ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Michael Piazolo

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Φλόσενμπουργκ της Βαυαρίας επίσημη εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση του Στρατοπέδου από τους Αμερικανούς, στις 23 Απριλίου 1945.

Στην επίσημη τελετή παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Βαυαρικής Κυβέρνησης, Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Michael Piazolo, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ. Peter Küspert, ο Επιτετραμμένος της Βαυαρικής κυβέρνησης για θέματα αντισημιτισμού και πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Dr. Ludwig Spaenle, ο Πρόεδρος του Εβραικού Συμβουλίου της Γερμανίας κ Josef Schuster, ο Αμερικανός Πρέσβης στο Βερολίνο κ. Richard Grenell, ο Διευθυντής των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Karl Freller, η Γενική Πρόξενος του Ισραήλ και Γενικοί Πρόξενοι άλλων κρατών, πολλοί βουλευτές της Γερμανικής και της Βαυαρικής Βουλής, ο Δήμαρχος της πόλης και άλλοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.

ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ. Peter Küspert

Συγκινητική ήταν η παρουσία ανδρών και γυναικών που επέζησαν του Ολοκαυτώματος στο Φλόσενμπουργκ , απελευθερώθηκαν το 1945 και σήμερα ζουν σε διάφορες χώρες, Αμερική, Πολωνία, Τσεχία, Ιταλία, Καναδά, κ.λ.π. Ο παρευρισκόμενος στην τελετή εκπρόσωπός τους κ. Τζακ Τέρι ήταν από 15 χρονών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και σώθηκε χάρη στη βοήθεια του νοσηλευτή Καρόλου Σράντε, που τον έκρυψε στο θάλαμο των ασθενών με τύφο και του Τσέχου συγκρατουμένου Μίλος Κουτσέρα που τον έκρυψε στο τούνελ που συνέδεε την κουζίνα με το αρχηγείο των ναζιστών.

Από ελληνικής πλευράς ἐλαβαν μέρος, κατόπιν προσκλήσεως της Βαυαρικής Κυβέρνησης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Μετά την επίσημη εκδήλωση ο π. Πέτρος και ο π. Απόστολος μετέβησαν, με όλους τους επισήμους προσκεκλημένους στην Κοιλάδα του Θανάτου, στο τόπο του Στρατοπέδου όπου ευρίσκονται οι επιτύμβιες πλάκες των θυμάτων των ναζιστών από διάφορες χώρες. Εκεί υπάρχει και η επιτύμβια πλάκα 450 ελλήνων θυμάτων. Επάνω στην πλάκα είναι χαραγμένη η ελληνική σημαία και ελληνιστί η φράση :

450 Ελληνες πεφονευμένοι προ αυτονομίας της πατρίδος εν τη φυλακή Φλωσσενβουργίω

(Σημείωση: η λέξη προ σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, υπέρ)

Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Michael Piazolo και ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας κ. Peter Küspert, αποδέχθηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση του π. Πέτρου και του π. Αποστόλου να προσέλθουν στην επιτύμβια πλάκα των Ελλήνων και να αποδώσουν φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού. (Φωτογραφίες)

Το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Φλόσσενμπουργκ της Βαυαρίας ιδρύθηκε το 1938 σε ένα λόφο με πλούσια κοιτάσματα γρανίτη. Μέχρι το 1945 κρατούμενοι από 30 χώρες, 84 χιλιάδες άνδρες και 16.000 γυναίκες, υπέστησαν εκεί, κατά την εξόρυξη του γρανίτη, φρικτά βασανιστήρια με εξοντωτική εργασία, βασανιστήρια, αρρώστειες και απάνθρωπη μεταχείρηση. Περίπου 35 χιλιάδες κρατουμένων βρήκαν εκεί φρικτό θάνατο.

Στον επίσημο κατάλογο των κρατουμένων αναφέρεται και αριθμός 486 Ελλήνων κρατουμένων.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης