Τελετή παράδοσης παραλαβής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)  στην ΚΕΔΕ.

Την σκυτάλη παρέδωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός Hans-JoachimFuchtel, πρώην εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ), στον  Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Norbert Barthle, ο οποίος έλαβε τη νωπή εντολή της Καγκελαρίου Μέρκελ να ηγηθεί της πρωτοβουλίας στα τέλη Απριλίου. Η σεμνή τελετή έλαβε χώρα στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας παρουσία του Προέδρου της, Δρ Γεωργίου Πατούλη, και του Συντονιστή της ΕΓΣ στη Γερμανία, Frank Edelmann.

Με το βλέμμα στραμμένο προς την 8η Συνδιάσκεψη της ΕΓΣ, που θα γίνει στην Κρήτη τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο νέος επικεφαλής Norbert Barthle δήλωσε ότι θα συνεχίσει το αξιέπαινο έργο του προκατόχου του κ. Fuchtel με αμείωτη αφοσίωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στην ανάπτυξη του τουρισμού και των νέων μορφών ενέργειας, στην ψηφιοποίηση των δήμων και των περιφερειών, αλλά και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. «Θα συνεχίσω την καλή συνεργασία με την ΕΓΣ, όπως μου ανέθεσε να κάνω η Καγκελάριος, σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τη συνέχεια, αλλά και το νέο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας» είπε. Ο κ. Barthle μίλησε για την Ελλάδα που του είναι οικεία από τις μακρόχρονες διακοπές που είχε κάνει νεώτερος στην Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά, αναθυμούμενος «τις μικρές ταβέρνες που δεν είχαν καταλόγους και όπου μπορούσες να πάς στην κουζίνα και να δεις τι υπήρχε μαγειρεμένο».

Ο προκάτοχός του, Hans-JoachimFuchtel, υπογράμμισε τη σημασία της ΕΓΣ ως μιας νεόκοπης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε «από τη βάση» και ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων κατά την εξαετή πορεία του. Ο κ. Φούχτελ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημαντική συμβολή του πρώην προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Ασκούνη, και τον κομβικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει από το 2014 και μετά ο σημερινός Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δρ.Πατούλης, αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, RogerKehle. Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Hans-JoachimFuchtel σήμερα δραστηριοποιείται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δρ. Γεώργιος Πατούλης, ευχήθηκε επιτυχία στον νέο εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ), NorbertBarthle, στο «φιλόδοξο έργο του και την βαριά κληρονομιά που του παραδίδεται» και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της ΕΓΣ. «Μπορείτε να θεωρείτε την ΚΕΔΕ το δεύτερο σπίτι σας» είπε με εγκαρδιότητα στον κ. Barthle, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μια σύντομη μνεία στον πρόωρα χαμένο πρωτεργάτη της ΕΓΣ, Dr.ChristopherSchumacher, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιούνιο στο Βερολίνο.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο συνεργασιών ανταλλαγής τεχνογνωσίαςδήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).