Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης και άλλους σήμερα να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να προσφέρουν ασφαλές και μόνιμο καταφύγιο στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Λέσβου, ο πρόεδρος Σούλτς εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών αρχών. Ωστόσο, δήλωσε ότι “η κατάσταση είναι δραματική. Χρειάζονται πολλά περισσότερα προκειμένου να ξεκινήσουμε τη διαχείριση της κατάστασης”.soults
Ο Πρόεδρος του ΕΚ προτείνει την λήψη πέντε κατεπειγόντων μέτρων:
· οι ελληνικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν των προτεινόμενων hotspots
· τα hotspots θα πρέπει να “ανακουφιστούν” με την ενεργή μετεγκατάσταση από όλα τα κράτη μέλη όπως έχει συμφωνηθεί από το Συμβούλιο
· προς αυτή τη κατεύθυνση, χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και επενδύσεις πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους σύντομα
· πολιτικές μετεγκατάστασης χρειάζεται να αναβαθμιστούν και συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν και να συμφωνηθούν
· χρειάζεται μία “ειλικρινή συζήτηση” με την Τουρκία ώστε να εφαρμόσει βήμα βήμα τις ισχύουσες συμφωνίες, καθώς και να αναγνωριστούν “οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία”.
Ο Πρόεδρος Σούλτς σημείωσε πως το πρώτο βήμα έγινε την Τετάρτη το πρωί, όταν περί τους 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο. “Οι κυνικοί θέλουν να επικεντρωθούν στους μικρούς αριθμούς, και αυτό μπορεί πράγματι να θεωρηθεί μόνο ως ένα πρώτο βήμα. Θέλω να δω εντός των προσεχών ημερών δεκάδες τέτοιες πτήσεις, προς όλα τα κράτη μέλη, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς τους διακινητές και τους εμπόρους ότι μπορούμε να τους αποκόψουμε αλλά και στους πρόσφυγες ότι υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι.
Θα θυμάμαι τα τεράστια χαμόγελα των παιδιών και των οικογενειών τους, πηγαίνοντας για να βρουν ένα ασφαλές και μόνιμο καταφύγιο στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργήσει εάν δεσμευτούμε όλοι σε αυτή”.

Ο Πρόεδρος Σούλτς την Τετάρτη το απόγευμα επισκέφτηκε έναν καταυλισμό στο Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου στην Αθήνα, το οποίο έχει υποδεχτεί έως και 2000 άτομα. Την Πέμπτη το πρωί επισκέφτηκε τον καταυλισμό Μόρια και το hotspot στη Λέσβο, το πρώτο στην Ελλάδα. Περίπου 2500 άτομα καταγράφονται εκεί καθημερινά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ