Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για τεράστιες συνέπειες από τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιεί με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Bloomberg”, ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι συνέπειες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην φυγή καταθέσεων και στα spreads αλλά και στον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
“Ακόμα και οι Γερμανοί καταλαβαίνουν τις τεράστιες συνέπειες του Grexit”, τονίζει ο Νουριέλ Ρουμπινί, που εκεί ”πατάει” την πρόβλεψή του, πως θα υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαίων.
“Εάν γινόταν “Grexit”, η μετάδοση θα ήταν τεράστια. Τα spread των ομολόγων της περιφέρειας θα διευρύνονταν, ακολουθώντας ανοδική πορεία αντί για την πτωτική πορεία, που ακολουθούν τώρα λόγω των κινήσεων της ΕΚΤ.
Θα υπήρχε μαζική φυγή καταθετών και σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης και από την στιγμή, που μία χώρα θα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης, ο κόσμος θα άρχιζε να αναρωτιέται, ποιος θα είναι ο επόμενος.frankfourt
Για αυτό πιστεύω ότι από οικονομικής άποψης δεν έχει νόημα το Grexit”, επισημαίνει ο διάσημος οικονομολόγος

“Εάν συμβεί το Grexit η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας”

“Εάν συμβεί το Grexit, θα υπάρξουν όμως, επίσης και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι Ρώσοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί, όχι μόνο στην Ουκρανία και την Βαλτική, αλλά επίσης και στα Βαλκάνια, από την Μολδαβία, στην Βουλγαρία, την Σερβία μέχρι και την Ελλάδα, που είναι ορθόδοξη χώρα. Με την έξοδό της από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας”, τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει:
“Και τώρα υπάρχουν τα γεωπολιτικά προβλήματα, που έχουν οι Ευρωπαίοι, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, από το Παρίσι μέχρι την Δανία, υπάρχουν οι τζιχαντιστές, που απειλούν, ότι θα έρθουν να ανατιναχθούν στην Ευρώπη αλλά και η Μέση Ανατολή, που βρίσκεται βρίσκεται σε χάος.
Εάν, λοιπόν, το σκεφτεί κανείς, ακόμη και από την Γερμανική πλευρά, δεν έχει νόημα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η Ελλάδα, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να προκαλέσει οικονομική, χρηματοοικονομική και γεωπολιτική ζημιά στην ευρωζώνη”.
Ο κ. Ρουμπινί καταλήγει, σημειώνοντας τα εξής:
“Εκτιμώ λοιπόν ότι θα υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το έλλειμμα, για το χρέος, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν νομίζω, ότι η είναι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ