(c) ellinikignomi.eu

Αν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, έκανε σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας!
-Πολιτικοί αναλυτές: “Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πολώνει το πολιτικό κλίμα, ρίχνει την ευθύνη του αδιεξόδου στην ΝΔ και προετοιμάζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική στράτευση”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για πρώτη φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνέδεσε δημοσίως, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, μια τυχόν αποτυχία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, με την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η αποστροφή, μάλιστα, του Πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τις εκλογές τις ζητά η ΝΔ, έβαλε εξ αντικειμένου στο τραπέζι και αυτό το ενδεχόμενο, έστω και με έμμεσο τρόπο.
«Ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που πιθανώς να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η ΝΔ, θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος με έμμεσο τρόπο, ότι το αδιέξοδο στις συζητήσεις με τους δανειστές μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Σημείωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά, ότι σε μία τέτοια περίπτωση «θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και της εξόδου της οικονομίας στις αγορές, της έγκαιρης εξόδου, δηλαδή πριν από την λήξη του προγράμματος. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, ποια θα ήταν η μοναδική επιλογή για όποιον θα ήταν στην Κυβέρνηση; Μα, προφανώς, όταν λήγει το πρόγραμμα -τα ζήσαμε- και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές για να δανειστείς, η επιλογή είναι να ζητήσεις νέο δάνειο. Να, λοιπόν, το τέταρτο Μνημόνιο! Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».

“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πολώνει το πολιτικό κλίμα, ρίχνει την ευθύνη του αδιεξόδου στην ΝΔ και προετοιμάζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική στράτευση”!

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την φράση του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας, πλέον, και δημοσίως την κρισιμότητα της κατάστασης στις σχέσεις με τους δανειστές και το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αναφορικά με την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, άφησε για πρώτη φορά επισήμως ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση, που η διαπραγμάτευση αποτύχει.
Οι υπάρχουσες πληροφορίες επιμένουν, πως στα σχέδια του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στις κάλπες, αλλά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με παράλληλη ανακοίνωση μέτρων για το χρέος, που θα οδηγήσει την χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί διακαώς το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους, γιατί δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με «άδεια χέρια».
Κατά τους πολιτικούς αναλυτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πολώνει, λοιπόν, το πολιτικό κλίμα, ρίχνει την ευθύνη του αδιεξόδου στην ΝΔ, προετοιμάζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική στράτευση (καθώς λέει χαρακτηριστικά, «αφήστε τα γραφεία και βγείτε στον κόσμο»), έτσι ώστε να είναι έτοιμος να θέσει το δίλημμα, σε περίπτωση αδιεξόδου και πρόωρων εκλογών: “Η ΝΔ σημαίνει τέταρτο Μνημόνιο”!

“Η Κυβέρνηση φοβάται, ότι το ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, που συνεπάγεται και ρύθμιση του χρέους, θα αναγκάσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι, που θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο”!

Βέβαια, το αδιέξοδο παραμονεύει ήδη από το δύσκολο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς η Κυβέρνηση δεν θέλει να ρίξει “λευκή πετσέτα” στους δανειστές, εγκαταλείποντας όλες τις “κόκκινες” γραμμές, ειδικά στα εργασιακά. Παράλληλα, τρέμει στην ιδέα, ότι ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, που συνεπάγεται και ρύθμιση του χρέους, θα αναγκάσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι, που θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές έχει αποδέκτες την κοινή γνώμη και τους βουλευτές του κόμματός του στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά κυρίως απευθύνεται στους δανειστές μας, καθώς διαμηνύει σε αυτούς, ότι αν δεν κλείσει χωρίς ακραία μέτρα η αξιολόγηση, στην Ελλάδα θα επικρατήσει πολιτική αβεβαιότητα, αν όχι πολιτική αστάθεια. Και αυτό θα συμβεί, μάλιστα, σε μια περίοδο, που μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, θα ακολουθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες θα ανοίξουν επιπλέον μέτωπα στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, αν εκβιαστεί με την αξιολόγηση σε βαθμό, που δεν θα μπορεί να αντέξει εκλογικά, μόνο σε σύγκρουση με τους δανειστές θα μπορούσε να προσφύγει στις κάλπες.

“Το γεγονός, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά περιοδείες ή ότι αναζητεί χρήματα από τα πλεονάσματα για κοινωνικό μέρισμα, αυξάνει τις υποψίες, ότι η Κυβέρνηση αναζητά πιθανότατα έναν διάδρομο εκλογικής σύγκρουσης, με τον ερχομό του νέου έτος”!

Επίσης, διαμορφώνει το πλαίσιο, επάνω στο οποίο, εάν το κρίνει ο ίδιος, θα μπορεί να προσφύγει στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο, ότι με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός δημιούργησε μια «πλατφόρμα» ταύτισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ακραίο τμήμα των δανειστών και εμφάνισε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως συνέχεια της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, ενώ τον κατηγόρησε έμμεσα, ότι προγραμματίζει να κυβερνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ουσιαστικά διαχώρισε από την “Δημοκρατική Συμπαράταξη”.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά περιοδείες ή ότι αναζητεί χρήματα από τα πλεονάσματα για κοινωνικό μέρισμα, αυξάνει τις υποψίες, ότι η Κυβέρνηση αναζητά πιθανότατα διάδρομο εκλογικής σύγκρουσης, με τον ερχομό του νέου έτος.
Τέλος, όπως σημειώνεται από τους πολιτικούς αναλυτές, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί πρόσφατα και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήρθε να ενισχύσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Οταν ο κ. Τσακαλώτος εωτήθηκε από την εφημερίδα “Wall Street Journal”, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει εκλογές, απάντησε χαρακτηριστικά ως εξής: «Υπό την αίρεση, ότι δεν προκύψει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη, δεν μπορώ να δω τον ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017». Η φράση αυτή υποδηλώνει σαφώς, την πιθανότητα σύγκρουσης με τους δανειστές, αν δεν ευδοκιμήσει η διαπραγμάτευση, καθώς και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ειπώθηκε περισσότερο ως άσκηση πίεσης προς τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ