Το σκεπτικό της σειράς διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα» στηρίζεται στην πεποίθηση, ότι για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας στο πεδίο της πολιτικής, της οικονομίας, της ηθικής, της κοινωνίας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, της υγείας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, είναι ανάγκη να εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή τη φιλοσοφική μας παράδοση και ειδικότερα το έργο του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη, το οποίο ανοίγει ενδιαφέρουσες προοπτικές για την βαθύτερη κατανόηση κα αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διάλεξη του Λάμπρου Κουλουμπαρίτση, Oμότιμου Καθηγητή, με θέμα:
Μπορεί το έργο του Αριστοτέλη να συνεισφέρει
στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων;

Εορταστικό τόνο με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα δώσει κλιμάκιο της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Σοφίας Γιολδάση.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με στόχο τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού περιεχομένου, προς όφελος όχι μόνον της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Ομιλητής:
Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης
Oμότιμος Καθηγητής του Université libre de Bruxelles
Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου και της Ακαδημίας Αθηνών

Συντονισμός της εκδήλωσης και εισήγηση:
Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου
Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, ΑΠΘ
Πρόεδρος της Ενώσεως Υποτρόφων Fulbright Βορείου Ελλάδος
Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΑΠΘ
Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών

Την εκδήλωση θα διανθίσει με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια
μέλη της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Μπορεί το έργο του Αριστοτέλη να συνεισφέρει στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων;

Περίληψη
Στην ιστορία της ανθρωπότητας όλες οι κρίσεις είναι συνδεδεμένες με προβλήματα επικοινωνίας, άσχετα της πολιτισμικής δομής κάθε κοινότητας. Ο τεχνικό-οικονομικός όμως πολιτισμός διατάραξε τους προηγούμενους τρόπους αφήγησης και πολλαπλασίασε τις κρίσεις. Ωστόσο η πολυδιάστατη γλώσσα, που περιέχει και συναισθηματικά στοιχεία, είναι ένας κοινός παράγων που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Η αριστοτελική διάκριση στην γλώσσα σε αποφαντικό και αφηγηματικό λόγο με ποικίλες χρήσεις, είναι επίκαιρη. Ο πρώτος, ο οποίος αποβλέπει στην ανάδειξη των πραγμάτων είτε ως φαινομένων, είτε ως καθαυτών, επιτρέπει γόνιμο διαχωρισμό μεταξύ της διαλεκτικής, της επιστήμης και της ρητορικής, διαφοροποιώντας την προσέγγιση των κρίσεων και τις δυνατές λύσεις τους, ενώ ο δεύτερος, όπως διαμορφώθηκε από την αρχαϊκή εποχή με την χρήση του μύθου ως εξουσιοδοτημένη ομιλία που παράγει εντυπώσεις και συναισθήματα, και που διατηρεί ο Αριστοτέλης στην Ποιητική, μπορεί να επεκταθεί σε κάθε αφήγηση και να δημιουργήσει, μαζί με και πέρα από τις νέες τεχνολογίες, νέες προσεγγίσεις, για να αποφευχθούν οι τραγικές ολισθήσεις εις βάρος της Φύσης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;
Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ