Πρόκειται για καμπή στην ιστορία του πλοίου Aquarius 2 που σώζει μετανάστες. Ο Παναμάς θέλει να του αφαιρέσει τη σημαία και έχει ήδη ξεκινήσει σχετική διαδικασία. Κατηγορεί την ιταλική κυβέρνηση, η οποία δηλώνει άγνοια.Ο Παναμάς θέλει να αφαιρέσει το πλοίο Aquarius 2 από το νηολόγιό του και κατ’ επέκταση να του αφαιρέσει τη σημαία. Έχει ήδη ξεκινήσει σχετική διαδικασία. Εάν του αφαιρεθεί όμως η σημαία, θα πρέπει να σταματήσει τη δράση του εφόσον πλέον δεν θα διαθέτει τα απαιτούμενα έγγραφα. Το Aquarius 2 είναι το μοναδικό ιδιωτικό πλοίο αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο που σώζει πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση του Παναμά δηλώνει πως προχωρά σε αυτό το βήμα εξαιτίας προστριβών με την Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Ρώμη δήλωσε πως ο καπετάνιος του Aquarius αρνήθηκε να επιστρέψει στη Λιβύη με μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν διασωθεί από το πλήρωμα του πλοίου. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε μάλιστα γρήγορα και έγραψε στο twitter πως «δεν ασκήθηκε πίεση στον Παναμά για το Aquarius 2. Δεν ξέρω καν τον κωδικό του Παναμά».

Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Ιταλία και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν πλέον διαφορετική άποψη όσον αφορά το θέμα της Λιβύης. Σε αντίθεση με την ιταλική κυβέρνηση, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θεωρούν τη Λιβύη ασφαλή χώρα προέλευσης ώστε να επιστρέφουν εκεί οι μετανάστες. Την ίδια άποψη έχει και ο ΟΗΕ ενώ η οργάνωση SOS Méditerranée ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ με στόχο την προστασία του Aquarius 2. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να περισώσουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο. Χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα προσπαθούν με νομικά μέσα να παρεμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες.

Που είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις;

Το θέμα απασχολεί και τις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής Άρνε Λίετς από τους Σοσιαλδημοκράτες δηλώνει πως είναι ντροπή να αφαιρεθεί η σημαία από το Aquarius 2:

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να παρακολουθεί απαθής να μην επιτρέπεται στους πολίτες της να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και να εφαρμόζουν το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, αλλά απαγορεύει στην πραγματικότητα στους πολίτες της να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα τα διεθνή στάνταρ του Δικαίου της Θάλασσας».

Ο Άρνε Λίετς ζητά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να συναντηθούν σε μια ακόμη σύνοδο κορυφής όπου θα ξεκαθαρίσουν το θέμα της θαλάσσιας διάσωσης των προσφύγων καθώς και την κατανομή τους στις χώρες της ΕΕ. Θέση στο θέμα πήρε και εκπρόσωπος της ΕΕ ωστόσο πολύ γενική:

«Κάνουμε έκκληση προς όλους να σεβαστούν τους διεθνείς νόμους και πάνω σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις».

Εδώ και χρόνια γίνεται λόγος για ευρωπαϊκές λύσεις ωστόσο στον ορίζοντα δεν φαίνεται τίποτα ακόμα.

ARD / Μαρία Ρηγούτσου