Είναι η πρώτη φορά, που η Ρωσία ;αποκτά βάσεις στο εθνικό μας έδαφος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έπειτα από οκτώ, ιστορικής σημασίας, συμφωνίες, που υπέγραψαν οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ρωσίας, αλλάζουν οι συνθήκες των στρατιωτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αναμένεται σύντομα να δημιουργηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην ελεύθερη Κύπρο, ενώ προβλέπεται ακόμη και η υλοποίηση μεγάλων ρωσικών επενδύσεων στο νησί.Flag of Cyprus
Η Ρωσία εγκαθίσταται πλέον επίσημα με στρατιωτικές δυνάμεις στο ελληνικό εθνικό έδαφος, καθώς σε σειρά συμφωνιών, που υπογράφηκε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αφ’ενός και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ αφ’ετέρου, προβλέπεται η εγκατάσταση μικτών στρατιωτικών κλιμακίων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και στους κύριους λιμένες της Κύπρου, προς εξυπηρέτηση των ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων!

Οκτώ ρωσοκυπριακές διακρατικές συμφωνίες με ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ

Συνολικά μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας υπογράφηκαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων του κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017 και της στρατιωτικής-αμυντικής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας στον αεροπορικό τομέα προβλέπουν την χρησιμοποίηση της βάσης της Πάφου για προσγείωση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, μεταγωγικών, αλλά και μαχητικών σε ειδικές πειρπτώσεις.
Στο ναυτικό τομέα προβλέπεται η παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων στον ρωσικό στόλο της Μεσογείου και η δημιουργία αποθηκών φύλαξης πάσης φύσεως υλικού.
Ως αντάλλαγμα η Ρωσία παρέχει ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και μία συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia) για ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο.
Το ρωσικό επενδυτικό πακέτο υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά, που η Ρωσία καταφέρνει και αποκτά βάσεις στο εθνικό μας έδαφος και μάλιστα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.