-Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών επί δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται σήμερα σε περίπου 20,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Νομοθετικές παρεμβάσεις, που να επιτρέπουν την διαγραφή μέρους του χρέους, που έχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα και στο Δημόσιο, ζητούν οι τράπεζες, πριν τεθούν οι στόχοι τριετίας για την μείωση των προβληματικών δανείων και η προσπάθεια ξεχωριστής ρύθμισης για καθεμία εξ αυτών μοιάζει ανέφικτη.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο μόνος τρόπος για να φανεί, πόσες από τις παραπάνω εταιρείες είναι βιώσιμες, είναι να τρέξει καμπάνια από τις τράπεζες, η οποία θα εμπεριέχει ένα ισχυρό δέλεαρ άφεσης χρέους, τόσο από τα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και από το Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες προτείνουν να υπάρξουν αλλαγές στον Νόμο Δένδια, που να επιτρέπουν την οριζόντια διαγραφή απαιτήσεων, που έχουν τράπεζες, Εφορία και Ταμεία για εκείνες από τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή του εναπομείναντος ρυθμισμένου χρέους.
«Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, το εγχείρημα εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών επί δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται σήμερα σε περίπου 20,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs) των τραπεζών επί δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέρχονται σήμερα σε περίπου 20,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δάνεια κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Πρόκειται για την υποκατηγορία χορηγήσεων με τις χειρότερες επιδόσεις καθώς τα NPEs φθάνουν έως και το 80% των χορηγηθέντων δανείων. Με δεδομένο, δε, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 600 χιλιάδες, το βάθος και η διασπορά του προβλήματος είναι τέτοια, που απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση.
Άλλωστε, για προβληματικά δάνεια ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, με δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες. Αν συνυπολογισθούν, τέλος, και οι οφειλές, που έχουν οι παραπάνω επιχειρήσεις προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η ανάκτηση των παραπάνω προβληματικών δανείων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς λόγω του πλήθους των περιπτώσεων και της μικρής αξίας των εξασφαλίσεων, δεν είναι δόκιμο να επιχειρηθούν tailor made ρυθμίσεις», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που εμφανίζει προβλήματα αποτελεσματικής ρύθμισης, φθάνει στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σε αυτή την περίπτωση θα είναι αδύνατο να τεθούν και φιλόδοξοι στόχοι για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος τριετίας, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν λίγο κάτω από το 20% των συνολικών προβληματικών δανείων. Αν προστεθούν και οι δυσκολίες, που υπάρχουν, λόγω του Νόμου Κατσέλη, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που εμφανίζει προβλήματα αποτελεσματικής ρύθμισης, φθάνει στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ!trapeza tis Ellados
Οι τράπεζες επιδιώκουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν τροποποιήσεις του Νόμου Δένδια στην κατεύθυνση, που αρχικά επεδίωκε η τότε Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά υπαναχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις της Τρόϊκας.
Αρχική πρόθεση του τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ν. Δένδια ήταν, να υπάρξει μια οριζόντια μείωση του χρέους, σε όσες επιχειρήσεις έμπαιναν στην ρύθμιση και εμφανίζονταν συνεπείς.

Κυβέρνηση και Εποπτική Αρχή πρέπει να επανεξετάσουν το βάρος και τα οφέλη σε Δημόσιο και τράπεζες και να προβούν στην χορήγηση γενναιόδωρων κινήτρων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική ρύθμιση χρεών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Εφ’όσον οι τράπεζες δέχονταν, για παράδειγμα, να διαγράψουν το 30% των απαιτήσεών τους, το Δημόσιο με την σειρά του, δηλαδή Εφορία και Ταμεία, θα διέγραφε ίσο μέρος των απαιτήσεών του από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η αντίδραση της Τρόϊκας οδήγησε στο να προβλέπεται μόνον διαγραφή των προσαυξήσεων, αντί η Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την δυνατότητα άφεσης χρέους, είτε για μικρότερη μάζα δανείων (π.χ. μόνο για τα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις), είτε με χαμηλότερο συντελεστή.
Τώρα Κυβέρνηση και Εποπτική Αρχή μπορούν να ζυγίσουν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το βάρος και τα οφέλη σε Δημόσιο και τράπεζες από μια τέτοια κίνηση και να επανεξετάσουν την χορήγηση γενναιόδωρων κινήτρων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική ρύθμιση χρεών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα οι καμπάνιες, που τρέχουν οι τράπεζες ή τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα για ρυθμίσεις χρεών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπουν διαγραφή μέρος των εξωλογιστικών τόκων και όχι του κεφαλαίου.