Καλεσμένος στο στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας», ήταν την Τετάρτη 24 Ιουνίου, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος.

Ο κ Κόκκινος μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη γέφυρα με την πατρίδα» με τους Θάνο Σιαφάκα και Νατάσα Βησσαρίωνος, αναφέρθηκε στα προβλήματα της ομογένειας, στο ζήτημα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, στην ψήφο των ομογενών αλλά και στο σημαντικό ρόλο που παίζει η «Φωνή της Ελλάδας» – την οποία χαρακτήρισε «σπίτι του» – ως γέφυρα των Ελλήνων της Διασποράς με τη μητέρα – πατρίδα.kokkinos_voiceofgreecefb02-

Ο κ. Κόκκινος, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, είχε προαναγγείλει συνεργασία με την Φωνή της Ελλάδας και με την Δορυφορική ΕΡΤ, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που θα επιδιώξει η ΓΓΑΕ στο άμεσο μέλλον, για να μπορέσει να επιτελέσει και να επικοινωνήσει το εθνικό της έργο.

Όπως τόνισε στην Επιτροπή ο κ. Κόκκινος, «είναι εντελώς αναγκαία η λειτουργία της Φωνής της Ελλάδας, η εκπομπή στα Βραχέα προς όφελος όλων των Αποδήμων και ιδιαίτερα των Ελλήνων ναυτικών, καθώς και η λειτουργία της Δορυφορικής ΕΡΤ, η οποία πρέπει να εκπέμπει και στην Αγγλική γλώσσα».

Παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους της ΓΓΑΕ και αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, οι οποίοι κυρίως εδράζονται στην διαπιστωμένη ανάγκη ανάταξης του ηθικού του Ελληνισμού, υπό το φως της κρίσης, αλλά και στην ανάγκη κατοχύρωσης του επιτελικού ρόλου της Γραμματείας ως ενδιάμεσου φορέα, αφ’ ενός για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Διασποράς και, αφ’ ετέρου, ως ουσιαστικού συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και των αποδήμων.

Δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα δοθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2016, ενώ διευκρίνισε όσον αφορά στη νέα φιλοσοφία του ΣΑΕ, ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, ανεξάρτητο και αυτοσυντηρούμενο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Γενικός Διευθυντής στην ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. «Πρέπει να διατηρήσουμε την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση παντού και πρέπει να την ενισχύσουμε όσο και όπως μπορούμε. Σε κάθε γωνιά της γης» επεσήμανε.

Βασικοί τρόποι για την επίτευξη του στόχου αυτού, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, είναι ο Ελληνικός πολιτισμός και η επιμόρφωση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ελληνικό λύκειο καθώς και η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση πρέπει να διατηρηθεί ως έχει.

Ήδη, μετά από παρέμβαση της ΓΓΑΕ στο Υπουργείο Παιδείας, μειώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος συμμετοχής στο Λύκειο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από πέντε στα τρία χρόνια, λόγω του μεγάλου αριθμού νεο-μετακινούμενων στη Γερμανία.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης με τομέα ευθύνης τον Πολιτισμό, διευκρίνισε ότι η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνοφωνία και η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας είναι οι πρώτες προτεραιότητες της ΓΓΑΕ.

Τέλος σε σχέση με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν εκτός Ελλάδας, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ, Μιχάλης Κόκκινος αναφέρθηκε στην κατάργηση των ΚΕΠ των Αποδήμων, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική» και τόνισε την ανάγκη να ξανανοίξουν. Στην κατεύθυνση αυτή, ενέταξε τη δημιουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Απόδημου στη Γενική Γραμματεία, αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα με ΚΕΠ στον Δήμο Ρόδου, το οποίο θα ασχολείται με τους Απόδημους ολόκληρο το καλοκαίρι.

Πηγή: http://www.ert.gr/o-g-g-apodimou-ellinismou-michalis-kokkinos-sti-foni-tis-elladas/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ