Ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Συντονιστής ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στης 3 Ιουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων Ποντίων Ελλήνων από 12 χώρες: τον Καναδά, Γερμανία, Ελλάδα, Ρωσία κ.α. Ο βασικός στόχος των συμμετοχόντων ήταν η εκλογή του νέου Προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.). Για την θέση του Προέδρου υπεβλήθησαν δύο υποψηφιότητες: Ο Ιβάν Σαββίσης και ο Γεώργιος Παρχαρίδης, Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.). Κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας ο Ιβάν Σαββίδης, Συντονιστής ΣΑΕ χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, εξελέγη Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Μετά την εκλογή ο Ιβάν Σαββίδης ευχαρίστησε όλους και εξέφρασε την πεποίθησή  του ότι όλα τα μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων επιδιώκουν την επίτευξη κοινού στόχου. «Μαζί θα καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα, τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης, – και έχουμε για αυτό όλες τις δυνατότητες και, ενώνοντας τις προσπάθειές μας, θα μπορέσουμε να λύσουμε επίκαιρα ζητήματα».
Ο Ιβάν Σαββίδης χάραξε τις βασικές κατευθύνσεις για λειτουργία της Συνομοσπονδίας, μία από τις οποίες είναι η αγωγή και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας. «Δυστυχώς, πολλοί νέοι Έλληνες δεν ξέρουν τι είναι ο Πόντος, παρόλο που η ιστορία των Ελλήνων γραφόταν στον Πόντο, – είπε ο Ι.Σαββίδης, – μας περιμένει πολλή δουλεία».

Επισημαίνεται ότι Ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και πολλή καιρό δραστηριοποιείται ενεργώς στον χώρο της ανάκτησης μνήμης του Πόντου.  Στις 15 Αυγούστου στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά θα πραγματοποιηθεί η λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή της Ρωσικής και της Ελληνικής Εκκλησίας. Του γεγονότος αυτού έχουν προηγηθεί μεγάλες δραστηριότητες της Περιφέρειας ΣΑΕ χωρών της πρώην ΕΣΣΔ με επικεφαλής τον Ιβάν Σαββίδη, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία οργάνωσης ταξιδιών-προσκυνημάτων στο Μοναστήρι. Από το πρώτο ταξίδι τον Αύγουστο του 2007 η πρωτοβουλία αυτή έλαβε ευρεία υποστήριξη σ’ όλο τον κόσμο. Το Μοναστήρι επισκέφθηκαν χιλιάδες προσκυνητές από την Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία, Ελλάδα, Ρωσία και χώρες της Κοινοπολιτείας.