Ολοκληρωμένες στην κυκλοφορία η Ιονία και η Ολυμπία Οδός

Θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης στην Δυτική Ελλάδα!

– Όμως, το ύψος των διοδίων, που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος στην Ιονία Οδό, για την διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα, θα είναι υψηλό και υπολογίζεται περίπου σε 37 ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Το εφετινό καλοκαίρι θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, έτοιμοι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Δυτική Ελλάδα, που θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης.

Η αρχική προοπτική ολοκλήρωσης τους μέχρι τα τέλη Μαρτίου έχει ήδη χαθεί και τώρα όλα δείχνουν, ότι θα παραδοθούν στο σύνολό τους, μέσα στο καλοκαίρι, αφού το Πάσχα, θα είναι έτοιμα να προστεθούν στην Ιόνια Οδό, μόνον μερικά χιλιόμετρα των νέων αυτοκινητοδρόμων. 

Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι θα αποδοθεί το τμήμα της Γαβρολίμνης, ενώ τα μέτωπα στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και στο βόρειο τμήμα εξακολουθούν να μένουν ανοιχτά. Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται, ότι θα υπάρχουν ημιτελή τμήματα και στην Ολυμπία Οδό, στον δρόμο, δηλαδή, Ελευσίνας- Κορίνθου- Πατρών.

Όπως και να έχει, όμως, οι οδικοί άξονες, οι οποίοι ξεκίνησαν το 2007 με την υπογραφή των συμβάσεων, δέκα χρόνια μετά και ύστερα από πολλές περιπέτειες, φθάνουν στο τέλος τους! Σύμφωνα με τους ειδικούς, καταληκτικός χρόνος αποπεράτωσης και παράδοσής τους στην κυκλοφορία, είναι ο Αύγουστος, μέσα στόν οποίο αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία και οι σταθμοί διοδίων, που, όμως, θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος της διαδρομής.

Το ύψος των διοδίων, που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος στην Ιονία Οδό, για την διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα, θα είναι υψηλό και υπολογίζεται περίπου σε 37 ευρώ!

Ωστόσο, το οδικό ταξίδι από τα Ιωάννινα προς την Αθήνα, θα συντομεύσει τουλάχιστον κατά μιάμισι ώρα, ενώ το σημαντικότερο είναι, ότι θα γίνεται με ασφάλεια, καθώς η εθνική «καρμανιόλα», που έχει στοιχίσει την ζωή δεκάδων θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, θα αποτελεί παρελθόν!

Οι οδηγοί θα έχουν στην διάθεσή τους, περίπου 400 χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων (Ιόνια Οδός και Ολυμπία Οδός), τα οποία θα διανύουν, καταβάλλοντας, όμως, ένα αρκετά υψηλό κόστος σε διόδια. Το κόστος έχει υπολογιστεί σε περίπου 6,2 εκατομμύρια ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα. Έτσι, το ύψος των διοδίων, που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα, υπολογίζεται περίπου στα 37 ευρώ!

Αναλυτικότερα, από την Αθήνα μέχρι το Ρίο, το κόστος των διοδίων θα είναι 11,50 ευρώ, η χρήση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου κοστίζει 13,30 ευρώ και από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα τα διόδια θα έχουν κόστος 12 ευρώ, δηλαδή συνολικά 36,80 ευρώ. Σημειώνεται, πως από τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο θα λειτουργήσουν τέσσερις σταθμοί διοδίων.

Οι δύο από τους τέσσερις θα βρίσκονται στην γεωγραφική ενότητα της Ηπείρου και οι άλλοι δύο στην Αιτωλοακαρνανία. Αναλυτικότερα, οι σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν στο Τέροβο, στο Κομπότι, στο Αγγελόκαστρο και στην Κλόκοβα.