Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Βουλής, μας οδηγούν σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα. Τα νέα πρόσωπα επιχείρησαν να διασκεδάζουν τους φόβους, δημιουργώντας ελπίδες, για ένα ξεκίνημα, που δεν θα επαναφέρει από το παράθυρο τους ανθρώπους της νύχτας, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Οι νεοεισελθόντες μικροί σχηματισμοί με ακραίες θέσεις εμφανίστηκαν ελαφρώς διαφορετικοί, από τους προκατόχους τους του πρόσφατου παρελθόντος.
Αρχίζοντας από την αμφίεση των βουλευτών και καταλήγοντας στον λόγο τους, μπορεί για την ώρα να πει κανείς, ότι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των άλλων εθνικιστών, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταλάβει τα βουλευτικά έδρανα.
Παρ όλα αυτά, όπως προ πολλού έχει λεχθεί, οι ακραίοι αντιμετωπίζονται με πολιτικές και όχι με διοικητικά μέτρα. Και αυτό το δρόμο φαίνεται ότι επέλεξαν οι πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν. Ο χρόνος θα δείξει.
Όμως το κερασάκι στην τούρτα του τριημέρου των προγραμματικών, το επιφύλαξε ο Κ. Μητσοτάκης στο ενενήντα που λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι. Και δεν ήταν άλλο από την ψήφο των αποδήμων.
Με ένα άρθρο, όπως δήλωσε, θα επιτραπεί σε όλους του αποδήμους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους.
Ήδη απ ότι φαίνεται εξασφαλίζεται το όριο των 200, που επιβάλλει το Σύνταγμα, πράγμα που σημαίνει ότι επιτέλους και στη χώρα μας θα δοθεί το δικαίωμα στις πεντακόσιες και πλέον χιλιάδες συμπατριώτες μας, που πήραν των ομματιών τους και εγκατέλειψαν την χώρα την περίοδο της κρίσης, να ασκήσουν ανεμπόδιστα το εκλογικό τους δικαίωμα.
Και να σκεφθεί κανείς ότι η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, σε επίσκεψη της στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ότι οι περιορισμοί που είχαν τεθεί ήταν «άδικοι» και «υποτιμητικοί».
Με αφορμή την δήλωση αυτή, ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης, έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο, τον Μάιο του 2021, που θα έδινε την δυνατότητα ανεμπόδιστα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε με αποτέλεσμα η τροπολογία να μην περάσει.
Το πως και το γιατί, δεν το μάθαμε ποτέ. Το πιθανότερο είναι ότι επικράτησε η μικροπολιτική άποψη, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι δική μας και γι αυτό δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα της ψήφου, από τον τόπο της κατοικίας τους.
Δικαίωμα που έχουν πέραν των Ευρωπαίων, οι Τούρκοι αλλά και οι Φιλιππινέζοι. Το προοδευτικό πρόσημο υποδηλωτικό της ιδεολογίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν υιοθετήθηκε στην προκειμένη περίπτωση.
Κι αυτό την ώρα, που πέραν της επιστολικής ψήφου, που ισχύει σε πολλές χώρες, δηλ. δεν στήνονται κάλπες σε πρεσβείες, προξενεία και σχολεία, ήδη κάποιες σχεδιάζουν να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο υιοθετώντας την χρήση της ηλεκτρονικής ψήφου, πχ. Εσθονία, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μετακινούνται καν από το σπίτι του και θα ψηφίζουν με την χρήση του κινητού ή του υπολογιστή τους.
Οι Έλληνες του εξωτερικού σήμερα με την ψηφιακή τεχνολογία είναι απόλυτα ενημερωμένοι, για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και ενίοτε έχουν περισσότερες πληροφορίες, απ όσες εμείς που ζούμε εντός των τειχών.
Για μια φορά ακόμη λοιπόν θα πούμε, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα προς όσους επικαλούνται καθημερινά το προοδευτικό τους προσωπείο.
Κατά τα άλλα οι προγραμματικές κύλησαν σε ρυθμούς ραστώνης και σε ήπιους γενικά τόνους. Όλα δείχνουν ότι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά την διπλή ήττα, η προσοχή είναι στραμμένη στην εκλογή της νέας ηγεσίας.
Όμως ο Σωκράτης Φάμελλος μολονότι δεν έχει αναδειχθεί σε δελφίνο, εν τούτοις η παρουσία του στη Βουλή άφησε ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις. Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινήθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης, λες και δεν ξεμπλέξαμε με τις εκλογές, ενώ ο Δ. Κουτσούμπας πήρε αέρα στα πανιά του, μετά την αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ.
Όπως πάντα ζωηρός ο Κ. Βελλόπουλος, που όμως έβγαλε είδηση, με το θέμα του ροκ πάρτι σε ελληνική εκκλησία στη Σμύρνη, που πραγματοποιήθηκε με την άδεια του κεμαλιστή Δημάρχου της πόλης για να μην τα φορτώνουμε ολα στον Ερντογάν, με τα τρία πρωτάκια να υποθέτουν στις ομιλίες τους μελλοντικά γεγονότα, όπως αυτό της αλλαγής του άρθρου 3 του Συντάγματος, που αποτελούν απλώς εικασίες.
Βεβαίως είμαστε σε περίοδο διακοπών, που τα πολιτικά πνεύματα ηρεμούν. Όμως για την κυβέρνηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εργαστεί και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη.
Γιατί τον Σεπτέμβρη μας περιμένει μια ακόμη προεκλογική περίοδος αυτή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτό τον τομέα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων υστερεί η κυβέρνηση, όπως και της διαφθοράς στην Τ.Α. που κτυπάει κόκκινο.
Τομείς, που οφείλει να δει χωρίς καθυστέρηση η νέα κυβέρνηση…