ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης (αδελφός του δολοφονηθέντος) και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, μπροστά την αναμνητική πλάκα στον τόπο και στο κατάστημα όπου οι νεοναζιστές δολοφόνησαν το Θεόδωρο Βουλγαρίδη

Απόσπασμα από χθεσινό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γεωργίου Παππά
που παρευρέθη στις 11 Ιουλίου 2018 στην ανακοίνωση της απόφασης του Βαυαρικού Δικαστηρίου για τους δολοφόνους νεοναζιστές, Μπεάτε Τσέπε και τους συνεργούς της.

«Ο Θόδωρος Βουλγαρίδης ήταν το έβδομο θύμα των νεοναζί. Στις 15 Ιουνίου 2005 δολοφονήθηκε λίγο πριν τις εφτά το βράδυ μέσα κλειδαράδικο που είχε με Γερμανό συνεταίρο του στο Μόναχο. Η Trappentreustr που ήταν το μαγαζί, είναι παράλληλη της μεγάλης γέφυρας Donnersbergerbrücke στο δακτύλιο του Μονάχου, Mittlerer Ring, από όπου εύκολα οι δράστες μπορούσαν να εγκαταλείψουν τον τόπο του εγκλήματος και να βγουν από την πόλη.

Από τους πρώτους που έφτασαν στο κλειδαράδικο ήταν ο ιερέας Απόστολος Μαλαμούσης. «Με κάλεσαν για ένα τρισάγιο. Είδα το πτώμα μέσα σε μια λίμνη αίματος και τους άνδρες της αστυνομίας. Ο επικεφαλής μου υπέδειξε που να πατήσω για να μην μπερδευτούν τα ίχνη με εκείνα των δραστών», περιγράφει στα ΝΕΑ ο πάτερ Μαλαμούσης. Θυμάται «την αποκρουστική εικόνα με το παραμορφωμένο από τις σφαίρες κεφάλι του θύματος». Αναζήτησε τη μητέρα και τον αδελφό του Βουλγαρίδη, τους οποίους συμπαραστέκεται μέχρι σήμερα.

Για την οικογένεια ήταν δυσβάστακτο το βάρος από το μπούλινγκ των αστυνομικών αρχών που αναζητούσαν τους δολοφόνους στον περίγυρο των θυμάτων, με αιχμές και για τον πρόσφατο χωρισμό του θύματος από τη γερμανίδα σύζυγό του. «Ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης δεν άντεξε και έφυγε δια νυκτός στην Ελλάδα», λέει ο πάτερ Μαλαμούσης, ο οποίος φρόντισε να επιστρέψει ο Βουλγαρίδης στη Γερμανία μετά το 2011, όταν πλέον αποκαλύφθηκαν οι πραγματικοί δράστες. Με παρέμβασή του, ο δήμος του Μονάχου βοήθησε στην εύρεση κατοικίας του πρόσφερε θέση εργασίας ως ελάχιστη συνεισφορά στην αποκατάσταση της οικογένειας.

Στη συνημμένη θεατρική φωτογραφία, περιγράφεται ο διάλογος μεταξύ του π. Αποστόλου Μαλαμούση και του Γαβριήλ Βουλγαρίδη

«Είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της δίκης, περίμενε να αποκαλυφθούν περισσότερα για τη δράση και τους υποστηρικτές των δολοφόνων», λέει στα ΝΕΑ η Κριστίνε Ούμπφενμπαχ του κέντρου συμβούλευσης και στήριξης θυμάτων ρατσισμού και ακροδεξιάς βίας «BEFORE» που παρακολουθεί και στηρίζει την οικογένεια Βουλγαρίδη. «Οι εικόνες της δολοφονίας και όσων ακολούθησαν επανέρχονται στην επιφάνεια με την ανακοίνωση της απόφασης», λέει η Ούμπφενμπαχ, Η οικογένεια, προσθέτει, «όχι μόνον έχασε τον αγαπημένο γιο και αδερφό, αλλά, για πολύ μεγάλο διάστημα έξι χρόνων ήταν στιγματισμένοι ως ύποπτοι και δεν μπορούσαν καν να θρηνήσουν τον άνθρωπό τους».

Αυτή η διάσταση είναι και το θέμα της θεατρικής παράστασης που ανέβασε η Ούμπφενμπαχ το 2014 στο Μόναχο για τις δύο δολοφονίες στο Μόναχο, του Χαμπίλ Κίλιτς και του Θόδωρου Βουλγαρίδη. «Ακούμε συνεχώς για τους θύτες αλλά τίποτα για τα θύματα», λέει η Ούμπφενμπαχ, σ΄αυτά θέλησε να δώσει φωνή με το θεατρικό ντοκιμαντέρ».

—————————————————————-

Όπως είναι γνωστό στη θεατρική αυτή παράσταση, μία τουρκάλα ηθοποιός και δύο βαυαροί ηθοποιοί απέδωσαν στους ρόλους τους  το παράπονο, την οργή και την έντονη διαμαρτυρία των συγγενών των θυμάτων Θεοδώρου Βουλγαρίδη και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς για τις απάνθρωπες ανακριτικές μεθόδους των βαυαρικών αστυνομικών και ανακριτικών Αρχών και την προσπάθεια για συγκάλυψη και άλλων συνενόχων. Στο θεατρικό έργο ο ένας ηθοποιός παρέστησε και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση στη ποιμαντική του μέριμνα να συμπαρασταθεί στην οικογένεια Βουλγαρίδη, στον Γολγοθά της,  και να τη στηρίζει παντοιοτρόπως.

 

Με ευχέςΠρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης