ότι πρόκειται για σοβαρά θέματα, για τα οποία πρέπει να ενημερωθούμε λεπτομερέστατα, για να μπορούμε να τοποθετηθούμε».
Εξήγησε δε, ότι τα ΜΟΕ ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη και πως «βλέπουμε την προστιθέμενη αξία μέσα από ουσιαστικά ΜΟΕ τα οποία παράλληλα με την διαπραγματευτική διαδικασία θα λειτουργούν ενισχυτικά προς τον στόχο, που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι διαπραγματεύσεις και που δεν είναι άλλος, από τον τερματισμό του απαράδεκτου «στάτους κβο» και την επανένωση της πατρίδας μας. Άρα, τα όποια μέτρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να τα συζητήσει, έτσι ώστε να βοηθήσει την διαδικασία.
Ερωτηθείς, τέλος, αν θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας, ότι αυτή θα γίνει μετά την επιστροφή του Προέδρου από την Μόσχα και μετά την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Ακιτζί.