Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σοβαρή, αλλά πλήρως αντιμετωπίσιμη χρόνια νόσο, που μπορεί όμως να προκαλέσει, εάν δεν προληφθεί ή δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο, απώλεια οράσεως, ακρωτηριασμούς, απώλεια της ζωής.
Το 1994 ο παγκόσμιος αριθμός ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη ήταν περίπου 99 εκατομμύρια (1,8% του πληθυσμού), ενώ το 2000 ο εκτιμώμενος αριθμός των διαβητικών διεθνώς άγγιζε τα 151 εκατομμύρια. Κατά το έτος 2015 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 415 εκατομμύρια, ενώ ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για το μέλλον με μια εκτιμώμενη επίπτωση για το 2040 που αγγίζει τα 642 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Δυστυχώς, η «επιδημία» διαβήτη εμφανίζεται και στην Ελλάδα και φαίνεται πως το πρόβλημα θα γίνεται συνεχώς και οξύτερο. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη περίπου 608.000 άτομα στη Χώρα μας, με έντονα αυξητική τάση του αριθμού αυτού.
Ο μήνας Νοέμβριος και πιο συγκεκριμένα η 14η Νοεμβρίου είναι πολύ σημαντικές ημερομηνίες, διότι αποτελούν το Μήνα για το Σακχαρώδη Διαβήτη και την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, αντίστοιχα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (I.D.F. – International Diabetes Federation) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O. – World Health Organization) ως σκέψη για περαιτέρω δράση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Παγκόσμιου πληθυσμού λόγω της συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως. Το 2006 η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε επίσημα και από τα Ηνωμένα Έθνη (U.N. – United Nations) και έκτοτε η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης του διαβήτη στον κόσμο, φθάνοντας συνολικά σε ακροατήριο πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα σε περισσότερες από 160 χώρες.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής έγινε διότι η 14η Νοεμβρίου αποτελεί μια πολύ σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιου του Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως! Είναι η ημερομηνία γέννησης του σπουδαίου επιστήμονα που ανακάλυψε την ινσουλίνη, Frederick Banting (14 Νοεμβρίου 1891, στον Καναδά) και με την ανακάλυψη αυτή έσωσε και συνεχίζει να σώζει καθημερινά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο Banting ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921, με τη βοήθεια του τότε φοιτητή του Charles Best και μαζί πέτυχαν ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα ιατρικά θαύματα! Την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η οποία έσωσε και συνεχίζει να σώζει εκατομμύρια ζωές!
H εκστρατεία δράσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της «Παγκόσμιας απειλής» του Διαβήτη αντιπροσωπεύεται από ένα λογότυπο με μπλε κύκλο που εγκρίθηκε το 2007, μετά από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (U.N. – United Nations). Ο μπλε κύκλος, λοιπόν, είναι το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωσης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο κύκλος σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας ως απάντηση στην επιδημία του Διαβήτη.
O εορτασμός, λοιπόν, της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου κάθε έτους, αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο η Κοινή Γνώμη γύρω από τις συνέπειες αυτής της σύγχρονης μάστιγας, η οποία όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί ως “σιωπηλός δολοφόνος’’ για τις πολλές και σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία.
Η γνώση, η κατάλληλη ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή ιατρική αντιμετώπιση μπορούν να σώσουν ζωές!
Μαρία Β. Μπαλογιάννη,
Ειδικός Παθολόγος,
Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
&
Δρ. Κωνσταντίνος Γ. Κρητικός,
Επιμελητής Α’ Παθολογίας,
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μετεκπαιδευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο,
SCOPE Certified,
Reader at Oxford University Press, United Kingdom.