Η Ελληνική οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, δεν έχει μόνο οικονομικές προεκτάσεις, αλλά ουσιαστικά οι περιορισμοί των οικονομικών καθιστούν αδύνατη την άσκηση ανεξάρτητης και ανεπηρέαστης Εθνικής πολιτικής, γεγονός που μπορεί να επιφέρει και κάποιες ολέθριες επιπτώσεις στα Εθνικά μας θέματα.

Οι Έλληνες ανά την υφήλιο παρακολουθούν με θλίψη τα όσα συμβαίνουν στην Μητέρα Πατρίδα τους και διαπιστώνουν με τρόμο ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται στην πιο δύσκολη περίοδο στην μακραίωνη και ταραχώδη ιστορία του. Η Ελλάδα αν δεν ορθοποδήσει σύντομα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα πολυπολιτισμικό κράτος, με μειωμένη εθνική κυριαρχία, που θα προορίζεται για να υποδεχθεί και να απορροφήσει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών.

Και στο παρελθόν ο Ελληνισμός είχε προβλήματα αλλά ποτέ σε τέτοια κατάσταση. Σήμερα μοιάζει με ένα φάντασμα και στο εξωτερικό προβάλλεται σαν χρεοκοπημένη υπόθεση και εμείς ενώ διαβλέπουμε τον κίνδυνο, περιμένουμε δειλοί, άβουλοι και μοιραίοι ίσως κάποιο θαύμα.

Τους Έλληνες ανά τον κόσμο τους ενώνει η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία και η φυσική ομορφιά, η εθνική υπερηφάνεια, η οικογένεια, η γλώσσα, η Ορθοδοξία, η ελληνική κουλτούρα ανάμεσα στις γενιές και η νοσταλγία. Η ελληνική οικονομική κρίση προκαλεί στον απανταχού Ελληνισμό ένα αίσθημα ανησυχίας, ευθύνης και ελπίδας και όλοι θέλουν με τον τρόπο τους να βοηθήσουν.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον Ελληνισμό είναι:

 

  1. Μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό (brain drain): Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό και το brain drain κόστισε πάνω από 15 δις € την περίοδο 2008-2016, ένα κόστος που υπονομεύει σημαντικά τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το brain drain συνιστά μία μεγάλη απώλεια αναπτυξιακής αλλά και ευρύτερα κοινωνικής, πολιτιστικής και εθνικής δυναμικής και εάν θέλουμε να επιστρέψουν οι Έλληνες, θα πρέπει να εργαστούμε για την αλλαγή του προτύπου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καταπολεμώντας την αναξιοκρατία, τη φαυλότητα, την ήσσονα προσπάθεια και τις ψηφοθηρικές πρακτικές.

Ακόμη και εκείνοι που έφυγαν από τη χώρα μετά το 2010 παραμένουν περήφανοι Έλληνες, αισιόδοξοι, προσαρμοστικοί, ανταγωνιστικοί, σέβονται και συνδιαλέγονται με τους τοπικούς πληθυσμούς, διατηρώντας ωστόσο τη μοναδική εθνική τους ταυτότητα και κάποια στιγμή επιθυμούν να επιστρέψουν.

 

  1. Δημογραφικό πρόβλημα και μαζική υποδοχή μεταναστών: Το επόμενο διάστημα η πρώτη μάχη που πρέπει να δοθεί είναι η μάχη του δημογραφικού, το οποίο αποτελεί εθνική πρόκληση και πρέπει να αντιμετωπισθεί με υπεύθυνο, επιστημονικό και ρεαλιστικό τρόπο. Πρέπει να αντιστραφεί η δημογραφική κατάρρευση της χώρας, διότι βάσει μαθηματικών υπολογισμών, σε μία γενεά από σήμερα ο πληθυσμός των γηγενών Ελλήνων θα έχει υποδιπλασιασθεί.

Η Ελλάδα έχει σήμερα το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας (αριθμών παιδιών ανά γυναίκα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας έναν από τους πιο γερασμένους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της είναι άνω των 65 ετών.

Το γεγονός δε ότι αφενός διαθέτουμε τον πλέον ελαστικό νόμο στην Ευρώπη περί αποκτήσεως ιθαγένειας των αλλοδαπών και αφετέρου ότι ο ρυθμός γεννήσεων των προσφύγων είναι πολλαπλάσιος αυτού των Ελλήνων και ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες δεν ενσωματώνονται, ούτε αφομοιώνονται  από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο και το κοσμικό κράτος, θα αποτελέσει στο εγγύς μέλλον την σημαντικότερη εθνική απειλή, με καθοριστικής σημασίας συνέπειες για τα ζωτικά μας συμφέροντα.

 

  1. Απώλεια Εθνικής Ισχύος: Εθνική Ισχύς ορίζεται το σύνολο των ηθικών, πνευματικών και υλικών αξιών που μπορεί να χρησιμοποιεί ένα Έθνος για την κυρίαρχη επιβίωση και προαγωγή του. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη «Ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ότι του επιβάλλει η αδυναμία του». Αυτή η ισχύς κάνει ένα έθνος σεβαστό στα άλλα έθνη και ικανό να επιβάλλει τις θέσεις του σε διεθνές επίπεδο.

Οι γεωγραφικοί, δημογραφικοί, οικονομικοί, οργανωτικοί, στρατιωτικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που συνιστούν την Εθνική Ισχύ, δυστυχώς σήμερα παρουσιάζουν αδυναμίες. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι σε αυτό το στάδιο, με τον Ελληνισμό ευάλωτο, αποδυναμωμένο οικονομικά και διπλωματικά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις των Εθνικών μας θεμάτων.

Σύμφωνα με έρευνα για τους Έλληνες της διασποράς, που πραγματοποίησε η εταιρεία Κapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, προκύπτουν τα παρακάτω:

 

  1. Οι Έλληνες της Διασποράς είναι οικονομικά ενεργοί, μεσαίας και ανώτερης τάξης, οικονομικά εύρωστοι και τεχνολογικά καταρτισμένοι. Δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και αισιόδοξοι για το μέλλον, θρησκευόμενοι και σχετικά κοντά στην Εκκλησία. Τάσσονται κυρίως υπέρ της Δύσης, της ελεύθερης αγοράς και χαρακτηρίζονται κοινωνικά φιλελεύθεροι. Από τα στοιχεία, συμπεραίνει κανείς πως είναι νομοταγείς πολίτες, δείχνοντας υψηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας διαμονής τους.
  2. Οι ομογενείς νιώθουν περήφανοι για την καταγωγή τους και αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους πρώτα σαν Έλληνες και μετά σαν πολίτες της χώρας στην οποία κατοικούν και εκτιμούν πως η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή μεταξύ τους επικοινωνία, μπορεί να διατηρήσει ζωντανή την ελληνική ταυτότητα.
  3. Τα ελπιδοφόρα όμως στοιχεία της έρευνας είναι ότι αμφισβητούνται κάποιες γενικές και διαδεδομένες αντιλήψεις, όπως ότι ο Ελληνισμός έχει αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση και ότι η παγκοσμιοποίηση διαβρώνει την εθνική ταυτότητα και συγκεκριμένα:
  • Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Ελληνισμός ταλαιπωρείται από βάσανα και δυσκολίες, αλλά δεν κινδυνεύει από αφανισμό και καταστροφή. Ο Ελληνισμός αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά brand name στον κόσμο, με τεράστια αντοχή στο χρόνο και υπεράνω οικονομικών κρίσεων και πολιτικών συστημάτων.
  • Η τεχνολογική άνοιξη, η επανάσταση σε επικοινωνίες και μεταφορές και γενικά τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης επιδρούν περισσότερο ως μέσα διατήρησης και συνοχής των κατακερματισμένων εθνικών ταυτοτήτων, παρά ως μέρη ενός ευρύτερου διαβρωτικού ρεύματος των εθνικών ταυτοτήτων.

Συμπεραίνοντας, ο Ελληνισμός χρειάζεται αυτή τη στιγμή έναν εθνικό συναγερμό που να ενώνει με αγάπη και αλληλεγγύη τους Έλληνες όλης της γης. Έτσι θα βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα, από την ηθική ασφυξία και από την πνευματική υπνηλία και έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε το μέλλον των παιδιών μας δροσερό, φωτεινό και ελπιδοφόρο.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Συνταγματάρχης ε.α.

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης UK

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ