Ο κυκλοφοριακός Δακτύλιος της Αθήνας και τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί, που μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους μεσα στην ελληνική πρωτεύουσα

(c) ellinikignomi.eu

-Τι ισχύει για τον Μικρό και για τον Μεγάλο Δακτύλιο, πότε ενεργοποιούνται και ποιές οδούς περιλαμβάνουν!

Ο Δακτύλιος, το γνωστό μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων για περιβαλλοντικούς λόγους, που ισχύει εδώ και δεκαετίες στην Αθήνα, αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται κι’ εφέτος μέσα στο Φθινόπωρο του 2017, και η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση. Μέχρι να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, δεν υπάρχει Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Να σημειωθεί ότι πέρσι, με Υπουργική Απόφαση, ο Δακτύλιος είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις 10 Οκτωβρίου 2016, έως και τις 21 Ιουλίου 2017.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ισχύ του Δακτυλίου

Υπενθυμίζουμε, ότι στην περίοδο ισχύος του Δακτυλίου, δηλαδή κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη και κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή, από 07.00 έως 15.00, επιτρέπεται μόνον η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:
Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8, δηλαδή σε ζυγό αριθμό και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7 και 9, δηλαδή σε μονό αριθμό.
Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Τα μέτρα δεν ισχύουν, επίσης, κατά τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες, που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, εφ’ όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τι ισχύει για τον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας και που οριοθετείται

Στις οδούς και λεωφόρους, που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο της Αθήνας, επιτρέπεται μόνον η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά). Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου σημαίνονται με ειδικές μπλε πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο και σχηματίζονται από τις εξής λεωφόρους και οδούς: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου –Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός –Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς το μέτρο δεν ισχύει.

Τα όρια του Μεγάλου Δακτυλίου και πότε ενεργοποιείται η ισχύς του

Εκτός από τον Μικρό Δακτύλιο υπάρχει και ο Μεγάλος Δακτύλιος, ο οποίος ενεργοποιείται σπάνια, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, όταν το επίπεδο των ρύπων στην Αθήνα είναι πολύ υψηλό. Τα όρια του Μεγάλου Δακτυλίου, καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Παραλιακή λεωφόρος –Αλίμου – Βουλιαγμένης – Ελ. Βενιζέλου – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη –Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης – Κασταμονής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως –Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας,
η Λεωφ. Κηφισού και η Λεωφ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με την Λεωφ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.