Για μία πιο αντικειμενική θεώρηση των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου 2018, η παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον τρέχοντα μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες οκτώ εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν τον τρέχοντα μήνα και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, Kαπα Research, Marc, Metron Analysis, Mrb, Palmos Analysis, Prorata και Pulse, όπου το συνολικό μέγεθος δείγματος ήταν 8.392 άτομα. Για την τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων και των αναποφάσιστων των παραπάνω εταιρειών και στη συνέχεια ο μέσος όρος τους, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα και γράφημα.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

• Η εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ είναι 36,8%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 23,9%, για το ΚΙΝΑΛ 8,2%, για τη ΧΑ 7,9% και για το ΚΚΕ 7,0%, ενώ εκτός Βουλής μένουν τα υπόλοιπα κόμματα.

• Η ΝΔ προηγείται με 12,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και όπως εκτιμούν πολλοί εκλογικοί αναλυτές, η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη.
• Αν γινόταν σήμερα εκλογές, η ΝΔ θα εξασφάλιζε την αυτοδυναμία με 160 έδρες στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφάλιζε 71 έδρες, το ΚΙΝΑΛ και η ΧΑ 24 και το ΚΚΕ 21.

• Για τη θέση του τρίτου κόμματος δίνουν μάχη το ΚΙΝΑΛ και η ΧΑ.

• Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 34,4% υπερέχοντας κατά 10 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα. Η σταθερή υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρωτοφανής, αφού κατά παράδοση σε αυτόν τον δείκτη προηγείται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός και ανατροπές έχουν συμβεί μόνον για μικρό χρονικό διάστημα και πάντα κατά την προεκλογική περίοδο.

• Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πρόεδρο της ΝΔ στη διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των προβλημάτων που τους απασχολούν και κυρίως στα εθνικά συμφέροντα και στα οικονομικά και είναι πεπεισμένοι ότι η ΝΔ προτείνει ένα σοβαρό και κοστολογημένο πρόγραμμα, ενώ η ΝΔ είναι απόλυτα κυρίαρχη στο κεντρώο χώρο και τη μεσαία τάξη.
• Στην παράσταση νίκης συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ, με το 66,2% των πολιτών να «βλέπει» νικήτρια τη ΝΔ.

• Το 75% αποτιμά αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς στο Μάτι και τους 99 νεκρούς.

• Αποτυπώνεται το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το 67% του συνόλου των ψηφοφόρων αποτιμά αρνητικά τη συμφωνία.

• Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των δύο πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, το 34,4% απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έκανε καλύτερη εντύπωση με την παρουσία και τις δηλώσεις του, ενώ το 18,9% απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

• Η ΝΔ έχει δυναμική αύξησης ακόμη περισσότερο της εκλογικής της επιρροής, λόγω της δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο, αλλά και γιατί διαθέτει και την τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ την είχαν εμπιστευθεί στο παρελθόν.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει τουλάχιστον το ⅓ των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν το Σεπτέμβριο του 2015, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να τον εμπιστευτούν ξανά, έχει φτάσει στο ταβάνι της συσπείρωσής του, αφού και οι εναπομείναντες που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον ξαναψηφίσουν και επιπλέον δεν διαθέτει δεξαμενές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα.

Η εκτίμησή μου είναι ό,τι η όποια μείωση της ψαλίδας σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις ήταν κάτι εντελώς αναμενόμενο, λόγω της πολύ χαμηλής συσπείρωσης που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα έχει συνέχεια, καθώς το κυβερνών κόμμα έχει φτάσει στα ανώτατα όρια που μπορεί να προσεγγίσει στις εκλογές και οι εκλογές έχουν κριθεί ως προς το νικητή.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Συνταγματάρχης ε.α.
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Τηλεπισκόπισης UK

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ