Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης τοποθετήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Ο Γ. Ρουμπάτης γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1948 στα Ιωάννινα, σπούδασε στις ΗΠΑ, και είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» της Ουάσινγκτον.
Υπήρξε ανταποκριτής της εφημερίδας «Το Βήμα» στην Ουάσινγκτον. Μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, ο Γιάννης Ρουμπάτης έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών ΜΜΕ.
Τον Μάρτιο του 1987 τοποθετήθηκε στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 1988, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να επαναφέρει στη θέση αυτή τον Δημήτρη Μαρούδα.roumpatis
Από το 1994 ως το 1999 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξελέγη από τους συναδέλφους του και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το διάστημα 1995 – 1999.
Το 1987 εξέδωσε το βιβλίο «Δούρειος Ίππος: Η αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα, 1947-1967», βασισμένο στην διδακτορική διατριβή του για το «Johns Hopkins», στο οποίο καταγγέλλει, τόσο τις τότε αμερικανικές κυβερνήσεις, όσο και την ελληνική μετεμφυλιακή Δεξιά για την διαπλοκή της με αμερικανικές Υπηρεσίες.